用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 理工大學纠視療程
樓主: ryan88
go

理工大學纠視療程 [複製鏈接]

scgift 發表於 18-3-19 09:15
視光師同我講話起碼要一隻手(膊頭到手掌)既距離才足夠……我女4歲半,半年前驗眼得50度遠視,視 ...
你家開唔開揚? 我當年阿爸教我, 睇30分鐘書, 就要望窗外好遠綠色既嘢, 等對眼休息下。我跟足指引(我好好奇我咁識跟指引點解唔考正苦工), 所以對眼一直好好。你都試下叫阿女咁做。不過你個視光師好奇怪, 叫人唔好睇咁多書, 我果個只係叫去戶外玩多D球類, 因為對眼要跟住個波走, 所以係做緊眼部運動。

little_yolky 發表於 18-3-19 13:16
你家開唔開揚? 我當年阿爸教我, 睇30分鐘書, 就要望窗外好遠綠色既嘢, 等對眼休息下。我跟足指引(我好好奇 ...

睇書係近FIXED FOCAL 活動。

retriever 發表於 18-3-19 18:55
睇書係近FIXED FOCAL 活動。
所以一定時間就要望下遠嘢, 舒緩下。阿爸教既。

little_yolky 發表於 18-3-20 08:15
所以一定時間就要望下遠嘢, 舒緩下。阿爸教既。

我老豆都係咁教,我而家都有咁提細路。不過佢無你咁睇話。

little_yolky 發表於 18-3-19 13:16
你家開唔開揚? 我當年阿爸教我, 睇30分鐘書, 就要望窗外好遠綠色既嘢, 等對眼休息下。我跟足指引(我好好奇 ...

我地個視光師話每睇一段時間近野,就要睇返一定時間遠野平衡返,個比例係1:0.25, 即如睇了1小時書就要望遠景15分鐘。不過視光師話在家內望出窗外係冇用,要喺戶外遠望才行而且我地長時間睇書一定係晚上,睇完就瞓,視光師又話唔係即時望遠景作平衡唔得……所以結論係叫我地減少睇書

不過我有點覺得有冇近視,同有冇護眼好似冇必然關係。我侄仔由bb 幾個月大起已經ipad不離手+近乎全日清醒時間睇電視,而家小三,零近視。我妹,從小唔護眼,晚晚黑媽媽睇電腦,又係零近視。

回覆 scgift 的帖子

遺傳好緊要。

Jane1983 發表於 18-3-20 09:15
回覆 scgift 的帖子

遺傳好緊要。

都可能係命中注定
我以前近視,做咗激光矯視後無戴眼鏡,有次去搵算命先生,佢係咁望我對眼,話我應該係要戴眼鏡架喔。我好奇問佢點解,佢話睇我命格係要戴,我,o,咀咗。

回覆 rulerL 的帖子

咁搞笑
好多嘢都係遺傳有關,而家現代科技勁,可以「逆天而行」,算係咁。

rulerL 發表於 18-3-20 11:39
都可能係命中注定。
我以前近視,做咗激光矯視後無戴眼鏡,有次去搵算命先生,佢係咁望我對眼,話 ...

我就係覺得我妹係"得天獨厚",除了長期壞眼習慣但零近視外,佢仲係由中學開始晚上唔擦牙(但瞓前勁食零食)但竟然零蛀牙我父母只係冇近視,但並非零蛀牙……

IloveJJ 發表於 18-3-20 15:59
我比較好奇你侄仔咁既情形,學習同社交方面係點?

佢有輕微自閉的,社交麻麻。另外專注力有問題,做功課係苦差,成績英文很不錯,但中文很差(不喜閱讀+討厭中文)。

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 18-3-20 16:44
其實係咪因為佢一開始就咁用電話電腦,所以先會咁呢?

我相信討厭閱讀同佢自小睇ipad電視有關。英文好中文差都有關係,因自小只睇英文。自閉+專注力差就唔知關唔關事了。做功課痛苦應該同佢大小肌差有啲關係。

近視主因係遺傳/眼球長(高度)有關,高得快,深得快!

之前,小朋友每閱讀20分鐘便望翠綠山景/天空(夠哂遠),都係近視。

都可能係命中注定。
我以前近視,做咗激光矯視後無戴眼鏡,有次去搵算命先生,佢係咁望我對眼,話 ...
算命先生講戴眼鏡, 主要係用來擋桃花

都可能係命中注定。

可能佢以前做眼科醫生,睇到痕跡。

不過而家個個都話信天生信命,咁緊係轉行睇相好搵D。

scgift 發表於 18-3-19 09:15
視光師同我講話起碼要一隻手(膊頭到手掌)既距離才足夠……我女4歲半,半年前驗眼得50度遠視,視 ...

每日30分鐘電視其實都算多
‹ 上一主題|下一主題