用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 彩色雷射打印機
go

彩色雷射打印機

各位,

請問有什麼牌子和形号建議?
功能:打印為主。

謝謝

PandaVV 發表於 18-2-28 00:04
各位,

請問有什麼牌子和形号建議?
好大舊喎, 點解唔諗inkjet?

ar_mak 發表於 18-2-28 13:04
我都係用雷射,因為夠快~!
以前用墨成鬼日塞,印得又慢又差。
但印相好靚喎。

回覆樓主

我都支持laser

ar_mak 發表於 18-2-28 14:31
牌品好,人品自然好。人樣靚,張相都會靚。
PS:劉德華講,唔係我講,我執佢口水尾咋。
...
印相我用canon部細機仔, 真係靚到飛起, 顏色又準。

PS. 就係因為樣唔靚, 咪要靠P圖LOL

ar_mak 發表於 18-2-28 15:53 <蘇格蘭場非工業用國際線路自動溶雪16 Vallo 風油太垂直升降大包圍連擂射彩色打印機>
乜嚟? 上網search唔到。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-2-28 17:12
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3532060
我上次開個帖,買了部laser printer,好 ...

如果唔係經常用,Laser 好D,襟用D,我以前用噴墨,成日塞頭,要洗頭,好快用完個合。如果要印相,去鋪頭晒相仲平仲靚。

MrBeast    發表於 18-3-1 16:44

ar_mak 發表於 18-2-28 15:53 <蘇格蘭場非工業用國際線路自動溶雪16 Vallo 風油太垂直升降大包圍連擂射彩色打印機>
呢部係咪林敏聰介紹既神機?

要可靠性高同印得快,一定係Laser。
揾下HP,Xerox,款舊無所謂,唔好最平價機一般都襟用,我部施樂2010年用到宜家,繼續任勞任怨。
再考慮下要唔要 scan 功能、feeder、同network printer。

要彩色靚一定係ink jet。

近期都睇緊colour laser AIO.

Colour laser AIO出得好慢, 呢兩年都無乜新機。

較新(舊年10月)有HP m180n, 佢無feeder省位D,暫時打算買呢部.

Sumsung早3年有D係最細部,但比HP 2016年收購後已無再出。

Canon 個D比較大部,而且已超過一年舊款

Brother Xerox 個D更舊

無知人 發表於 18-3-1 08:40
呢部係咪林敏聰介紹既神機?

要可靠性高同印得快,一定係Laser。
我用兄弟先牌最cheap 3舊黑白 manual double side,應該都用左5 年,加左幾次粉,仲健在

無知人    發表於 18-3-3 09:32

little_yolky 發表於 18-2-28 12:32
好大舊喎, 點解唔諗inkjet?

No, I have inkjet printer already.

琴日aeon買HP m181fw, $2,988, 再用卡95折$2,839, 再送$500 惠康coupon。

m181fw係m177fw的後一代。

我用 Samsung Laser Printer. 某一些型號支持 Apple Print, 很方便. Laser printer 印嘢好快.
不建議用 ink jet,  因為如果待了一會時間, 墨水會乾.