用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2018 英國留學揮手區
樓主: 喧嘩
go

9/2018 英國留學揮手區   [複製鏈接]

brother4 發表於 18-3-3 20:12
點解轉校?是好學校?

學校差不多和舊校質素。

阿仔讀書都係笑料

唔使咁認真。

db7mu23 發表於 18-3-3 21:00
學校差不多和舊校質素。

阿仔讀書都係笑料

估好叻仔

db7mu23 發表於 18-3-3 19:30
邊間銀行
30元匯票手續費
平 !

icbx , 不過呢間銀行平時已經超級垃圾, 等我試下成唔成功先, 我打去問, 係咁話宜家冇人用匯票, 又話要過幾月先收到, 跟住又要我約實幾時去分行攪, 去邊間分行, 我好懷疑佢間銀行冇人識攪

喧嘩 發表於 18-3-3 23:36
icbx , 不過呢間銀行平時已經超級垃圾, 等我試下成唔成功先, 我打去問, 係咁話宜家冇人用匯票, 又話要過幾 ...

sorry,睇錯野

icbx , 不過呢間銀行平時已經超級垃圾, 等我試下成唔成功先, 我打去問, 係咁話宜家冇人用匯票, 又話要過幾 ...

點解唔用電匯?我用中銀$105,快靚正。
BTW, 點解匯錢要同姓?我幫仔電匯也沒問題。

TKSMOM 發表於 18-3-3 20:00
你六月決定九月去英國,是那時才找學校,還是已一早找了學校?

3月時 去過幾間Agent 了解過 , 同時 Agent 比我School List ,本身想2017 / 2018 先過去 。

但爸爸突然話不如提早過去 ,睇下 其中一間agent 比的 的 school. List 上  學校有冇位 , 可能是 Year 7 ,  幾乎間間學校仲肯收生 , 咁咪入表 考入學試 !

開匯票都要預約?呢間銀行算極品喇!XD

brother4 發表於 18-3-3 21:12
估好叻仔

平常心
得談笑

我用富邦
唔使點排隊
同埋豁免手續費 !

我用恆生優越戶口,手續費$50,唔使預約。

喧嘩 發表於 18-2-26 21:14
大家交流下, 小女9月讀Y10, Queen margaret, Manchester果邊

想問下小朋友咁細過去,佢係咪好獨立架? 我都諗緊佢幾時過去好,但真係怕佢適應唔到,弄巧反拙,請指教一下

muimui2 發表於 18-3-4 12:38
想問下小朋友咁細過去,佢係咪好獨立架? 我都諗緊佢幾時過去好,但真係怕佢適應唔到,弄巧反拙,請指教一 ...

你小朋友好多歲?佢自己好想出國留學嘛?

fooky-hk 發表於 18-3-4 00:40
點解唔用電匯?我用中銀$105,快靚正。
BTW, 點解匯錢要同姓?我幫仔電匯也沒問題。
...

我係用電匯架, 匯豐, 但英國銀行左check 右check都唔肯收, 入款人同學生名冇關係喎, 三星期啦, 唔肯收但錢又未退番香港

回覆樓主

我個仔都係9月都去讀year9

喧嘩 發表於 18-3-4 13:58
我係用電匯架, 匯豐, 但英國銀行左check 右check都唔肯收, 入款人同學生名冇關係喎, 三星期啦, 唔肯收但錢 ...

理由係無關係?你咪send 張Birth Certificate 做proof。而家HSBC好煩,唔知係咪洗黑錢罰款case有關,聽聞而家經匯豐入大銀碼數會問長問短。

亮燈 發表於 18-3-4 13:33
你小朋友好多歲?佢自己好想出國留學嘛?

佢仲細,而家8歲。但佢性格好內歛,所以我好擔心就算中二時佢都未必ready。其實對佢唻講可能中四先去會好啲,所以我哋有考慮可唔可以中二時我先陪佢一齊過,到中四佢住boarding 我先返香港,但我又好少見人咁做,係嘛?

muimui2 發表於 18-3-4 15:24
佢仲細,而家8歲。但佢性格好內歛,所以我好擔心就算中二時佢都未必ready。其實對佢唻講可能中四先去會好 ...

你意思係中二會同佢一齊去英國,直至到佢讀中四,你先返香港?如果係都冇問題,只要佢想咁做就得,而你亦可暑假時安排遊學團俾佢試下,睇佢既適應能力如何?仲有好多時間可安排,但重點係唔好迫佢去,要佢自願先得。

亮燈 發表於 18-3-4 15:30
你意思係中二會同佢一齊去英國,直至到佢讀中四,你先返香港?如果係都冇問題,只要佢想咁做就得,而你亦 ...

對呀,就係咁意思。

但我上網睇,一係寄宿學校,一係day school, 其實多唔多學校係可以咁樣選擇呢?同埋想問下係咪好難先入到好ranking 嘅學校? 我女女只係讀緊本地直資,英文唔差但當然同IS 無得比,我怕好難過到面試嗰關。

muimui2 發表於 18-3-4 15:45
對呀,就係咁意思。

但我上網睇,一係寄宿學校,一係day school, 其實多唔多學校係可以咁樣選擇呢?同埋 ...

以我所知,如果你想女女入讀名校的話,真係要早啲申請,你可搵agent問下,睇下佢地幫唔幫到你。
如果你諗住過去陪讀幾年,咁就會有其他選擇,可讀普通學校成寄宿學校,而寄宿學校又可以選擇weekly boarding,每星期可返屋企,亦可選擇唔需要寄宿。詳細情況可直接問心儀學校或agent。
而入學試就唔需要擔心,依女女能力及興趣去報考就得。

fooky-hk 發表於 18-3-4 14:34
理由係無關係?你咪send 張Birth Certificate 做proof。而家HSBC好煩,唔知係咪洗黑錢罰款case有關,聽聞 ...

佢開頭有問我細佬出生日期, 答完佢都係打回頭, agent都怕, 叫我自己名都唔好匯, 費時再彈, 係銀行唔肯收, 唔關學校問題
‹ 上一主題|下一主題