用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後,邊個幫手補習?
樓主: asd456
go

升中後,邊個幫手補習?   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 18-3-7 12:13
高小已唔睇功課,到佢小六先父病危(後過身),連測考佢都完全靠自己。
中一,一樣唔理功課,測考,佢有唔 ...

我同你嘅遭遇好相似 ,大仔小六時家父病危( 後仙遊), 我媽媽打算到醫院探爸爸 ,過馬路時跌親尾龍骨, 送咗去另一間醫院 。嗰日大仔呈二, 第二日考英文。要老公先送媽媽入院,我跟公司、跟爸爸、回家跟大仔英文、整頓細仔和屋企。 半夜一點, 飛去手術室等媽媽……嗰日真係好難忘。

媽媽手術完成,我在醫院等佢醒,大仔放學致我,話收到其中一間直資取錄信。之後D呈二考試、呈三考試 我都唔理啦。 專心照顧兩老和公司。

幸好在爸爸臨走前,我常伴着他照顧他, 至今仍然好唔捨得爸爸。

yovin 發表於 18-4-4 07:18
勁呀!我都收藏左,用嚟教细仔。
謝謝分享!
原來我錯左,我倒轉左教大仔。我叫佢温筆記重點,把書中有而 ...

唔駛客氣,大家研究。
係呀,因為理科好多圖解同實驗 setup要温,如果只靠筆記可能同學就要花好多時間畫圖 所以我啲理科同學都係温教科書多。我當年讀文科,但唔鍾意死背,所以要將啲資料圖表化,歷史科要靠年表同因果關係圖,中國文學史就表格。

1998Ruby1998 發表於 18-2-26 17:28
1. 補習社
2. 1 對 1 上門
3. 自修

唔識, 父母教, 算邊類?

ANNAFRIEND 發表於 18-3-3 11:11
有d家長係因為想子女留喺精英班,放手或唔補就會跌,驚跌出精英班,所以一定要補或跟,如果冇精英班包伏, ...

係跑精英班係唔少家長既心魔.

如果父母係讀AL 理科出身, DSE 理科唔算深, 唔識父母係可以跟到, 唔駛一定出去補 (為公開試取分技巧另計)

朋友個仔都一直係老豆跟佢理科. 最大挑戰唔係學科, 而係老婆成日鵝, 要老豆唔好口水多講CONCEPT, 要教個仔快快背左佢攞分, 做下一題. 老豆堅持CONCEPT 要清, 因為明左咩題都識答!

結果個仔攞好成績, D 同學仲問佢係邊度補!

claudiayumt    發表於 18-4-27 15:40
pokinponi    發表於 18-4-27 13:30
小時了了    發表於 18-4-27 10:29
2jkidsfather    發表於 18-4-25 22:44

回覆 retriever 的帖子

你肯定佢地肯畀父母教? 認識好多朋友父母都係高學歷,但係 10 個有 9 個都唔願意父母插手。只係聽過一個係讀 AL,個爸爸係讀 Econ 出身,個女女第一次考 AL 唔肯畀爸爸教,衰左重考先肯接受爸爸督促。

1998Ruby1998 發表於 18-4-6 13:50
回覆 retriever 的帖子

你肯定佢地肯畀父母教? 認識好多朋友父母都係高學歷,但係 10 個有 9 個都 ...

係架, 乖既, 順 '劣' 既先會俾父母教....

呢家D 細路, 真係唔識幫屋企慳錢!

小時了了    發表於 18-4-27 10:30

回覆 Funny 的帖子

我跟測驗考試, 功課佢自己來,

Yanamami 發表於 18-2-27 07:49
如果再以小学模式运作,DSE將会凍过水~

有遠見!

我仔今年中二,中文同中史科我同仔補(自己會考同A-level強項),數學由爸爸補,再加出外1星期1日補習,其他阿仔自己處理。父母強項唔幫仔補好浪費,阿仔呢3科都A。

claudiayumt    發表於 18-4-27 15:41
小時了了    發表於 18-4-27 09:54
2jkidsfather    發表於 18-4-25 22:43

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-9 08:56
小學已經唔會跟,中學更加唔會,培養孩子自學能力/讀書方法,讀書始終要靠自己。 ...

same here
只會溫馨提示一下,下個月考試喇,幾時溫書呀?

會陪阿女一起去書店買補充練習,佢負責揀,我負責交錢。
我會跟佢思路揀幾本類似的,由佢決定買邊一套。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-4-25 18:21

yuyueng 發表於 18-4-25 13:26
我仔今年中二,中文同中史科我同仔補(自己會考同A-level強項),數學由爸爸補,再加出外1星期1日補習,其 ...
早知揀個理科老公, C6同我都係文科人。

小時了了    發表於 18-4-27 09:53

retriever 發表於 18-4-6 09:55
係跑精英班係唔少家長既心魔.

青春期加上父母語氣問題, 通常一教就火星撞地球, 好多時無奈地要花錢比人教

小時了了    發表於 18-4-27 09:53
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

yuyueng 發表於 18-4-25 13:26
我仔今年中二,中文同中史科我同仔補(自己會考同A-level強項),數學由爸爸補,再加出外1星期1日補習,其 ...

我同 C6 中學又係文科人.

呢嗰學期阿女教中史, 呢排我同佢煲我年代嘅歷史劇補中史 --- 康熙王朝. 中史來來去去黨爭, 外戚, 宦官, 佛道之爭....我第一次用煲劇補中史, 今次效果非常

pokinponi    發表於 18-4-27 13:22

little_yolky 發表於 18-4-26 17:00
早知揀個理科老公, C6同我都係文科人。

妳同C6 雖然然同係文科, 讀嘅科目係咪一樣?

我會考讀中國文學, AL 讀中史 + history; C6 讀 Econ + Geog. 我同C6分工, Geog 佢嘅, Econ 概念 C6 睇財經新聞時講啲. 中文裏面嘅中國文學概念及中史我嘅. 數學外補, 其他理科阿女自己求生自求多福了.  

阿女同我哋目標睇住大學 JUPAS (HKDSE) 分數去努力. 暫時呢一刻: 30分以上可以考北大, 26分左右考中大, 十幾廿分考日本早稻田了.

gracelam 發表於 18-4-27 08:27
青春期加上父母語氣問題, 通常一教就火星撞地球, 好多時無奈地要花錢比人教
...

朋友教細路數理,佢細路都係青春期,不過朋友最大挑戰係,隔離果個更年期!

小時了了    發表於 18-4-27 13:11

小時了了 發表於 18-4-27 10:18
妳同C6 雖然然同係文科, 讀嘅科目係咪一樣?

我會考讀中國文學, AL 讀中史 + history; C6 讀 Econ + Geog. ...

請教:你引既分係咪5科(4+1) 計?

物26分都可以輕易入中大?

早稻田日本頂級,十幾分都得?

retriever 發表於 18-4-27 12:38
請教:你引既分係咪5科(4+1) 計?
物26分都可以輕易入中大?
早稻田日本頂級,十幾分都得?

2017年 Best 5 HKDSE Subjects CU JS4018 Chinese Language and Literature / JS4801 Social Science: http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/adm_scores_2017.pdf

早稻田日本頂級??? 不是呢. QS 排 203位, 日本排第10位, 日本私立大學排 1 or 2 位 pls refer to https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D2&page=10

考慮早稻田因為佢舊年開始接受 DSE 學歷申請佢嘅大學, 其他日本大學一係要有 IB, 又或者 GCE AL, 又或者要考日本留學考試 (EJU).  早稻田日本十幾分考唔考到我唔知呀, 遲啲要搵機會問吓啲日本留學機構或日本領事館了解問吓

Waseda University (早稻田大學) https://www.waseda.jp/inst/whywaseda/
https://hk.news.yahoo.com/%E6%97%A9%E7%A8%BB%E7%94%B0%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%B0%87%E4%BB%A5%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%87%E6%86%91%E8%80%83%E8%A9%A6%E9%A0%90%E4%BC%B0%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%8F%96%E9%8C%84%E5%AD%B8%E7%94%9F-071900710.html
(東京)早稻田大學 (Waseda University) 從2017年9月的學年開始將允許學生以香港中學文憑考試 (HKDSE) 預估成績報考(報名時間:2016年10月至2017年3月)。這項新的招生政策將增加希望在早稻田學習的香港學生之入學機會。

學生現在可以憑藉香港中學文憑考試的預估成績,在早稻田大學的以下三個學部報讀以英語為主的學士學位課程:
政治經濟學部(PSE,網址:https://www.waseda.jp/fpse/pse/en/)、
社會科學部(SSS,網址:https://www.waseda.jp/fsss/sss/en/)、
國際教養學部(SILS,網址:https://www.waseda.jp/fire/sils/en/)。

pokinponi    發表於 18-4-27 13:24

小時了了 發表於 18-4-27 13:06
2017年 Best 5 HKDSE Subjects CU JS4018 Chinese Language and Literature / JS4801 Social Science: htt ...

"根据2017年发表的QS世界大學排行榜显示,早稻田大學位列全球第203名[4],而在亞洲大學排行榜中則位列亞洲第41名[5]。同时,根据同公司发表的大学毕业生就业排名显示,早稻田大學位列全球第33名,在亚洲区排行第6,在日本排行第1"

維基話佢日本第一喎, 我都係話佢係日本至TOP, 唔係孫揚名言:"I AM THE KING!" 呢.

其實呢D 排名唔係話無料到, 不過真係要了解下佢點構成. 譬如, 其中校長互選, 論文引述率, 日本印度呢D 非英語國家好吃虧, 又如互選, 咁好似北京, 首爾呢D 首都大學人地, 唔識間大學都識個國家城市, 好似印度最好既IIT, 泰國最好既朱拉龍宮, 互選下可能票都無幾張...

去日本讀早稻田, 應慶, 東大呢D, 我有興趣... 又要幾多分?

小時了了    發表於 18-4-27 13:54

retriever 發表於 18-4-27 13:35
"根据2017年发表的QS世界大學排行榜显示,早稻田大學位列全球第203名[4],而在亞洲大學排行榜中則位列亞洲 ...

Keio University (慶應義塾大学)(私立大學) https://www.keio.ac.jp/zh/ 如果以英語授課, 只可以申請  PEARL and GIGA programs, 而 PEARL 課程 Eligibility Requirements:
https://www.keio.ac.jp/en/admissions/undergraduate/pearl/application_guidebook.pdf 唔接納 HKDSE 成績, 但可以經 "留学生入試" (即是香港另外要考嘅日本留學考試 (EJU)?),IB, GCEAL.

東大係咪東京大學 The University of Tokyo? 國際學生申請學歷證明要求如下:
i) (日文上堂課程 > 俾住係日本學生申請) Traditional Undergraduate Programs in Japanese: http://www.u-tokyo.ac.jp/en/prospective-students/traditional.html

ii) (日文上堂課程 > 俾海外留學生申請) Special Screening Tests (Japanese) for International Students ( 海外留學生文科要考EJU:1)日文;2)綜合科學;3)數學才可考報) : http://www.u-tokyo.ac.jp/stu03/e01_02_04_j.html

iii) (英文上堂 > 俾海外留學生申請) Undergraduate Degree Programs Offered in English (PEAK and GSC)  ( 海外留學生只需要要考 IELS 英文才可考報& 香港面試): http://www.u-tokyo.ac.jp/en/prospective-students/undergraduate_english.html --- 最尾嗰頁 Appendix 1 顯示原來接納 HKDSE

早稻田都唔識?要睇果D 所謂排名?
求其揾個日本人,問下佢早稻田系日本的地位。
EK 好多人都講過,排名榜的名次,不管系大中小學,睇下、笑下就算啦!
‹ 上一主題|下一主題