用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班-K1小朋友
go

面試班-K1小朋友

亞女比較怕羞,慢熱。
想早d俾佢上面試班,有冇介紹?
另外,如小朋友係怕羞,偏靜型,有咩可以做幫到佢interview ?

K1上面試班太早了。不如參加朗誦比賽練練膽量

rafaelbaba    發表於 18-3-14 11:29

回覆樓主:

k1 多去公園玩, 如有同學仔活動, 多去参加。

Abigailbaby 發表於 18-2-28 09:07

多謝建議,但佢肯定嚇到脚軟同喊爆

Abigailbaby 發表於 18-2-28 09:07

Btw...幾時開始上面試班最適合?

Joannemami 發表於 18-2-28 10:14
Btw...幾時開始上面試班最適合?
有些人選擇K2上學期,有些人選擇K2下學期。

Joannemami 發表於 18-2-28 00:17
亞女比較怕羞,慢熱。
想早d俾佢上面試班,有冇介紹?
另外,如小朋友係怕羞,偏靜型,有咩可以做幫到佢int ...

梓x小司儀訓練班,個人認為十分有用,可以train 到小朋友膽量、說話聲線、條理,對小一面試非常有用。學術的不用train, 每天堅持伴讀吧,中、英、百科全書乜都可以,甚至一起看老夫子也好,鼓勵小朋友睇完講返個故事出來,以上是我玩完小一遊戲的少少心得

rafaelbaba    發表於 18-3-14 11:30

最早應該K2一開學就開始上. 通常都唔收K1, 太細個.

回覆 Joannemami 的帖子

有centre專教朗誦,train完先去. 其實都可以參加其他活動/表現,唔好怕人先, 佢地大大下會進步好多

我小朋友k2中段左右開始上面試班, 自己有時間當然亦可自己train

ar_mak 發表於 18-2-28 12:56
K1既小朋友應該做緊D咩呢?訓練大肌肉啦,小肌肉啦,分辨顏色,大小啦。透過觀察,專注,記憶去發展解難 ...

多謝你提番我小朋友的優點!佢坐得定,可專注好耐,好鐘意聽講事,記性不錯!(emoji)

apple_love 發表於 18-2-28 13:26
梓x小司儀訓練班,個人認為十分有用,可以train 到小朋友膽量、說話聲線、條理,對小一面試非常有用。學術 ...

我都有鼓勵佢番講,不過要俾好大鼓勵同佢只會講番少少,雖然佢記得曬(emoji)

回覆樓主

我個女都好似你個女,應該話大部分女人都係咁慢熱,唔洗擔心

我女學校有面試班,無再出去上,課外活動佢亦唔鍾意,所以我無迫。不過佢有樣好,坐得好定同有問必答,答佢唔會只答yes/no,學校教要答完整句子,佢就跟足。你可以訓練佢習慣答完整句子同儀態,實有學校鍾情呢種乖得黎有反應嘅女仔。加油!

^GGmami^ 發表於 18-3-4 21:48
我個女都好似你個女,應該話大部分女人都係咁慢熱,唔洗擔心

我女學校有面試班,無再出去上,課外 ...

坐得定, 又肯答問題, 好有利入圍條件。

assado 發表於 18-3-4 22:25
坐得定, 又肯答問題, 好有利入圍條件。

睇邊種學校啦,我女舊年考直資幾乎全炒架
有offer嘅都係傳統型

^GGmami^ 發表於 18-3-4 22:32
睇邊種學校啦,我女舊年考直資幾乎全炒架
有offer嘅都係傳統型

照理学校中意乖小朋友, 是否欠少少學術 ?

assado 發表於 18-3-4 22:36
照理学校中意乖小朋友, 是否欠少少學術 ?

學術中上,幼稚園教得深,佢亦掌握到,所以上到小一都好輕鬆,功課一直都自己搞掂

不過唔夠醒,唔會好好奇不停發問,佢只會觀察,睇下人地做乜,自己唔會主動想試。去面試有group games,人地怕小朋友玩到停唔到,我就怕個女唔去玩

^GGmami^ 發表於 18-3-4 23:02
學術中上,幼稚園教得深,佢亦掌握到,所以上到小一都好輕鬆,功課一直都自己搞掂

不過唔夠醒,唔會好好 ...

你亞女/仔係唔係偏靜type?

Joannemami 發表於 18-3-4 23:29
你亞女/仔係唔係偏靜type?

我個女係好靜果種