用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [資料收集] 直資/私立小學直升中學部既條件 (Update: 5- ...
樓主: hkpapa852
go

[資料收集] 直資/私立小學直升中學部既條件 (Update: 5-July-2018) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-1 12:14
當然唔係咁簡單

油尖旺區每年約有2400個小學生升中, 當中1/3係區內B1學生, 即800人

DGJS肯定唔只得50% B1率,只要你可以捱得過P6,成績真係頗強~~~

hkpapa852 發表於 18-3-1 17:58
又係“學校概覽”?

其實講咗N次,呢個網站除咗幼稚園版既資料係由EDB提供,其餘只係該網站自己編製,不 ...

你永遠是對的!

下列是“學校概覽”嗎?St. Paul's Co-educational College School Prospectus

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1083/3282/FAQs_F1_2018-19.pdf

https://www.spcc.edu.hk/f/publications/595/3485_FINAL_2017-18.pdf

希望唔好被學校發現

mannitol 發表於 18-2-28 16:18
我收到學校資訊全校家長,是否贊成取消呈分試時,應該只是2016年年底,到通過可能最早只是2016年12月,所 ...
今天得到EDB確認, DGJS由今年既小六學生開始, 已不再呈分

油尖旺區升中派位, 又有變化了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-2 11:13
今天得到EDB確認, DGJS由今年既小六學生開始, 已不再呈分

油尖旺區升中派位, 又有變化了!

讀得DGJS都唔多人預咗用呈分去申請其他學校,學校煩少樣嘢。

Soundervolt 發表於 18-3-2 11:37
讀得DGJS都唔多人預咗用呈分去申請其他學校,學校煩少樣嘢。

呈分與否,對DGJS學生嚟講唔重要,但對油尖旺區其它小學好重要。
睇下來屆升中派位,邊D小學會係得益者
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-2 11:49
呈分與否,對DGJS學生嚟講唔重要,但對油尖旺區其它小學好重要。
睇下來屆升中派位,邊D小學會係得益者
...

區內龍頭是否TSL和2間油天?

Ocean419 發表於 18-3-2 12:16
區內龍頭是否TSL和2間油天?

但油尖旺區有邊d band 1官津?

更新部份資料
‹ 上一主題|下一主題