用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小學生玩過Scratch coding?
樓主: Ocean419
go

有冇小學生玩過Scratch coding? [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-3-2 14:00
IT 係夕陽行業  (IT界行內說)
咁咩係旭日初昇行業?

somoon 發表於 18-3-2 15:52
咁咩係旭日初昇行業?
KOL, Youtuber
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 18-3-2 14:42
做IT個個都識唱:鈄陽無限~無奈只一息間燦爛。。。
我老公唔想俾仔學programming.. 不過最近都放棄執著,因為俾佢學,唔等於佢將來會入呢行搵食

HaYi    發表於 18-3-2 21:36
恐龍家

ar_mak 發表於 18-3-2 14:42
做IT個個都識唱:鈄陽無限~無奈只一息間燦爛。。。

IT行業最大問題: 行業範圍太闊太雜, 又無國際性類似人地工程師學會之類既組織.

Engineer都分N咁多種, 種種都由國際認可專業資格同學會, 但 IT 呢?

所謂既 IT 專業資格, 都只係個別大公司攪出嚟去宣傳佢地Product, 順便搵錢 (IT Training course 同 考試費都唔平).

不過呢D都所謂資格, 會隨住某公司既聲/產品認受程度而有所升跌

IT 只係一項需要懂得專業技術, 郤沒有實際專業地位 (外國還好一點, 香港就.....) 既厭惡性雜工

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 18-3-2 16:06
我老公唔想俾仔學programming.. 不過最近都放棄執著,因為俾佢學,唔等於佢將來會入呢行搵食

...
真正認識 Programming 而又明白香港 IT 業界情況既人, 係唔會以 Programming 作為日後既工作, 除非佢諗住去外國發展 IT 事業

我見你地個個叻仔叻女target 醫生律師, 我個係竟然係升中自我介紹draft 寫做遊戲設計師, 老老實實, 我唔識打機又冇研究, 唔知要識D咩先做到?

HaYi 發表於 18-3-2 12:00
我個好like PC , 但coding我只暑假見佢玩左幾次, 問佢佢說因為同學仔個個有, 佢玩左大家可以有個話題, 之後 ...

我仔都係想做人氣youtuber, 自己拍咗幾條片教畫公仔。依家啲細路真係同我年代好唔同。

HaYi 發表於 18-3-2 21:41
我見你地個個叻仔叻女target 醫生律師, 我個係竟然係升中自我介紹draft 寫做遊戲設計師, 老老實實, 我唔識 ...

要做設計師,我諗首要條件係有諗頭。尤其係遊戲,冇創意就…… 至於要讀邊科,要其他網友解答。

我仔話想做研藥師,我都係唔知佢要點讀、點行先做到。

S-Kwok 發表於 18-3-3 07:11
我仔都係想做人氣youtuber, 自己拍咗幾條片教畫公仔。依家啲細路真係同我年代好唔同。
...

真係give me 5.
我個呢排興睇同唱musical(cats..pt of opera...),又cut 片玩電腦音效又学攝影,u tuber rap歌熟過咩,
佢只吾記得就呈三,哈

S-Kwok 發表於 18-3-3 07:15

要做設計師,我諗首要條件係有諗頭。尤其係遊戲,冇創意就… ...

我阿爸好久以前在藥廠做,应該是實驗室製藥個類,佢大学是讀化學的,搞到我以為化學好有趣,中学選phy chem bio, 结果衝吾出女仔bio强宿命。以前我地chem 好悶,依家有電腦個D demo,相信易明好多

小曳人 發表於 18-3-2 14:00
IT 係夕陽行業  (IT界行內說)
香港社會係唔太重視,外國好唔同,另外e加最熱薯仔ai 點都要少少it 底掛,至少都是related,其實香港e加咁富裕,比d空間小朋友發展自己興趣都唔可以?

HaYi 發表於 18-3-2 21:41
我見你地個個叻仔叻女target 醫生律師, 我個係竟然係升中自我介紹draft 寫做遊戲設計師, 老老實實, 我唔識 ...
最重要係懂得利用tech 去solve biz problem.  分享一個case, 前印度it 同事,回鄕搞start up,set up一隊小software team,之後見面當時我show 比佢睇一些我用緊的education apps,咁佢就向這方向發展,但佢d apps 係完全冇direction, 唔知幫助到d乜人,只是it guys 一廂情願寫一d自己覺得有用既野,咁自然唔會成功。

回覆 HaYi 的帖子

入正題,分析下成功的遊戲,都是addictive,令players 想升lev,可以係故事,又或好似candy crash、pokemon 咁,之後就寫code 。
寫code 部份再細分兩類,可以好似以前起村屋咁,又或者有archi 咁

HaYi 發表於 18-3-3 10:06
真係give me 5.
我個呢排興睇同唱musical(cats..pt of opera...),又cut 片玩電腦音效又学攝影,u tuber  ...
中意玩音樂的話呈三後送個garage band app la,apps 來說算貴,但for what it can do, 值

MrBeast 發表於 18-3-3 10:51
回覆 HaYi 的帖子

入正題,分析下成功的遊戲,都是addictive,令players 想升lev,可以係故事,又或好似ca ...
lastly,通常理解coding 是 邏輯,其實good coding is abt algorithm n how easy to maintain, more maths n art.

MrBeast 發表於 18-3-3 10:55
中意玩音樂的話呈三後送個garage band app la,apps 來說算貴,但for what it can do, 值 ...

好呀!佢睇中左学校遊学,如抽到都吾平,哩個app我吾識,會叫佢自己睇

....
‹ 上一主題|下一主題