用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope vs St Clare , 大家點揀?麻煩哂
go

Good Hope vs St Clare , 大家點揀?麻煩哂

如題

不如講下你背景同想點先啦。就好似你問今晚食大家樂定係大快活, 好難答你。

angelfish228    發表於 18-3-1 10:10

住港島 st. Clare’s , 九龍 GH

回覆 Denbaby 的帖子

住九龍 GH,

港島 st. Clare’s

回覆樓主

多謝建議。如果不受地區限制。

兩間好似差不多。都是好學校。
升小方面差不多,St CLARE 會開心D。GH 要努力D。兩間都不能大抽獎。

所以先頭痕。我相信所有小學一樣都要谷同自己裝備。升中可以到時看成績再諗。但 St Clare 校網又好D。

Then St. Clare la. GH only has 50-60% gals got into secondary school (correct me if I'm wrong). If unfortunately your gal can't get into GH secondary, then you'll be stuck in Wong Tai Shin district. I really don't know what are the other options.
相反, St. Clare 進可攻退可守 as Western district is most favourable for gals.

樓主,如果不受地區限制,我建議選GH。同意你講法所有小一都會谷,升小升中無錯非100%保証,其實數據係不斷會變,而且個數字點出尼都係傳傳下。 如果單從升原校數據去評論一間係咪好學校,我吾太完全同意,正所謂吾怕神一般既對手,只怕豬隊友。如果你對囡囡有信心,相信你會明白。而且你有無想過他日考公開試,都係同一班小朋友考,係睇個人能力吾係比學校,點避都係一樣不如裝備自己,到時吾好彩要去第二度升中,個底已打好做小池大魚都吾差呀。

QQfishs 發表於 18-3-1 16:42

樓主,如果不受地區限制,我建議選GH。同意你講法所有小一都會谷,升小升中無錯非100% ...

豬隊友嘅意思是... ?

不受地域限制,梗係GH

回覆樓主

好睇樓主自己取態同女兒「競爭心」加能力

兩間都係傳統女校
但GH學生aggressive 好多

SC由幼稚園升到中學既關卡少好多
11校網,小學超班可更上一層樓

但倒轉講,係德望留到中學到尾既都係survivor, 「好打得」!

但我承受唔到六年小學無支援升中,升唔到原校要留係黃大仙區既風險。

校舍,德望完勝!

上年有同樣選擇,因為阿女資質普通,唔想佢由幼稚園開始爭,為求保險,我揀左SC.