用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2018 英國留學揮手區
樓主: 喧嘩
go

9/2018 英國留學揮手區   [複製鏈接]

brother4 發表於 18-3-21 13:56
未夠16+有,陪2年AL+3年大學有5年

12歲以下先可以攞陪讀visa.

回覆樓主:

唔好意思, 題目係18年9月去英國讀書, 可唔可以唔好騎劫呢個post?

Avenger    發表於 18-3-21 19:37

喧嘩 發表於 18-3-21 14:33
唔好意思, 題目係18年9月去英國讀書, 可唔可以唔好騎劫呢個post?

其實係一家四口子

喧嘩 發表於 18-3-20 23:12
有冇人知邊間航空公司唔俾16歲以下小朋友自己check in?
舊帖好似有人講過係virgin,仲要guardian 於航機起飛後半小時先可以走。

etoile 發表於 18-3-21 16:08
舊帖好似有人講過係virgin,仲要guardian 於航機起飛後半小時先可以走。

唔該晒呀, 咁我小朋友唔可以買維珍啦, 我朋友都講過, 我唔記得係維珍定英航, 唔俾佢小朋友check in, 攪到好麻煩

回覆樓主:

請問有冇人知芬蘭航空如何?

etoile 發表於 18-3-21 16:08
16歲應該無乜航空公司唔得(包括virgin), 最好打去問下.

喧嘩 發表於 18-3-21 16:12
唔該晒呀, 咁我小朋友唔可以買維珍啦, 我朋友都講過, 我唔記得係維珍定英航, 唔俾佢小朋友check in, 攪到 ...

可參考 維珍網頁 (兒童單獨乘機), 裡面寫得很清楚的 。

https://hk.virginatlantic.com/cn/zh-hans/travel-information/special-flight-requirements/flying-with-children.html

cow 發表於 18-3-21 17:49
16歲應該無乜航空公司唔得(包括virgin), 最好打去問下.

16歲以上係可以, 可惜我女未夠, 我confirm左維珍唔得啦, 各位家長都要留意下

katrinafu 發表於 18-3-21 18:30

唔該晒, 維珍咁嚴嘅, 要過18

katrinafu 發表於 18-3-21 18:30
5 至 11 歲的兒童獨自旅行時,將被視為無人陪同未成年人,因此必須使用無人陪同未成年人服務;詳情請參閲下文。(無人陪伴之未成年乘客的家長/監護人必須逗留於機場,直至乘客所搭乘之航班起飛為止)

若有需要,12 至 18 歲的兒童可選擇使用無人陪同未成年人服務。然而在一般情況下,我們將假設其不需要此類服務

呢度話12歲都可自己checkin.

cow 發表於 18-3-21 22:28
5 至 11 歲的兒童獨自旅行時,將被視為無人陪同未成年人,因此必須使用無人陪同未成年人服務;詳情請參閲下 ...

12-18歲可單獨乘飛機,可不用UM 服務 。

有一點寫上

「無人陪伴之未成年乘客的家長/監護人必須逗留於機場,直至乘客所搭乘之航班起飛為止。 」

如果香港出發 問題不大 ,家長 等飛機起飛先離開 。 但 英國返港,很多時不是用監護人送出機場 , 多數是學校安排訂車或校車 出機場,一般 放下便離開,頂多陪Check in 後都會離開 。

樓主直接打上維珍問最好 , 避免訂了機票有問題 。
因我女兒年紀細,所以都是選搭CX , 最重要夾到多位學校同學 同一航班 。

喧嘩 發表於 18-3-21 18:59
16歲以上係可以, 可惜我女未夠, 我confirm左維珍唔得啦, 各位家長都要留意下
...

你直接打去維珍問?

cow 發表於 18-3-21 22:28
5 至 11 歲的兒童獨自旅行時,將被視為無人陪同未成年人,因此必須使用無人陪同未成年人服務;詳情請參閲下 ...

我買了維珍喎!Agent 話可以獨自check in

回覆樓主

我仔學校聖誕節last day 中午要走,cx 班機18:00 驚好趕,揀直航只剩兩間。其實英航同維珍網上都係話under 16 要家長/監護人留喺機場至起飛。我開學都係照買英航,佢half term 都係自己單獨乘搭,希望ok.

SIYip 發表於 18-3-22 08:46
我仔學校聖誕節last day 中午要走,cx 班機18:00 驚好趕,揀直航只剩兩間。其實英航同維珍網上都係話under  ...
從 2018 年 5 月 1 日起,允許單獨乘坐英國航空航班的人員的最低年齡將從 12 歲增加至 14 歲

此項規定適用於 2018 年 5 月 1 日起進行的所有新的預訂。 2018 年 5 月 1 日之前進行的預訂將不受影響。

如果未成年乘客由年滿 16 歲或以上的人員陪同(同一預訂或鏈接預訂),英國航空公司將仍然運行他們出行。

從 2018 年 5 月 1 日起,所有年齡不滿 16 歲且獨自出行的未成年乘客必須在出行前填寫父母/監護人同意書。自 2018 年 5 月 1 日起進行的預訂必須填寫同意書(2018 年 4 月初便可以下載了)。

BA_Children_Travelling_Alone

聽聞 Heathrow 有 airport angel, 唔知幫唔幫到你,不過我未用過:-

https://www.airportangels.net/

SIYip 發表於 18-3-22 08:46
我仔學校聖誕節last day 中午要走,cx 班機18:00 驚好趕,揀直航只剩兩間。其實英航同維珍網上都係話under  ...

我初初幫阿仔訂6點幾機,都驚佢好趕,不過問返佢,佢話中午同早機都有人搭,自己預返時間出機場就得!

回覆樓主:

嬲死我啦, 之前交註冊費, 175£, 滙豐先收左hk 165手續費, 唔知兩間銀行攪乜, 最後退番錢過黎, 但得番151£, 搶錢

回覆 喧嘩 的帖
‹ 上一主題|下一主題