用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2018 英國留學揮手區
樓主: 喧嘩
go

9/2018 英國留學揮手區   [複製鏈接]

回覆 SIYip 的帖子

絕對同意!我的女兒在英讀晝已經four years, 我慶幸她適應那裡的教育、生活。而成績優秀,今年升讀大學。
但從他口中亦知道很多留學失敗的校友,不是個個留學就一定好,只可以說適合,這裒很少提及。

香港教育不是不理想,但英國也不是最好。

回覆樓主

我個仔今年9月都會到英國讀書,多多指教!

papaof2 發表於 18-2-28 07:44
大家開始買買禦寒衣物?我打算現在買,通常轉季前有得平。其實點穿才夠過英國冬天呢?
...

上星期諗住去north face買羽絨, 點知已經換晒季, 唯有等佢十月返黎先買

大家開始買買禦寒衣物?我打算現在買,通常轉季前有得平。其實點穿才夠過英國冬天呢?
...

前年我們都是3月買羽絨,當時轉季 , 由 $8xxx 減到 $3xxx ,  仲要是匈牙利白鵝羽絨 , 平時呢間店買件Tee 都要過千 , 所以爸爸話件羽絨好抵 ,啱碼就每人買一件 , 結果爸爸和阿女都各買一件 , 阿女件羽絨偏大 , 大了一個碼, 買的時都未打算咁快去英國升學, 結果同年 6月突然決定阿女9月去英國讀書 , 買的羽絨褸真係 英國穿啱啱好 。

大家現在可留意下有D 舖頭, 都會轉季有冬季減價的褸、羽絨買  !

反而 襪褲 ,厚襪 真係當地買 , 當地幾間大百貨 易買size 顏色又齊 ,又平過香港 ,由其厚襪褲 係冇穿過帶哂返香港 , 當地有暖氣 , 坐車又有, 在戶外時間不多。

醒目開學勳章

...

住宿舍有暖氣, 日常不用穿太多衣服, 只會著校褸,建議帶一件防水大褸 (長度至蓋過pat pat),  一件羽絨, 一件fleece, 一件風褸。 另外,他們很喜歡著hoodie

3b 發表於 18-2-28 17:17
住宿舍有暖氣, 日常不用穿太多衣服, 只會著校褸,建議帶一件防水大褸 (長度至蓋過pat pat),  一件羽絨, ...

講起校褸 , 我女學校件校褸 防水 又暖 , 都幾型 , 但我女 早排說 , 校褸從未穿過, 穿了很熱又論盡, 就算跟學校出去 ,她與同學 都是穿 自己帶去的褸 /羽絨 , 冇乜同學穿校褸 , 她說 第日可以二手咁賣了佢 。

papaof2 發表於 18-2-28 17:12
請問咩牌子?還有其他介紹嗎?

在海運買的MUNSINGWEAR , 平時爸爸都穿開佢D 波衫 , 那次是偶然入去見到減價 !

katrinafu 發表於 18-2-28 18:15
在海運買的MUNSINGWEAR , 平時爸爸都穿開佢D 波衫 , 那次是偶然入去見到減價 !
...

咁我星期日都要去望下先得, 有女裝嗎?

喧嘩 發表於 18-2-28 18:31
咁我星期日都要去望下先得, 有女裝嗎?

有呀,但唔肯定仲有沒有羽絨。

其實AIGLE 的乾濕褸+ 羽絨 或 抓毛都不錯 。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 18-2-28 18:13
講起校褸 , 我女學校件校褸 防水 又暖 , 都幾型 , 但我女 早排說 , 校褸從未穿過, 穿了很熱又論盡,  ...

阿仔件校褸係絨褸  我見佢平時返學都著, 學校出外就著薄羽絨加hoodie, 過兩日有field trip, 到時就要加件防水褸喺面

3b 發表於 18-2-28 22:35
阿仔件校褸係絨褸  我見佢平時返學都著, 學校出外就著薄羽絨加hoodie, 過兩日有field trip, 到時就要加件 ...

我女便服的褸 , 紅色防水褸和抓毛冇帶去 , 中間件薄羽絨 冇帶,是套入另一件跣水外套 , 外套就有帶 ,件藍色薄羽絨是 Uniqlo 的 ,純粹早上起床凍時, 在Common room 穿, 都係冇帶 。

基本上買比她的,很多都帶返哂 來 !

在當地 只有件厚羽絨  。

喧嘩 發表於 18-2-27 18:59
我會陪, 想玩完先開學, 但煩緊行李點算

我都想知行李可以擺去邊? 之前呢度有啲媽咪, 講話可以擺喺啲 storage,公司佢會再幫你deliver去學校?

katrinafu 發表於 18-2-28 22:44

我女便服的褸 , 紅色防水褸和抓毛冇帶去 , 中間件薄羽 ...

褸都咁多研究, 真係有排煩

bbqueen 發表於 18-2-28 23:29
我都想知行李可以擺去邊? 之前呢度有啲媽咪, 講話可以擺喺啲 storage,公司佢會再幫你deliver去學校?
...

我之前都好似見過話, 學生如果去玩, 就唔好入英國境住, 學生入左再去第二d國家再入番英國會好麻煩

喧嘩 發表於 18-3-1 00:43
褸都咁多研究, 真係有排煩

仲有西裝褸 都幾件 ,  唔同場合不同褸 ,  女仔麻煩D , 加上她 在 Mass 有做侍奉 , 又要穿得斯文d  , 仲要 D飲衫去開Party 時穿 , 又要穿 裙 ,裙又有分 !

回覆樓主:

激死人, 因為我唔喺香港, 所以叫左我細佬幫我過考試註冊費, 點知彈票, 原因係唔同姓喎, 痴線架, 咁我都同亞女唔同姓喎, 咁以後點交學費

喧嘩 發表於 18-3-1 18:59
激死人, 因為我唔喺香港, 所以叫左我細佬幫我過考試註冊費, 點知彈票, 原因係唔同姓喎, 痴線架, 咁我都同亞 ...

咁奇怪, 你是直接考學校? 沒經Agent ?

katrinafu 發表於 18-3-1 19:27
咁奇怪, 你是直接考學校? 沒經Agent ?

有經agent呀, 我真係r晒頭
‹ 上一主題|下一主題