用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [資料收集] 直資/私立小學直升中學部既條件 (Update: 5- ...
樓主: hkpapa852
go

[資料收集] 直資/私立小學直升中學部既條件 (Update: 5-July-2018)

ppmmbb 發表於 18-2-28 18:06
中學部話預留80個位比小學部學生 同 中學部話預足夠位比小學部學生

真的無分别?

請問有邊間有官方公佈過只會預留某個數字既學位俾小學部學生呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ocean419 發表於 18-2-28 18:20
你認為會增加同區其他學校的band 1人數嗎?
如果DGJS唔再呈分,佢多餘既B1學生名額,自然會流入區內其它小學。
大家係中一派位抽獎中獎既機會又會高咗少少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-28 18:37
請問有邊間有官方公佈過只會預留某個數字既學位俾小學部學生呢?

SPC官方公佈

ppmmbb 發表於 18-2-28 19:25

啊, 原來你話呢份嘢.

佢係話"附屬小學學生佔80個學額", 其實只係俾個概念大家, 大約街外人會有幾多學額

現實中, SPCPS一級只有3班, 到小六時通常只有8X-9X人左右 (以我所知, 今年有90個小六學生), 所以話收約
80個, 其實唔代表佢有限額.

又好似英華書院, 佢都有類似既講法:
https://www.yingwa.edu.hk/pdf/pdf17-18/TTD-FAQ.pdf

Q1 話初中五班每班41人: 即205人一級
Q3 話小學部畢業生約佔書院全級中一人數7成: 咁計即係大約 144人. 如沒有記錯, 英華小學小一好似收155人, 咁是否又代表書院又預咗有部份學生不能直升?

講番轉頭, 經多會不同會員分享, SPC小學既考核內容應該真係堅難, 所以佢真係有機會有10個8個學生因唔達標而未能直升書院

hkpapa852 發表於 18-3-1 09:26
啊, 原來你話呢份嘢.

佢係話"附屬小學學生佔約80個學額", 其實只係俾個概念大家, 大約街外人會有幾多學額 ...

你係要拉英華講,真有心。

英華書院話「每年英華小學畢業生約佔書院全級中一人數七成,但比例每年都略有不同。」,無任何數字限額,假若當年小六真有155人,全部達標又全部揀直升,英華書院會全收,因講到明「比例每年都略有不同」,亦不會影響50個外來位。

聖保羅書院白紙黑字寫明80學額比小學部,假若當年小六有99人,全部達標又全部揀直升,聖保羅書院有權只收80人,因書院已明確講咗,佢地肯加收小學部學生係人情,唔收係道理。若該年報書院的外校生全部都係B1AB生,書院出的100位外校生offer全部確認升讀(希望無出多過100 offer),咁小學部果19小朋友點算?

另外,印象中之前小學部學生要Good Pass (70分以上)才算達升書院要求,今年有家長話小一新生簡介時,麥校長講升書院要求調到 60分,但麥校長多次強調收生準則由中學決定,亦會隨時間調整。(咁算不算你經常批評學校搬籠門呢?)

現時聖保羅書院小學部小一已是4,即132人,我真的想知小學有無官方公佈向小一家長講清楚該屆小一生升中時要求是什麼?是否有132書院學位預留比此屆小一學生?(定係好似麥校長講收生準則由書院決定,小六時先話比家長知要求及預留學位。)

如果到時無咁多位,咁重算不算龍校?(當然可以提高收生準則減少達標人數,Good Pass去返70?或高啲?)

你咁講求數據、黑白資料、官方公佈,不欣賞家長用「預期」、「願景」、「假設」去揀學校,點解你又唔將此問題說明清楚呢?

hkpapa852 發表於 18-3-1 09:26
講番轉頭, 經多會不同會員分享, SPC小學既考核內容應該真係堅難, 所以佢真係有機會有10個8個學生因唔達標而未能直升書院.

你直係好愛SPC

回覆 ppmmbb 的帖子

聖保羅書院白紙黑字寫明80學額比小學部,假若當年小六有99人,全部達標又全部揀直升,聖保羅書院有權只收80人,因書院已明確講咗,佢地肯加收小學部學生係人情,唔收係道理。若該年報書院的外校生全部都係B1AB生,書院出的100位外校生offer全部確認升讀(希望無出多過100 offer),咁小學部果19小朋友點算

信中係寫約80人,hkpapa852已經講左係比校外人一個概念數值,實際係學生達標時,一定可以升到書院的。

開4班之後,一級人數係112人。

回覆 hkpapa852 的帖子

近幾年都會有3幾個學生唔達標,但當時係以70分作標準。

Ryan_baba 發表於 18-3-1 10:47
回覆 ppmmbb 的帖子

聖保羅書院白紙黑字寫明80學額比小學部,假若當年小六有99人,全部達標又全部揀直升, ...

多謝更正一級人數。

信中係寫約80人,hkpapa852已經講左係比校外人一個概念數值,實際係學生達標時,一定可以升到書院的

請教是否小學部的官方公佈?

謝謝。

ppmmbb 發表於 18-3-1 10:54
多謝更正一級人數。
校長對家長講算唔算官方公佈?

Ryan_baba 發表於 18-3-1 10:59
校長對家長講算唔算官方公佈?

我覺得算,唔知樓主覺得算不算!

ppmmbb 發表於 18-3-1 11:07
我覺得算,唔知樓主覺得算不算!
邊方面你感到樓主覺得唔算呢?

ppmmbb    發表於 18-3-1 11:24

hkpapa852 發表於 18-2-28 18:43
如果DGJS唔再呈分,佢多餘既B1學生名額,自然會流入區內其它小學。
大家係中一派位抽獎中獎既機會又會高咗 ...

就算DGJS 有呈分,但學生都係直升而唔會出去抽,咁其實一直都冇用到佢地既band 1 quota 架。

ppmmbb 發表於 18-3-1 10:31
英華書院話「每年英華小學畢業生約佔書院全級中一人數七成,但比例每年 ...
咁不如又睇吓SPCC點講:
http://spcc.edu.hk/admissions/local-admissions/secondary/f1

About 90 Form 1 places available for application.

SPCCPS一級5班, SPCC一級6班.

當小學部30人一班, 一級就有150人; 中學部36人一班, 就有216人

根據SPCC校務報告, 多年來SPCC六級合共只有~1200人, 近年中六時只有~180人
假設中五中六人數不變, 即SPCC中一至中四合共: 1200-180-180=840
咁中一至中四, 平均每級應只有210人左右

如果 SPCC 中一只有216人, 但一定收90個街外人, 咁唔通最多只有12X人可由小學部直升?

現實中, 根據會員透露, SPCC小學過去幾年未試過有人不能直升SPCC.

何必咁執著一個"概念"既數字呢?

似乎妳對SPC有頗太既偏執

Nath 發表於 18-3-1 11:36
就算DGJS 有呈分,但學生都係直升而唔會出去抽,咁其實一直都冇用到佢地既band 1 quota 架。
...
當然唔係咁簡單

油尖旺區每年約有2400個小學生升中, 當中1/3係區內B1學生, 即800人

以DGJS既水平, 應有至少50%B1學生. 假設DGJS有120人, 50%B1即有60人, 咁即係區內其它小學既B1學生, 只有740人

如果DGJS變為不呈分, 個120個學生就會變為無Banding, 咁有咩影響呢?

到時, 有Banding既學生, 由2400人減至2280人, 咁區內B1學生名額變由800為760, 但比扣除DGJS既B1學生人數還要多

即係如果DGJS唔呈分, 區內其它小學, 會多咗部份原本係B2水平既學生, 變為B1學生

其實我仲有另一問題想收集吓資料, 不過之前問過都係無人答:

如果學生係小六時成績不達標未能直升, 學校有何安排? 讓學生留班? 還是任由學生自己去公海抽獎?

加咗個問題係 #1

ppmmbb 發表於 18-3-1 10:31
英華書院話「每年英華小學畢業生約佔書院全級中一人數七成,但比例每年 ...
其實所有直資/私立學校既所謂龍校, 係EDB角度, 都唔係真正既龍校, 只係仿照一條龍模式辦學既學校.

佢地主要共通點係:

中學部中一學額, 足夠收取所有小學部學生, 再額外加收至少15%外校生

真正一條龍既學校, 即一條龍既津校, 係無任何直升要求, 更加唔會有CO (Conditional Offer, 即簽完直升協議之後仲要睇成績是否達標), 只要學生家長簽咗直升協議就可以做定校服等開學

真正龍校既學生, 簽完直升協議之後, 連考直資都唔得 (否則會被取消中學部既學位)

所有直資/私立學校既"龍校", 除DGJS外, 有邊間係無條件100%直升呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

SSCPS 會比學生參加抽獎, 上年有入左St Stephen's Girl & 聖公會鄧肇堅

hkpapa852 發表於 18-3-1 12:02
咁不如又睇吓SPCC點講:
http://spcc.edu.hk/admissions/local-admissions/secondary/f1

咁得意!你覺得"概念"無問題時就無問題。

返而似乎係你對YWC有頗大既偏執喎!或可能你係SPC鐵粉啦!

我就係見到有中學會寫清楚預留比小學部的學位數目,是等同小一收生數目,及其學校概覧會寫清楚他們中小學是「一條龍Through-train Education」。

我只提出SPC可能有機會不是全收小學部的學生 (純根據官方公開資料分析),希望家長留意此風險,估不到傷到你的「心」!

SPCCPS小一學位是140

ppmmbb 發表於 18-3-1 14:33
咁得意!你覺得"概念"無問題時就無問題。 返而似乎係你對YWC有頗大既偏執喎!或可能你係SPC ...

又係“學校概覽”?

其實講咗N次,呢個網站除咗幼稚園版既資料係由EDB提供,其餘只係該網站自己編製,不時有錯漏。

SPC係我其中一間推薦既學校,另外還有不少。