用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小學生玩過Scratch coding?
樓主: Ocean419
go

有冇小學生玩過Scratch coding?

MrBeast 發表於 18-3-3 11:34
lastly,通常理解coding 是 邏輯,其實good coding is abt algorithm n how easy to maintain, more maths  ...

我係初興website時都自学過用簡單program/已有技術做website. 依家app都類似吧?

....

somoon 發表於 18-3-3 11:40
對呀,coding 並不等同IT…… 什麼AI, 外太空呀……都要學左先……我估
ai from top us u 出身人工好高架,但hk 創科只去 tw

ar_mak 發表於 18-3-3 11:27
我有屋企人係從事IT行業,有幾件事係有趣既。第一,就連佢本人都未太攪得清楚自己既工種(太闊),例如我 ...

我自己是主修marking 出身,對你講的好認同,無論it 定咩,始終離不開舊酒新瓶,要有個有market的市場包裝,所以我都希望阿仔專才冇份,至少有市埸觸角同一些經營心態,不是純玩冇手尾

....

HaYi 發表於 18-3-3 11:41
我係初興website時都自学過用簡單program/已有技術做website. 依家app都類似吧?
...
我都outdate 了,之前接觸過寫website 的 都頗messy,apps 應該都是java 和 c++ 之類,概念上和現時的coding edu tools 相似

somoon 發表於 18-3-3 11:53
宜家小學生畢業都十年後,我覺得這十年會有大改變,真係無得plan 咁多
true to certain degree but 有得揀就唔好揀d容易被 tech replace 的行業

HaYi 發表於 18-3-3 11:34
好呀!佢睇中左学校遊学,如抽到都吾平,哩個app我吾識,會叫佢自己睇

遊學我覺得唔值,自由行會有更好體驗,但柴娃娃抽到我都會願意比。
garage band essentially 係個mixer, built in 有些樂器,亦可6音,都幾復雜,好幾年前apple 有免費course,仲有Tee 送

MrBeast 發表於 18-3-3 12:12
遊學我覺得唔值,自由行會有更好體驗,但柴娃娃抽到我都會願意比。
garage band essentially 係個mixer, b ...

Oh 阿仔近排学校有去apple shop . 好似学i pad點製片,又有t shirt 送.

自由行我一直每逢長些連假都吾理呈分安排周圍玩,亞歐遊都去埋,係未参加過学校遊学,如果抽到都应該難忘.

HaYi 發表於 18-3-3 10:12
我阿爸好久以前在藥廠做,应該是實驗室製藥個類,佢大学是讀化學的,搞到我以為化學好有趣,中学選phy che ...

你爸爸好勁呀! 謝謝你的資料。
阿仔都有睇chemistry, 最鍾意睇periodic table, 佢斷斷續續咁睇咗幾年,我知無深入去睇,不過佢就鍾意揸住幾本書整理資料。 我亦有叫佢睇吓biology。  佢依家先小四,雖然大咗可能志願會變,不過依家有自己長大後想做嘅職業,亦算有相應行動,算係咁。

MrBeast 發表於 18-3-3 11:56
true to certain degree but 有得揀就唔好揀d容易被 tech replace 的行業

agree. 所以孩子若有創新思維會比較好。

S-Kwok 發表於 18-3-3 17:27
agree. 所以孩子若有創新思維會比較好。
同埋解難、好學、責任心、抵得lum,唔會差得去邊

S-Kwok 發表於 18-3-3 17:24
你爸爸好勁呀! 謝謝你的資料。
阿仔都有睇chemistry, 最鍾意睇periodic table, 佢斷斷續續咁睇咗幾年, ...
你仔小四有個想學的方向真係好好, 尤其是Chem哩D較學術的,  Bio / 生物都多小朋友喜歡, 我大細仔都喜歡, 因為比較近身, 容易觀察,  Phy 係初中前 (intergrated IS) 我覺得都算實用, eg 有些教溶度是用奶加先後, 方糖/定粒糖溶在茶的快慢等去做例子,  比我地之前純記conditions 好記又實用.  

MrBeast 發表於 18-3-3 10:39
最重要係懂得利用tech 去solve biz problem.  分享一個case, 前印度it 同事,回鄕搞start up,set up一隊小 ...
哩句真, 我成日去自由行, 旅行前都會load D app, 交通啊, 買野呵, 景點呵, 回港後就delete, 因為真係落地要用時發現係唔係好人性化,  

MrBeast 發表於 18-3-3 19:02
同埋解難、好學、責任心、抵得lum,唔會差得去邊

依家啲細路好少抵得諗。
如果咁識諗,抵佢贏

HaYi 發表於 18-3-3 19:34
你仔小四有個想學的方向真係好好, 尤其是Chem哩D較學術的,  Bio / 生物都多小朋友喜歡, 我大細仔都喜歡, 因 ...

佢呢個志願小一到依家未變過,唔知大時會唔會變。
見佢整啲notes, 同2、3年前整嘅,真係會見到有好大轉變,見到佢嘅進步會好開心。
你提及嘅實驗幾好喎,要叫阿仔試吓、諗吓。阿仔好鍾意做實驗,又鍾意左溝又溝,真係3、4歲已經好鍾意溝水彩,睇吓a色+b色變成什麼,a色落多啲又如何。

HaYi    發表於 18-3-4 09:51

回覆樓主:

Computer science 的應用 範圍很廣。可以同IT無關. 如果有興趣CS 這個學科可以去大學website或者 open day了解,又或者可以上youtube聽下 了解多些資料 呢度有很多討論資料不正確。
編程最重要是編程邏輯 ,學識咗一種語言,好快 就可以掌握其他語言。 不同編程語言亦應用在不同地方。
Scratch 是MIT設計比年幼學童 開始學編程邏輯. 這樣小孩子小學就可以開始學編程了。 再大啲深入一點就可以真正用編程語言寫程式。既然主要西方政府都表明编程的重要性,而學校又開始编入課程,代表其重要性。

我自己做IT嘅, 同D同事都成日互嘲IT狗....
不過咁, 我相信學Scratch都係訓練吓邏輯思維, 唔需要同IT扯上關係.

回覆樓主

其實好多非IT類嘅工作都最好有 coding 邏輯 嘅概念。
例如:
做finance 嘅工作,好似controller等職位,要excel玩得叻先,sort數快而準先有機會上位,要去到你個境界就要識寫macro。就算做會計都要識pivot table。

做marketing又點?marketing 就要玩PowerPoint,識玩PowerPoint 嘅animation 一定會加分,玩animation 同小學生玩嘅Scratch 邏輯差不多。

咁⋯做Product Manager 又點?如果係金融類PM,好多時都會用PowerPoint 做presentation,請參閱上一點⋯;如果係產品類PM,市場上起碼有三份一PM職位係要面對電子產品,而且大部分都會有MCU / 晶片,對編程有概念一定有着數。

唔⋯⋯⋯想做教師又如何,家陣全世界都推行緊STEM,遲多十年八載,老師識Scratch可能已經係standard。

我係九十頭U grad 嗰代人,當年我讀初中時已經開學寫豬兜Basic (GW Basic),嗰時大部份人都唔覺得programming 重要。但最近十年我同啲同輩嘅同事係職場上賽跑時,我真心慶幸當年我一早已經學識programming。現正學生學寫code / 編程已經唔係贏在起跑線,只係唔好係第時出社會搵工作時輸比其他人咁解。

(上述嗰啲工種職位,除咗教師外,其他都間接直接做過)

Greendale 發表於 18-4-6 19:51
其實好多非IT類嘅工作都最好有 coding 邏輯 嘅概念。
例如:
做finance 嘅工作,好似controller等職位,要e ...
有道理呵, 我係舊一脫, Powerpoint 我個時係大學先開始用, 真係out.   
而家我見阿仔小二三都開始group project, 用powerpoint 加animation,  冇大人在旁幫, 自己寫script 打埋, 加sound / animation effect. 見到小朋友識得自己做真係好開心. 佢地campus TV 學到野, 而家P6 佢地人人有份唔記分final year project, 又訪問又edit, 又係要用到multi media, 就來present, 我覺得真係學到野, 上左中學又實用.