用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教一下~如唔讀N班,幼稚園是否較難收? ...
樓主: 小廸
go

請教一下~如唔讀N班,幼稚園是否較難收? [複製鏈接]

小廸 發表於 18-2-28 23:16
係屋企可以點教?係咪要買好多書?
我有買左套oxford path 係屋企自己教,由小朋友7個月起開始,不過因為我係ftm所以會有多d時間。如果係working mum 我都贊成讀n 班

小廸 發表於 18-2-28 23:08
回覆 hapiangel 的帖子

我B係2016-11月,所以想問吓意見唔讀N班,係咪會令佢日後讀幼稚園有影響。因為身邊 ...
如果你只係顧慮佢未識行未識講就完全唔洗擔心了, 就算細B都要足兩歲先入學, 兩歲唔會唔識行, 兩歲講野叻唔叻就個個唔同, 不過佢地都聽得明好多指令。
我個係15年細B, N班面試時未夠一歲未識行, 我就抱住佢去IN, 兩歲入學到宜家返左2-3個月, 我覺得佢自理能力好左又識得守秩序, 見佢返得開心我都好開心, 雙職爸媽的話我都贊成讀N班, 返學同其他小朋友玩下,總好過O係屋企淨係對住工人姐姐。
不過通常返N班之後個個都好易病, 呢樣你要有心理準備。

回覆樓主

我的小朋友是慢熱型,幸好讀了一間很適合他的N班,建立了自信,對考K1是幫助很大

rchan1 發表於 18-3-1 10:38
如果你只係顧慮佢未識行未識講就完全唔洗擔心了, 就算細B都要足兩歲先入學, 兩歲唔會唔識行, 兩歲講野叻唔 ...
謝謝妳資訊啊!

CXW 發表於 18-2-28 23:20
我有買左套oxford path 係屋企自己教,由小朋友7個月起開始,不過因為我係ftm所以會有多d時間。如果係worki ...
Wow...由7個月就開始教好厲害呀!我都係ftm, 但係就未有開始教學,剩係同佢去公園咋!
而家先起步教...會唔會太遲

小廸 發表於 18-3-3 23:48
Wow...由7個月就開始教好厲害呀!我都係ftm, 但係就未有開始教學,剩係同佢去公園咋!
而家先起 ...

如果係full time mum, 可以自己教吖。睇吓你英文好唔好,我自己英文口音唔好,所以我淨係會同佢講廣東話,睇中文故事書,買咗一套,每日都睇一本,俾佢自己揀,有時連續幾日佢都揀同一本,冇所謂。mega block 用黎練手部肌肉幾好。我冇上playgroup, 每個月我都睇吓邊度有免費試堂就俾佢試吓,我發現要bb間交流好難,playgroup做唔到。反而我而家出街見親小朋友就叫我b去握吓手,見到有人對佢笑就叫佢揮手 say hello, 叫佢叫姨姨/叔叔(雖然佢未識講我都會叫佢,前幾日佢突然叫到!!) and say bye bye.

小廸 發表於 18-3-3 23:48
而家先起 ...
一定唔會遲,只要你肯教,任何時候都唔遲。

hapiangel 發表於 18-3-4 00:13
如果係full time mum, 可以自己教吖。睇吓你英文好唔好,我自己英文口音唔好,所以我淨係會同佢講廣東話, ...
謝謝妳呀!等我都試吓先...

hapiangel 發表於 18-3-4 00:13
如果係full time mum, 可以自己教吖。睇吓你英文好唔好,我自己英文口音唔好,所以我淨係會同佢講廣東話, ...
你BB幾大?可以交流一下

CXW 發表於 18-3-4 10:32
一定唔會遲,只要你肯教,任何時候都唔遲。
我會試試。謝謝

小廸 發表於 18-3-6 23:22
謝謝妳呀!等我都試吓先...

2016年9月b :)
我都係新手媽媽!大家一齊交流吓!

回覆樓主:

....
‹ 上一主題|下一主題