用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 GCSE and GCE 全日制中學
go

GCSE and GCE 全日制中學 [複製鏈接]

現大女讀傳統中學中二,剛做完評估,佢文字和言語理解很弱,但又未算讀寫障礙。dse 中文和通識好難考到3和2,要靠dse入u機會唔高,但佢logical mind 和記憶力很強,所以佢讀數理完全無問題。個教育心理學家建議我地幫她找另一些出路。我初步了解GCSE and GCE應該適合我女多些。
想問下大家知唔知有邊間學校有提供這些課程?
國際學校不考慮,因為好多都要比一大畢錢買school bonds才可入讀
   3    0    0    0

kathylo 發表於 18-2-27 14:10
現大女讀傳統中學中二,剛做完評估,佢文字和言語理解很弱,但又未算讀寫障礙。dse 中文和通識好難考到3和2 ...

UK Boarding

回覆樓主:

st paul convent school,王錦輝,YMCA college。。。

elbar 發表於 18-2-27 14:18
UK Boarding

到海外升學都不作考慮,因我女兒有亞氏保加既問題,社交有困難

brother4 發表於 18-2-27 15:14
st paul convent school,王錦輝,YMCA college。。。

我女成續唔係好叻,插班呢幾間學校難嗎?

回覆樓主:

st paul估不容易

現大女讀傳統中學中二,剛做完評估,佢文字和言語理解很弱,但又未算讀寫障礙。dse 中文和通識好難考到3和2,要靠dse入u機會唔高,但佢logical mind 和記憶力很強,所以佢讀數理完全無問題。個教育心理學家建議我地幫她找另一些出路。我初步了解GCSE and GCE應該適合我女多些。 想問下大家知唔知有邊間學校有提供這些課程? 國際學校不考慮,因為好多都要比一大畢錢買school bonds才可入讀

官/津中學應該只考 DSE, 如想考 GCSE and GCE (您無提 IB 課程) 而國際學校不考慮, 咁您要搵直資及私立中學了。以下是全港直資及私立中學名單,您要花少少時間逐間學校網頁睇吓邊間有

A) 七十三間直資學校 (當中包括五十二間中學、十二間小學及九間中學暨小學)。http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/school_list%20_e_tc.pdf

GCE課程
e.g. 聖保羅書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、港青基信書院、匯基書院(東九龍)申辦中(唔知成唔成功,如果成功又唔知幾時開始)......

B) 私立中學: https://www.schooland.hk/ss/private

P.S. 開辦 IB 課程直資及私立中學比GCE多
IB 課程
e.g. 保良局蔡繼有學校、拔萃男書院、聖保羅男女中學、聖士提反書院、香港華人基督教聯會真道書院、保良局顏寶鈴書院、基督教香港信義會宏信書院、啓思中學......

kathylo 發表於 18-2-27 16:18
我女成續唔係好叻,插班呢幾間學校難嗎?

有 GCE課程, 可以試吓報考王錦輝、港青基信書院插班

回覆樓主:

thanks

kathylo 發表於 18-2-28 10:24
thanks

沙田培基 2020 會開 GCEIAL

匯基書院(東九龍)

現大女讀傳統中學中二,剛做完評估,佢文字和言語理解很弱,但又未算讀寫障礙。dse 中文和通識好難考到3和2 ...

Esf 幾好
‹ 上一主題|下一主題