用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SJC 的同學仔
go

SJC 的同學仔 [複製鏈接]

入來傾吓。
我係原校生, 大個個K2, 細個個來緊9月PN
   2    0    0    0

HomemadeMom 發表於 18-2-27 12:45
入來傾吓。
我係原校生, 大個個K2, 細個個來緊9月PN

請問如果想上午班 3月10需要幾點去排隊?K2你覺得學術OK嗎?中文程度如何?考私校成績如何?謝謝

回覆 hht-jamie 的帖子

阿仔個年排AM, 我地7點幾去喇, 都好多人。學術方面, 因為係ENG學校, ENG環境好好, 同埋呢間學校本身係谷的。PN開始已教記ABC, K1會再REVIEW多次, 加教寫, K2學埋小階及開始學寫中文。K2個個星期要默書(ENG & CHIN), 數學本書係小一的-_-。勁谷又唔係既, 相比啲神校佢無咁谷, 好好多, 但其實好多普通學校到K2先開始學劃下直線, 佢就算係谷架喇。K1日日有功課, 但都係啲簡單野, COLOURING呀 trace line等。我仔K1開始返全日, 所以功課都係學校做晒先, 所以媽媽我就較輕鬆。

HomemadeMom 發表於 18-2-27 14:31

阿仔個年排AM, 我地7點幾去喇, 都好多人。學術方面, 因為係ENG學校, ENG環境好好,  ...

多謝!請問你小朋友讀得開心嗎?會唔會好辛苦 唔想返學?

同問
小朋友鍾意返學嗎?

我仲考慮中,因為創價同Sjc分別好大,樓主可否分享下學校多唔多活動,小朋友考小學派位嘅成績好嗎?

回覆 poonwin 的帖子

你係講K 嗎?
創價好似無N班的

回覆樓主:

我都諗緊,因為學校校舍好似舊咗啲!

我小朋友返學開心, 鐘意返學。啲老師同EE都好好, 好有愛心。個時返PN重著緊NAPPY, 都係學校同佢介, 完全無問題, 無話最好介咗先返學等等。K2開始會辛苦啲, 因為要黙書。最好可以日日同佢地温少少。不過我係working mom, 其實無咩時間同佢温, 可能一星期只有1-2天可以温半小時。老師好好, 有時我真係唔識教, 唔知點可以幫到小朋友, 老師會比好多提意我。所以我幾鐘意間學校。小學我唔太清楚, 只知佢唔係commercial 個隻學校, 唔會成日推啲小朋友出去啲咩考試呀比賽咁。聽之前啲家長講, 有小朋友會讀返SJC小學, 有啲去國際學校, 亦有入到名小(咁其實間間幼稚都有架啦), 不過佢唔會標榜有幾多學生入咩小學LOR._

回覆樓主

我仔都有PN offer, 9月返學,但心大心細中,因為哩間學校透明度好低,好少搵到資料,有人亦話突然轉晒教課書,教嘅嘢淺咗好多所以亦好多人轉走了。

HomemadeMom 發表於 18-3-2 14:37
我小朋友返學開心, 鐘意返學。啲老師同EE都好好, 好有愛心。個時返PN重著緊NAPPY, 都係學校同佢介, 完全無 ...

咁媽媽你會唔會俾小朋友繼升SJC小學呀?
另想請教SJC 真的全英語環境嘛?
我對li間學校好有好感(interview老師好有愛心),但太少li間學校資料啦

回覆 KAKA718 的帖子

係呀,K班!

回覆樓主:

免費 聖若望英文書院SJC校服物資
夏天運動衫褲XS x 3
冬天運動衫XS x 5
冬天運動褲XS x 4
冬天外套XS x 2
N班書包一個

支持環保 介意勿排

katjin 發表於 18-3-16 18:06
免費 聖若望英文書院SJC校服物資
夏天運動衫褲XS x 3
冬天運動衫XS x 5

Interested, please check pm

我小朋友是今年SJC K3 學生, 老師很好和也很喜歡返學. 自己也很滿意這間學校. 課程是谷的.英文和數學比出面教快一年.中文就要自己努力下.
學校英文語言環境好好,我本身在家同小朋友說中文, 小朋友和同級小朋友出去玩,也可以用簡單英文交談.當然一定沒有比其他連在家也用英文交談.的小朋友好.但我己很滿意.

希望幫到你們.

poster01 發表於 18-3-20 08:48
我小朋友是今年SJC K3 學生, 老師很好和也很喜歡返學. 自己也很滿意這間學校. 課程是谷的.英文和數學比出面 ...

謝謝媽媽分享
媽媽會讓小朋友直升SJC 小學嘛?

回覆 Buffet.t 的帖子

不會啦,因為找到更理想的小學

回覆 poster01 的帖子

請問小朋友需要外補嗎? 其他同學多唔多人外補呢?

HomemadeMom 發表於 18-2-27 14:31

阿仔個年排AM, 我地7點幾去喇, 都好多人。學術方面, 因為係ENG學校, ENG環境好好,  ...

tigerbee 發表於 18-5-29 16:53
回覆 poster01 的帖子

我有比他外補,普通話和英文會話, 因為自己不叻, 不想教錯.
‹ 上一主題|下一主題