用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [資料收集] 直資/私立小學直升中學部既條件 (Update: 5- ...
go

[資料收集] 直資/私立小學直升中學部既條件 (Update: 5-July-2018) [複製鏈接]

香港有"一條龍直資/私立中小學", 但其實當中佢地由小學部直升上中學部, 其實有咩要求呢?

希望各位會員可以幫忙提供資料, 讓家長早點瞭解:

區份

學校名稱

類別

呈分

2018-2019年度 S1  直升要求

確認直升資格時間

灣仔

聖保祿學校(小學部)

私立

沒有

全科成績達標(要求不詳)+中英兩科讀書報告(各兩份,共4份)+面試

約在1月

東區

港大同學會小學

直資

中英數合格+操行達標

12月-1月

東區

漢華中學(小學部)

直資

不詳

南區

聖保羅男女中學附屬小學

直資

成績+操行達標  (要求不詳)

南區

聖保羅書院小學

直資

中英數3科合格+操行B或以上
(呈二後達標學生可簽直升協議)

12月簽直升協議,  3月確認資格

南區

聖士提反書院附屬小學

私立

中英數3科5年級和6年級總分達65分或以上+操行達標

油尖旺

拔萃女小學

私立

沒有

無條件100%直升

10月-11月

深水埗

聖瑪加利男女英文中小學

直資

沒有

成績達標  (要求不詳)

深水埗

英華小學

直資

中英數常4科合格+操行B或以上

* 呈二後成績和操行達標, 可於12月-1月期間簽Conditional Offer既直升協議, 到呈三成績達標才確認直升資格. (如呈三成績不達標,  直升資格會被取消)

12月

九龍城

拔萃男書院附屬小學

直資

4主科中至少3科合格便可直升

黃大仙

德望小學暨幼稚園

私立

沒有直升指引

1月開始有offer

黃大仙

國際基督教優質音樂中學暨小學

私立

沒有

(1)  中文、英文必須達等級3或以上 (最高為5級)
(2) 數學、音樂科,其中 1 科必須達等級 3 或以上 (音樂須兩個分科達等級 3 或以上,其中一科必須為音樂創作或音樂欣賞)

G1-6 其中 4 科達等級 3 或以上
G7-8 其中 5 科達等級 3 或以上

各科成績最高為5級

觀塘

福建中學附屬學校

直資

*  呈二成績和操行達標會安排面試和簽Conditional Offer既直升協議, 到呈三成績達標才確認直升資格. (如呈三成績不達標,  直升資格會被取消)
* 呈二名次為頭20名會直接確認直升資格,不用需要呈三成績。

1月-2月期間提供直升Offer和CO

元朗

基督教香港信義會宏信書院

直資

沒有

成績達標  (要求不詳)

沙田

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學

直資

沒有

不詳

沙田

培僑書院

直資

沒有

小五升小六要中英數3科達75%,  否則要留班.
小六中英數三科合格便可直升中學部

小六下學期5/6月才要決定是否直升

西貢

播道書院

直資

主科合格(未有詳情)

西貢

優才(楊殷有娣)書院

直資

學生須在小五上、下學期及小六上、下學期達到下列要求:
a. 英文(70分或以上);中、數、常、普、視、音(60分或以上)
b. 操行(B級或以上)

小六上學期十一月底中學部會有一個面試,十二月出offer和簽直升協議

12月

西貢

保良局陸慶濤小學

直資

沒有

中英數3科全年平均分達60%(合格)+操行B或以上

西貢

香港華人基督教聯會真道書院

直資

沒有

只當作一般升班安排,不過中,英,數三科至少要有兩科合格(其中兩科不合格要留班)

於下學期發信請家長確認是否升班

九龍城

啟思小學

私立

不詳

另一問題:

如果學生係小六時成績不達標未能直升, 學校有何安排? 讓學生留班? 還是任由學生自己去公海抽獎?

希望大家多多幫忙!

3月初向EDB查詢, 確認DGJS由2016-2017年度既小五學生(即2017-2018年度既小六學生)開始, 不再呈分.

*** 資源來源: 收集自相關小學/中學家長

lingan    發表於 18-7-20 17:28
小梁媽媽    發表於 18-3-2 10:08
   23    0    1    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你為大家搜集資料

希望各用家可幫手提供資料,
hkpapa , 感謝再為各家長資料搜集,

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

純粹多事,會唔會問埋每年幾多人不能直升,及每年幾多人實際唔直升(自願及不自願)
對你個升中計數post都有幫助

Charlotte_mom 發表於 18-2-28 10:56
純粹多事,會唔會問埋每年幾多人不能直升,及每年幾多人實際唔直升(自願及不自願)
對你個升中計數post都 ...
每年幾多人不能直升,及每年幾多人實際唔直升

好多學校連直升要求都神神秘秘(如只話成績達標,但咩叫達標就完全無提過),更何況呢兩方面既資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

拔萃女小學由上年開始,已經取消呈分試。

mannitol 發表於 18-2-28 12:42
拔萃女小學由上年開始,已經取消呈分試。

請問你指上年開始取消呈分試, 是指何時開始呢? (2016年9月1日開始還是2017年9月1日開始?)

另外, 取消呈分試後, 有其它評估/考試嗎?

hkpapa852 發表於 18-2-27 17:40
香港有"一條龍直資/私立中小學", 但其實中佢地由小學部直升上中學部, 其實有咩要求呢?

希望各位會員可以幫 ...

其實分開「直屬中學」及「結龍中學」兩組會合適啲。

hkpapa852 發表於 18-2-28 11:04
每年幾多人不能直升,及每年幾多人實際唔直升

好多學校連直升要求都神神秘秘(如只話成績達標,但咩叫達標 ...

咁小學每級可收人數、中學每級可收人數?

hkpapa852 發表於 18-2-28 13:18
請問你指上年開始取消呈分試, 是指何時開始呢? (2016年9月1日開始還是2017年9月1日開始?)

另外, 取消呈分 ...

2016~17年嗰界開始。因為囡囡只係初小,眼見通告就冇寫有其他考核,但實際係點唔清楚。

回覆樓主

資料好有用,多謝hkpapa852

回覆 ppmmbb 的帖子

呢度冇直屬學校喎 全部屬於直私龍校

mannitol 發表於 18-2-28 13:47
2016~17年嗰界開始。因為囡囡只係初小,眼見通告就冇寫有其他考核,但實際係點唔清楚。
...

按照你講法, 2017年時應該已"沒有呈分試".

咁啱我係2017年1月時曾向EDB查詢, 其中一個問題係問DGJS是否有呈分. 當時EDB回覆DGJS依然係有參加中一學位分配既學校 (即係有呈分), 以下係當日EDB回覆既screen capture

呈分只係一個EDB對學校既要求, 學校按照咩準則嚟呈分, 係由學校自決. 不過絕大部份學校都會以考試成績(即所謂呈分試)去作為呈分基準. 學校其實亦可以只計平時分, 只要佢地係EDB要求呈分既階段, 將平時分遞交上呈分系統就可以

ppmmbb 發表於 18-2-28 13:39
其實分開「直屬中學」及「結龍中學」兩組會合適啲。
其實直屬同一條龍既概念, 只適用於官津中學同相關小學

直資/私立中學可以收生自決, 尤其係唔參加派位既學校, 所以只要有中學部同小學部, 基本上就可以當佢係"龍校"

hkpapa852 發表於 18-2-28 15:10
按照你講法, 2017年時應該已"沒有呈分試".

咁啱我係2017年1月時曾向EDB查詢, 其中一個問題係問DGJS是否有 ...

我收到學校資訊全校家長,是否贊成取消呈分試時,應該只是2016年年底,到通過可能最早只是2016年12月,所以教育局回覆你,可能未update呢。

mannitol 發表於 18-2-28 16:18
我收到學校資訊全校家長,是否贊成取消呈分試時,應該只是2016年年底,到通過可能最早只是2016年12月,所 ...
都有可能.

不過其實DGJS有冇呈分我認為對學生同家長都係咁緊要, 反正入咗去應該無乜人會打算升中時想轉走, 又或者走返出去大抽獎

不過如果佢真係由有呈分變為無呈分, 對整個油尖旺區升中有頗大影響

回覆樓主:

thx for the information

hkpapa852 發表於 18-2-28 15:13
其實直屬同一條龍既概念, 只適用於官津中學同相關小學

直資/私立中學可以收生自決, 尤其係唔參加派位既學 ...

中學部話預留80個位比小學部學生 同 中學部話預足夠位比小學部學生

真的無分别?

hkpapa852 發表於 18-2-28 16:21
都有可能.

不過其實DGJS有冇呈分我認為對學生同家長都係咁緊要, 反正入咗去應該無乜人會打算升中時想轉走, ...

你認為會增加同區其他學校的band 1人數嗎?
‹ 上一主題|下一主題