用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小學生玩過Scratch coding?
go

有冇小學生玩過Scratch coding?

小朋友話同學有玩,叫佢自己上網自學design 個game, 可以一齊玩....我諗我好out 當年上到U先初步接觸computer coding 上左一個course 冇興趣就冇再學。

http://scratched.gse.harvard.edu/guide/

Scratch 可開 account 費用全免。家長可上這網頁 download 本 curriculum guide (類似 text book),雖話 for educator,但家長應該都睇得明,因為 Scratch 係預左小學教師都教得到 (唔洗有 IT background) 的。

回覆樓主:

我見大仔p5 自己綱上跟下就得,係玩,吾算progam

回覆樓主

原來遲d學校會教,你地小朋友會唔會玩上癮成日對住個computer?

Ocean419 發表於 18-2-28 17:08
小朋友話同學有玩,叫佢自己上網自學design 個game, 可以一齊玩....我諗我好out 當年上到U先初步接觸comput ...
Scratch 其實只係簡單將圖形drag and drop去拼砌訓練邏輯思維 (當然仲有D複雜嘢可以玩)

同傳統Programming其實仲有一段差距

不過邏輯思維, 幾時都重要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ocean419 發表於 18-3-1 20:28
原來遲d學校會教,你地小朋友會唔會玩上癮成日對住個computer?
我個好like PC , 但coding我只暑假見佢玩左幾次, 問佢佢說因為同學仔個個有, 佢玩左大家可以有個話題, 之後就冇啦, 好似唔多會上癮..佢最上癮睇U tube, 仲成日想有朝做人氣u tuber 呵.  佢對multi media 個類project都幾投入.   我反而覺得如果真係正經想學program 我會暑假支持佢花些時間.

....

somoon 發表於 18-3-2 12:04
coding 上瘾就發達啦……另一個bill gate... 哈哈

咪傻啦!
係香港做programming其實只係另類奴隸

MrBeast    發表於 18-3-3 10:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

....

hkpapa852 發表於 18-3-2 12:13
咪傻啦!
係香港做programming其實只係另類奴隸
我都覺得當N興趣之一OK,  真係有用/找到錢發達就...  
朋友三大有關學位, 大公司/大機構穩定高, 剛新年見亦說佢個行, 人跟年資是反比, 第日老左更不值錢, 想做老板又唔知做咩好...

somoon 發表於 18-3-2 12:19
我比較樂觀/儍,如果小學開始沉迷,中學已是專家,大把前途……過去、現在並不一定說將來亦然
...
香港限制太多, 生意人賺錢至上, 政府政策Outdate又短視.

想以IT為事業, 首選要去美國, 甚至去國內, 台灣同新加坡等都一定好過香港

醒目開學勳章 貢獻勳章

somoon 發表於 18-3-2 12:04
coding 上瘾就發達啦……另一個bill gate... 哈哈
IT 係夕陽行業  (IT界行內說)

恐龍家

小曳人 發表於 18-3-2 14:00
IT 係夕陽行業  (IT界行內說)

唔係夕陽行業, 係講出嚟好似好好聽既厭惡性行業

係香港做 IT, 搵到錢既只有兩類人, 公司老板同 Sales

技術人員既代遇隨時仲差過清潔工人

HaYi    發表於 18-3-2 21:35

ar_mak 發表於 18-3-2 12:51
但你知唔知發唔到達既話,就只係廢青一名。

可能係比廢青更不堪既自閉毒男