用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2018 英國留學揮手區
樓主: 喧嘩
go

9/2018 英國留學揮手區  

喧嘩 發表於 18-3-24 13:35
嬲死我啦, 之前交註冊費, 175£, 滙豐先收左hk 165手續費, 唔知兩間銀行攪乜, 最後退番錢過黎, 但得番151£ ...

平常心 !

黎緊日子,倒水咁倒 !

db7mu23 發表於 18-3-28 21:59
平常心 !

黎緊日子,倒水咁倒 !
我們已習慣倒水多年,蝕匯率差價,銀行手續費,改機票補錢,錯過平機票....唯有努力搵錢。

noel2010 發表於 18-3-28 23:05
我們已習慣倒水多年,蝕匯率差價,銀行手續費,改機票補錢,錯過平機票....唯有努力搵錢。 ...

2017年9月
改了兩次機票
唔見2000元多少少。

noel2010 發表於 18-3-28 23:05
我們已習慣倒水多年,蝕匯率差價,銀行手續費,改機票補錢,錯過平機票....唯有努力搵錢。 ...

我呢d c9, 真係要慢慢學識調整心態, 否則少好多細胞, 平時慳埋慳埋, 買到平機票就好開心死, 而家下下都貴價票, 最近d 英鎊又只升不跌, 都唔知點好

db7mu23 發表於 18-3-28 23:12
2017年9月
改了兩次機票
唔見2000元多少少。
2017年6月,放棄一張回程學生機票,該套$12xxx。

noel2010 發表於 18-3-29 07:08
2017年6月,放棄一張回程學生機票,該套$12xxx。

真係肉痛 !

喧嘩 發表於 18-3-29 00:04
我呢d c9, 真係要慢慢學識調整心態, 否則少好多細胞, 平時慳埋慳埋, 買到平機票就好開心死, 而家下下都貴 ...

英鎊而家低啦。我13/14年入嘅時候係13.x,再之前有啲絲巴係要15.x 入㗎,凡事向好嗰邊諗,阿Q 啲,個人會開心啲。

Ruby1219 發表於 18-3-29 08:00
英鎊而家低啦。我13/14年入嘅時候係13.x,再之前有啲絲巴係要15.x 入㗎,凡事向好嗰邊諗,阿Q 啲,個人會開 ...

我都知, 但曽經見過9.x實在忘不了

Ruby1219 發表於 18-3-29 08:00
英鎊而家低啦。我13/14年入嘅時候係13.x,再之前有啲絲巴係要15.x 入㗎,凡事向好嗰邊諗,阿Q 啲,個人會開 ...
我都是這樣想,所以做人開心些。

喧嘩 發表於 18-3-24 13:35
嬲死我啦, 之前交註冊費, 175£, 滙豐先收左hk 165手續費, 唔知兩間銀行攪乜, 最後退番錢過黎, 但得番151£ ...

匯豐一向搶錢,所以我一向都唔會幫襯佢。

亮燈 發表於 18-3-29 08:25
匯豐一向搶錢,所以我一向都唔會幫襯佢。

哈哈! 我都係用BEA 唱錢,然後轉去HSBC 用global view 轉去英國自己同阿仔戶口。煩啲但係慳錢。

Ruby1219 發表於 18-3-29 09:32
哈哈! 我都係用BEA 唱錢,然後轉去HSBC 用global view 轉去英國自己同阿仔戶口。煩啲但係慳錢。
...

精明既消費者

...

...

我宜家買匯票就最慳啦 , 30蚊, agent話亞女零用可以一次過匯埋過去, 叫學校每星期發放俾佢, agent話亞女咁細個唔洗開英國戶口, 用住呢個方法先喎

回覆樓主:

零用錢+興趣班+學校保+學費可用一次過滙票交學校

...
我就是怕煩,所以做唔到慳,我係比錢銀行賺的人。留番心血努力賺錢。

...
我都係

回覆樓主:

請問內衣褲, 襪....係米全部都要聯名貼?

回覆 喧嘩 的帖子

每間學校要求不同,大班人洗衫的多數要。

noel2010 發表於 18-4-24 20:01
回覆 喧嘩 的帖子

每間學校要求不同,大班人洗衫的多數要。

底褲都no埋一齊洗架?