用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 功課有增無減 教師豈愛莫能助(程尚達) ...
樓主: elbar
go

功課有增無減 教師豈愛莫能助(程尚達) [複製鏈接]

judy 發表於 18-3-2 11:52
好明顯,高層一定喜歡能令學生進步的教師。教師為己為人(主要為己),理應做一些令學生得益的事(甚麽是有 ...

功課量對成績的功效可能是子烏虛有,但當成績不佳時,對老師而言,功課量大而受責的機會會比功課量少大(更甭說升級),我想大家認同這點。
這次教協不是已經指出老師也反對功課量高的反效果,減不了多少是因為課程編排和操練文化,如何顛倒是非?

MrBeast 發表於 18-3-2 09:22
同意,一個地方治安唔好,究竟是人民質素、執法者定官liu 問題?

全部不是,一定是「專業」老師的問題!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-3-2 21:07
全部不是,一定是「專業」老師的問題!

一間機構有問題,一間學校有問題,管理層當然有責任。但前線員工全無責任嗎?

如果係工廠工人,還有點道理。但春風化雨,以生命影響生命的靈魂工程師,收入不錯的老師,又沒責任?咁請工廠工人做老師可以啦,使乜要教育大學?

好奇怪,要問責,有人就會話老師是人,不專業,唔知乜嘢係對孩子好,一切係管理層和教育局問題。

一要檢討薪酬,工時,小班,陪訓,資助,就靈魂工程師,孩子的領航員,身負重任,學生家長要尊重。

這些咀臉好難睇,好意思叫人尊重。

我僧恨無良老師,無良學校管理層,無良教育局人員,無良護士,無良醫生,無良警察,無良消防。。。。。

要求教化社會未來主人翁的老師有點腰骨,為孩子着想一點點,不做明知傷害孩子的事,是好過份嗎?

家長交學生給學校老師,聽你哋咁講,要升遷,明損害孩子的事也做,仲大摇大罷講,情何以堪?

今年玩多了eca,又用遇到的導師來下比喻:

hea c - 搞到小朋友失興趣

惡 c - 其實係有心教,黑面和問責令小朋友怕怕

操 c - 一份工但都算有心教,第一堂長篇大論話唔練學唔到,最後至少八成人中途quit左或一事無成

nice c - 大6人,有時會用下遊戲方式,唔鬧,但好多時單向教學,學唔到就你嘅事,係咪唔專業?今時今日,可以咁講,論資力一定係,不過佢自細都是比人咁教,正所謂:shxt goes it shxt comes out,aka 呢舊屎

....

somoon 發表於 18-3-3 11:48
導師又唔同,唔like 可以炒。

如果你個lan你係郁唔到佢既,點去motivate 佢?

What about conscience or human decency.   Think of the future of HK, think of the parents entrusting their precious kids to the teachers and school.

When teachers fight for very last ounce of their own benefits, or promotion opportunities, can they spend a moment think of the above reasons.

Don't they have certain self conviction?

做人只是 100% self-serving 無問題,可以去做投資銀行,不要攪孩子好嗎?

....

somoon 發表於 18-3-3 12:05
我明你講咩!但人文質素又不是一時三刻可以做到……
又或者可以做到但是被其他因素綁住……
...

如果香港只係經濟上成熟,人文差勁,咁好快/己經追不上國內或印度發達城市。

我認為攪教育的,不應 100% self serving,要有點氣節,有大把其他100% self serving的工種可以做,放過孩子。

我亦不只說教師,其他警察,消防,救護,護士,醫生,孤兒院舍,等等,也應該有點幫助别人的 conviction.

轉頭會有人話我不切實際,心裏面或寫出來。

shadeslayer 發表於 18-3-2 23:31

一間機構有問題,一間學校有問題,管理層當然有責任。但 ...

你咁認真,我反而想講故事。Management by storytelling 。

我剛認識一個年輕人,剛本地大學畢業,在一間 MNC做(emoji),職位及人工最低,他在公司看到一些不公平情況,他會選擇性出聲,所以在公司某些階層十分受歡迎。

我問他,你點解要出聲,唔怕 d MNC 高層可能好小氣⋯⋯整你㗎。佢話正因爲他是食物鏈之中最低端的, nothing to lose ,冇借大學貸款,又冇家庭負擔!但不少經理或者高層,只可以敢怒而不敢言,因為冇咗份工,父母,老婆仔女,還有層樓點供,他是諒解的!他唔發聲,重有邊個敢出聲。

我問,咁你長遠有乜打算,他竟然說,我要消灑,在工作崗位上做到無可挑剔,還有就不打算坐直升機,不考慮拍拖及結婚 .........  無謂累人累物。

我當時覺得佢絕對適合做靈魂工程師,但他無興趣,彈咗我一句,香港教育制度只玩高分低能,太另類的麻辣教師,現實是生存不了,只存在漫畫中!

我就更好奇,點解你咁另類,你父母如何教育你的?他謙虛地說,父母較有學識,而且遲婚,在經濟上及情緒上較成熟,對他冇乜期望,就算有,都給他非常高自由度,不會逼他什麼閱讀,操練,小學只選功課少及有關愛的小學。選中學大學、選科就業,他們會提意見,但他最後決定及承擔後果及責任!

他笑說,他人生才剛起步,是福是禍是未知數,可能要四十多年後才知道!

后续
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-3-3 15:57
你咁認真,我反而想講故事。Management by storytelling 。

我剛認識一個年輕人,剛本地大學畢業,在一間 ...

后續

我又追問,你的看法及價值觀是如何培養出來的。他說價值觀來自教會主日學,但近年沒有返教會,記憶好深。看法是朋友及家人之間溝通及辯論中獲得,加少少實踐,慢慢沈澱出來!

我再問,你父母好似在你成長之中冇乜重要角色?他笑笑口話,他們絕對有 - 提供一個安全,無後顧之憂的成長環境,自小帶我返教會,不迫我閱讀,讓我選擇,讓我出錯,信任我的決定⋯⋯  在今時今日的香港,屬另類了!

很好的對話,祝願香港教育制度之下,多些這類學生及家長!可惜都不肯為半斗米折腰去做人之患。

ANChan59 發表於 18-3-3 15:57

我剛認識一個年輕人,剛本地大學畢業,在一間 ...
parenting by storytelling works v well too.
dont know what to say.  中中直直終需乞食,不過至少佢知道possible outcome.

呢個绝對係家庭教育嘅影響。
在MNC前線同高層直接溝通嘅機會簡直係少之又少,邊得咁多呢啲故事。

我地成日在唔同階層人士溝通,做塘邊鹤睇到唔同嘴臉,好多時都知前線同事都好無奈,但所謂問題跟本都唔係高層關心嘅層次。就如學生上堂engagement 嘅程度,對好奇心嘅啟發呢啲唔會reflect 在測考同TSA 嘅result 裏面,所以最緊要show 到俾高層睇啲學生master 到課程要教嘅嘢就最重要。

ANChan59 發表於 18-3-3 15:58
后續

我又追問,你的看法及價值觀是如何培養出來的。他說價值觀來自教會主日學,但近年沒有返教會,記憶 ...

你又走得太遠,我只想看到文中的教師們有基本做教育的熱誠,或沒有基本做教育的熱誠也好,起馬想想學生家長聽到你咁講有乜感想。做人最基本的同情心同羞愧之心。無論實情係如何。

現在比人感覺又係推卸責任。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-4 01:00
你又走得太遠,我只想看到文中的教師們有基本做教育的熱誠,或沒有基本做教育的熱誠也好,起馬想想學生家 ...

你真的是MNC高層,堅離地!

有家教的年輕人,都明白基層及中層的痛苦!

ANChan59 發表於 18-3-4 01:49

基層中層老師苦況?老師真係好,有你撑。但係邊個理孩子苦況,家長苦況?那些人離地?大家想想。

最低層的家長學生唔苦,高層的學校管理層唔苦,再高D的教育局唔苦,最苦係中層的教師,別人不能批評。批評就是離地?誰人離地?

因為TSA,老師為了自己迫孩子做明知有長遠害處的事。 因為估計自己升遷機會受損,老師為了自己迫孩子做明知有長遠害處的事。你唔係家長嗎?你不顧香港未來?

論壇應該做到是其是,非其非。

你的批評全無前因後果,胡亂一通。我孩子不在本地教育,我做乜咁肉緊?我就係明白 stuck in 香港教育的苦況,就係看不過眼有些老師的作風。係香港人都應該關心香港孩子的未來。返而你無論老師做乜,你逢老師必撐,100% self-serving 照撐。

我一早講, 有人會話我批評老師不要誤人子弟, 是不設實際。In HK yes, although I don't know why.   I thought being considerate to our children, to Hong Kong's children was just a humble request.   This humble request turned into 堅離地?  OMG.

If these teachers only have selfish motives, come work for an MNC, law firm, investment banks.   Or own their businesses.   Alas, even greedy businesses care about their social image.   When would teachers, headmaster's and others in the education sector learn things you can say publicly, and things you cannot say publicly.

ANChan59 發表於 18-3-4 01:49

同理心和多角度思考,我覺得學校影響較大,這方面名校和普通學校是有些分別

elbar 發表於 18-2-26 16:00
  教育局多次呼籲學校功課應重質不重量,避免抄寫及機械式操練,最近一項針對小學教師的調查,發現逾半教 ...

學校要生存,就要有家長揀佢!連咁簡單道理也看不到!

skkeung 發表於 18-3-4 08:28
學校要生存,就要有家長揀佢!連咁簡單道理也看不到!
good point, 所以覺得老師係志業係啱,但現實中有幾多我唔敢講,始終要撼動一個長久嘅問題晤係個個都有呢個courage.

MrBeast 發表於 18-3-4 08:24
同理心和多角度思考,我覺得學校影響較大,這方面名校和普通學校是有些分別 ...
咁呢點我又唔太同意,分別只係佢地冇咁concern 收生影響,改任何政策相對地少啲壓力

shadeslayer 發表於 18-3-4 03:26

基層中層老師苦況?老師真係好,有你撑。但係邊個理孩子 ...

因為你只向基層問責,他們是食物鏈的低端,就要因為部分不合適的人做教師,就要被你罵!

又未見過你責成教育局,辦學團體及校長!教育是個 ecosystems ,不是炒咗一小批低端的教師,就可以改變。

你對上樑不正有什麼建議呢?
‹ 上一主題|下一主題