用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後,邊個幫手補習?
樓主: asd456
go

升中後,邊個幫手補習?   [複製鏈接]

其實不計家長想不想跟,需不需要跟。大前題想跟也不易跟,能幫手跟的家長也很強。

以我認識的家長, 又跟到某一科既, 自己大學主修 (Degree 以上的學歷), 都係果科(一科)! 其他, 一係食自己, 一係搵外援. 跟吾到啦~~~

醒目開學勳章

keep4life 發表於 18-3-1 11:50
回覆 Funny 的帖子

same : 試過放手比佢自己黎,結果唔好,唔跟唔得。我跟得更痛苦,因為功課都計落考試分 ...
同你一樣呀,西史跟咗,由fail變90分 !! 我地功課一樣要計落考試分,仲佔好多,但我實在唔想跟功課,好晒精力,所以即使考試高分,都會比平時分影響好大。唯有平時不斷提佢唔好比平時分拖累考試分。

keep4life and funny,

請問你們如何跟?用那方法教子女,讓他們自己試可行嗎?因為如果由不合格變九字頭,方法應該適合他們,他們可以下一次測驗試試。

小時了了 發表於 18-2-28 22:17
阿女中一,補習老師及功課輔導角色我係阿女小六有直資取錄時已即時解除職務了。 我依家做緊佢升學 ...

「妳透支緊妳自己未來享福嘅時間依家預先過度消費咗,將來妳唔好怨。」

好一句無悔無怨!
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

ysnmama 發表於 18-3-1 14:15
其實不計家長想不想跟,需不需要跟。大前題想跟也不易跟,能幫手跟的家長也很強。 ...

我就係無能力跟既家長,只有提佢温習,佢想我係佢温完後問佢,我就幫手咁囉

回覆樓主:

中一就無跟,也沒補習,只有鵝下,常鼓勵。中一功課有少少漏,中二就無,成績也進步左,她好清楚欠交吾會寫手册,只是留堂補返,甚至扣平時分。只要小朋友能keep住有上進心,吾怕佢悄慢,可能未開竅,比他知道自己該做的,做不好的後果。
讚同樓上家長的講法,教懂小朋友合適他的温習方法和理念,會比他依懶更好,初中仍是可以跌的階段。有如小母牛計劃,要教懂窮困的人如何謀生,好過每日捐$比他們,長窮難顧。家長除非全職做埋學生,一起考DSE,否則好難跟貼,都要專科補。

natnatbaby 發表於 18-3-3 00:26
中一就無跟,也沒補習,只有鵝下,常鼓勵。中一功課有少少漏,中二就無,成績也進步左,她好清楚欠交吾會寫 ...
教懂孩子自己搵食,好過下下搵埋比佢食。琴日有C兄同仔佢地講吾明依家d父母諗乜F1咁快就去補習,佢F1-F3冇補習,成績成pat屎咁,F4發奮,最後都入到大學。我依家都盡量忍手吾跟,會提下哦下,吾想再行以前條路。

kkhon 發表於 18-3-3 09:36
教懂孩子自己搵食,好過下下搵埋比佢食。琴日有C兄同仔佢地講吾明依家d父母諗乜F1咁快就去補習,佢F1 ...
有d家長係因為想子女留喺精英班,放手或唔補就會跌,驚跌出精英班,所以一定要補或跟,如果冇精英班包伏,不妨放手。不過學你地話仲跟倒嘅家長真係好强,我都跟唔倒,亦都冇再補習,我亦只係做常哦同埋成日提醒佢地吾好忘記有UT默書,我自己都覺得煩,但冇計,初中階段大部份都未定性D,係要時刻提點。幸好兩個都緊張功課,好怕欠交,所以handle得唔錯,比我想像中佢地適應得快好多。不過放學返黎笫一時間睇手機,以前得閒會睇書,而家就睇手機,令我好頭痛

回覆樓主:

朋友的仔入了1a校,驕傲唔再去補習,父母又教唔到,結果大部分不合格。

nieualma 發表於 18-3-3 13:41
朋友的仔入了1a校,驕傲唔再去補習,父母又教唔到,結果大部分不合格。
...
大部分不合格咁誇張!照计入得B1a能力應不会差架

kkhon 發表於 18-3-3 14:11
大部分不合格咁誇張!照计入得B1a能力應不会差架
好明顯佢小学个1A成績係補习谷番黎而唔係真正实力派……

Yanamami 發表於 18-3-3 15:26
好明顯佢小学个1A成績係補习谷番黎而唔係真正实力派……

講得冇錯

小學只有幾科,容易谷。上了中學,大多由中小變英中,科目又增加了,變成無從入手,再加上又青春期,溫習起上來跟小學大大不同。

keep4life 發表於 18-3-1 15:40
回覆 ysnmama 的帖子

我比funny 更慘,要每日跟埋功課,因為去補習班佢都唔知有幾多樣功課(我衰仔唔寫手 ...
逐樣慢慢引導再放手。否則日後升班後,自己再跟不到,但兒子一向依賴你的話,他會找不到方向,一跌會很難再站起來。

nieualma 發表於 18-3-3 13:41
...
成績入?

‹ 上一主題|下一主題