用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 理工大學纠視療程
樓主: ryan88
go

理工大學纠視療程 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

retriever 發表於 18-3-9 11:33
我細路鍾意躲枱底,挨梳化挨床,被窩,打書釘三小時。。。

其實FIXED FOCAL 長時間,又重覆就有可能有近 ...
最嚴重係被竇唔夠光, 但手機好光, 係眼睛既死敵!諗返起都好激氣。

回覆 little_yolky 的帖子

而家滴眼藥水, 20蚊一天...
又係激死我!

little_yolky 發表於 18-3-9 11:19
係喇, 阿大都有100度, 驗完理大視光師要求半年後再驗, 都仲係100度, 佢話可以唔戴眼鏡住。我諗暑假去驗就 ...

可能係遺傳,可能係睇書、打機。戴眼鏡梗唔方便,又無咁靚。我希望我女好似我,到大學先要戴,但睇怕唔容易。

retriever 發表於 18-3-9 11:33
我細路鍾意躲枱底,挨梳化挨床,被窩,打書釘三小時。。。

其實FIXED FOCAL 長時間,又重覆就有可能有近 ...

呢d習慣,真係要改,惡d都要,為佢好。

Jane1983 發表於 18-3-9 11:53
可能係遺傳,可能係睇書、打機。戴眼鏡梗唔方便,又無咁靚。我希望我女好似我,到大學先要戴,但睇怕唔容 ...
我係生完小朋友至戴老花鏡, 戴住個眼鏡好頭暈 所以自細好小心佢哋對眼, 點知佢.............

我自小好保養對眼, 所以只有25度近視+25度散光。

retriever 發表於 18-3-9 11:48

而家滴眼藥水, 20蚊一天...
其實我好奇怪點解視光師無sale我OK lens。

little_yolky 發表於 18-3-9 12:28
我係生完小朋友至戴老花鏡, 戴住個眼鏡好頭暈 所以自細好小心佢哋對眼, 點知佢.............

我自 ...

我都係,我小時候看書和做功課,一定要保持一尺距離,唔係會被打駡的。

我對亞女都有要求佢咁做,係我面前會,背后就唔知

Jane1983 發表於 18-3-9 12:58
我都係,我小時候看書和做功課,一定要保持一尺距離,唔係會被打駡的。

我對亞女都有要求佢咁做,係我面 ...
咁惡? 邊個打呀?

老實講, 關於細路日常惡習, 都係舊果套, 一野 "車" 過去有效得多!

而家呢代, 一味做唐僧, 細路懶理, 積非成是, 真係好難改!

可能你個樣醒目, 兼惡死串咀, 哈哈!

OK 鏡要維修. 一般9歲以較合適.

眼科醫生話, 呢幾種方式, 都係 "希望" 在細路眼部成長最明顯階段, 約8-13歲, 減緩眼球拉長, 最多18歲..

所以, 如果驗光師SALE 戴 OK LENS 超過 18歲, 甚至隔離版30幾歲, 講白D 姐係呃人 (眼科醫生用語)

retriever 發表於 18-3-9 13:17

可能你個樣醒目, 兼惡死串咀, 哈哈!
有無搞錯, 見我平時留言都知我為人厚度兼憝厚。

可能係半年後返去驗眼, 度數無增加, 見佢相對穩定, 所以就唔sale住。個視光師話, 有研究顯示, 近視超過100度的, 有戴眼鏡度數增加係慢過無戴眼鏡。咁我哋問:咁100度或以下呢? 視光師話無研究100度以下的。C6即場話:個研究咁唔科學既。視光師即刻唔出聲。

亞婆,所以我到而家睇書都有一尺距離,習慣咗。

回覆 retriever 的帖子

而家父母好難做。我friend個女上咗高小,開始心散。成績跌得勁。佢媽同佢講道理,個女仔擺明無聽入耳,問佢點解咁低分,係唔識點係乜嘢,佢剩係聳聳肩,一臉不在乎....呢d我細個見得多,籐條炆豬肉就藥到病除,可惜而家唔得。

little_yolky 發表於 18-3-9 13:24
有無搞錯, 見我平時留言都知我為人厚度兼憝厚。

可能係半年後返去驗眼, 度數無增加, 見佢相對穩定 ...

原來 "個樣醒目, 兼惡死串咀" 果個係你C6...

低過100 無計係合理, 插片量近視, 最少正負25度, 仲有其他MEASUREMENT ERROR, 100度以下誤差率太大.

只係果位驗光師唔識大返你地.

回覆 Jane1983 的帖子

咁學新馬仔, "唔好俾飽飯佢食!"

簽名被屏蔽

retriever 發表於 18-3-9 14:14
回覆 Jane1983 的帖子

咁學新馬仔, "唔好俾飽飯佢食!"

我睇佢係無計,個女唔係壞,就係有自己唸法,唔睇佢台戲。如果佢搵唔到個竅門,過幾年就被逼放晒手。

簽名被屏蔽

視光師同我講話起碼要一隻手(膊頭到手掌)既距離才足夠……我女4歲半,半年前驗眼得50度遠視,視光師話佢個勢好有可能好快就會變近視,叫我減少同阿女睇書 我女一向冇睇手機冇玩iPad,電視每日唔超過30分鐘……唯獨是睇書睇得耐,全日加埋起碼有2小時,未計其他用眼既活動。閱讀時間難減,而家只好日日提佢做護眼操,戶外時多望遠境……
‹ 上一主題|下一主題