用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢題數係幾年班程度?
go

呢題數係幾年班程度?

Part 1) 現有一個等邊三角柱體的容器,容器的底邊長50cm、底高Ncm(己拱提的己知數)、柱高100cm,將1公升的水倒入容器後,問水深多少cm?

Part 2) 現有三尖八角金屬體(總之計算體積過程麻鬼煩)N個,問放多少個金屬體在 part 1)情景的容器內,容器內的水才溢出?

注:巳加入三角形底的高。

5-6 年級?

yuenkw 發表於 18-2-27 23:18
Part 1) 現有一個等邊三角柱體的容器,容器的底邊長50cm,高100cm,將1公升的水倒入容器後,問水深多少cm? ...

4,5 年級。

PART TWO,最重要係明概念。

IloveJJ 發表於 18-2-28 09:27
4年級未教體積喎

樓主問“程度”。

以樓主前帖字裡行間,似乎接受跨度大。

正常係6年級題目,教快既學校另計

回覆樓主:

根據香港小學數學課本,這是6上B冊內容

munce 發表於 18-3-1 08:32
根據香港小學數學課本,這是6上B冊內容

多謝各位回覆,呢條確實係小六的練習題。

retriever 發表於 18-2-28 07:33
4,5 年級。

PART TWO,最重要係明概念。
4 年級面積周介仲係spaghetti

yuenkw 發表於 18-3-1 08:42
多謝各位回覆,呢條確實係小六的練習題。

真心想問,小六已經要知一公升水的體積ga la?是否貴校的高思題,or general standard?

MrBeast 發表於 18-3-1 09:04
真心想問,小六已經要知一公升水的體積ga la?是否貴校的高思題,or general standard? ...

係幫呀仔執書枱見到的小六常規家課題,其實數學呢科己經放手不理好幾年,佢而家學緊咩,我真係唔知。
以上條題自己都要睇2次先知點做,不過原來呢個難度係 common to 所有小四至小六學生,都無話好說。

yuenkw 發表於 18-3-1 09:40

係幫呀仔執書枱見到的小六常規家課題,其實數學呢科己經放手 ...

容量體積常規p4-6 math有. 我也冇細跟,但見補充好多時冇分清p.4.5.6,呢D問題好常見

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-3-1 09:04
真心想問,小六已經要知一公升水的體積ga la?是否貴校的高思題,or general standard? ...
飲多啲樽裝水,唔駛小6都識

回覆樓主

現在小學六年級已教Pythagorean theorem,後生可畏,想當年,中二才學。

Cheeselover 發表於 18-3-1 18:30
現在小學六年級已教Pythagorean theorem,後生可畏,想當年,中二才學。

抱歉,三角型底的高是有提供,只係我打灟了。

yuenkw 發表於 18-3-1 19:21
所以我先問,但似乎而家大部份高小都係咁!

嗯,我要去書局看看初中數學學什麼? DSE的mathematics 會不會是vector calculus 或differential geometry?

所以我唔明學咁快做乜?咁中學課程係咪學多好多新topic?!

Part 1 的三角柱體的三角面真的是邊長50cm的等邊三角形? 還是一個底長50cm,高100cm的三角形?

如是前者, 水深會是: 1000/(1250*sqrt(3))=(4*sqrt(3))/15, 答案是無理數? 或者要用計數機? 點看都像超出高小範圍. (畢氏定理,無理數運算, 用計數機)

如是後者, 水深會是: 1000/(50*100/2) = 0.4cm, 這樣合理多了, 但那三角形就不會是等邊.

我是否太認真?

yuenkw 發表於 18-2-27 23:18
Part 1) 現有一個等邊三角柱體的容器,容器的底邊長50cm、底高Ncm(己拱提的己知數)、柱高100cm,將1公升的 ...

題目上三角形的底是有高度提供,只係我打灟了!

Doray 發表於 18-3-2 06:34
所以我唔明學咁快做乜?咁中學課程係咪學多好多新topic?!
我不反對有少部分高思題,separate out 數叻的學生,唔好變成正規苦了其餘90%的學生

Doray    發表於 18-3-2 08:35