用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat AM 定 KM AM好? 用家可以分享下? 謝謝 ...
go

St Cat AM 定 KM AM好? 用家可以分享下? 謝謝 [複製鏈接]

小兒係12月超大B, 有以上2個offer。Target 直資小學。
St Cat有很多朋友的小朋友就讀,一致好評為Happy School, 很喜歡上課。但由於學校規模大,很依賴遇不遇得上好老師。

KM資料比較少,有用家可以分享一下嗎? 我是很喜歡學校細,小朋友得到的關注較多,但師資及語境等有好多問號。

謝謝!!
   0    0    0    0

回覆樓主:

st cat

SC for sure!

識朋友由KM轉去SC,話師資各方面都好好多

感謝回覆!! 最近都有KM前用家同我講SC好d~~

leogirl 發表於 18-2-26 15:53
小兒係12月超大B, 有以上2個offer。Target 直資小學。
St Cat有很多朋友的小朋友就讀,一致好評為Happy Sch ...

樓主好有誠意發問,相信對S C有很好的了解了。

KM學校和家長都好低調,回覆也不會多,但可以爬舊文參考(分享‥‥也不多)。

所以見BK, 通常有關K M的提問,都好一面倒的。

KM, 细校,小班教學,2.5-3位老師一班對20+小朋友。

我自己經驗,K M係一間學術和活動並重的學校,每天都有功課,但老師每天都已全面教授,小朋友,如果乖,可以自己在家做功課。(見過叻的小朋友,在校已自己完成功課,很優秀。我兒,就不行。)

學校有好多活動、外出參觀、節日項目等等,小朋友好開心。

語文教學:全英普,中英數平均,不用外補。

可能好彩,遇到好的班主任老師,對小兒關心,主動提點家長小朋友可改善的地方。

我自己會每月一電老師,倾談中,老師可细説家中事(可見小兒與老師每天傾談,關係及溝通均良好)。

而且,老師也清楚了解小朋友性格。

至於考直私小學,K M學術方面不用擔心。但K M家長是否與其他名幼的Thur(琴棋書畫、特異功能),就不得而知。
我自己,都只係順其自然而已。

完全同意樓主觀點,遇到好老師,重要過讀邊間學校。

個人覺得,不論幼/小/中學,普教中同小班,都係好重要。

回覆 哈哈寶寶 的帖子

好多謝你甘詳細o既回覆! 要做決定了。

回覆樓主:

兩間都係好學校,
風險不大。

隨心,隨缘♡♡
‹ 上一主題|下一主題