用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如派位唔理想,想叩返已放棄的直資…… ...
樓主: sauwai00
go

如派位唔理想,想叩返已放棄的直資……   [複製鏈接]

其實乙一迦密&華英邊間中獎機會大D呢?

sauwai00 發表於 18-3-1 17:30
其實乙一迦密&華英邊間中獎機會大D呢?
一樣, 都係要靠運仔, 如果成績好好, 自行就應該迦密好D, 不過都係難了。

little_yolky 發表於 18-3-1 17:37
一樣, 都係要靠運仔, 如果成績好好, 自行就應該迦密好D, 不過都係難了。
阿仔有個師兄住我樓下,師兄媽咪話華英齋讀書少課外活動,不過我心諗會唔會佢師兄覺得課外活動唔啱自己唔想參加呢?

sauwai00 發表於 18-3-1 17:48
阿仔有個師兄住我樓下,師兄媽咪話華英齋讀書少課外活動,不過我心諗會唔會佢師兄覺得課外活動唔啱自己唔想 ...
地區名校通常都係多讀書少活動,華英辯論好勁,好似球類都ok。其實華英同迦密選擇,最重要嘅考慮係交通。

ksc2000 發表於 18-3-1 09:32
請問叩門面試後, 會幾時知收唔收架?   謝謝

直資學校係即時知。直資學校收生緊張過你。佢走左一個好的,未必有下一個一樣好的,所以過到佢心目中要求,會即刻收,位就少一個。

津校不同。津校要睇下有無人唔註冊,先知有無位。可能無位的。所以通常4日後,即係註冊最後一日至preS1前一日。

little_yolky 發表於 18-3-1 08:56
但你個例子係B1尾B2頭, 好大可能最後係B2學生, 但樓主小朋友應該係穩陣B1, 情況好唔同。

不過你講得啱, 叩 ...

我想講叩門直資要鬥快,其實叩喇沙同九華都係鬥快。派位第1日上午叩門位就會無哂。

剛才有個案叩唔到NPL。但亦有個案派陳喇,叩到NPL

nicolemummy 發表於 18-3-1 19:25
我想講叩門直資要鬥快,其實叩喇沙同九華都係鬥快。派位第1日上午叩門位就會無哂。

剛才有個案叩唔到NPL ...
即唔可以同一日叩喇沙同九華

sauwai00 發表於 18-3-1 21:25

叩門B1津校係難架。

學校要收你,自行已收左你。如果自行無報學校,學校又覺得你無誠意,你要展示到高其他幾班既能力才有望學校畀個幾個皇帝位出來。

只得最珍貴一個第一天上午,叩得喇沙九華,當然都是藝高人膽大,叩唔到都唔會輸的超班人士。叩到當然係利害,叩唔到大有人在。

去年叩黃笏南入圍面試的,中英數常全A,但都未入到。去年190+人叩銀禧,今年銀禧校長講收了3個叩門。B1BC都咁激烈,可況B1AA。

nicolemummy 發表於 18-3-1 22:45
叩門B1津校係難架。

學校要收你,自行已收左你。如果自行無報學校,學校又覺得你無誠意,你要展示到高其 ...
所以家長計劃叩門就真係要預早做定功課, 計劃叩邊幾間, 預早打聽定幾時出表格, 有無限制, 幾時考筆試等等, 唔可以放咗榜至慢慢諗, 一定要做好plan A, plan B, plan C既計劃。

pokinponi    發表於 18-3-2 09:09

little_yolky 發表於 18-3-2 08:52
所以家長計劃叩門就真係要預早做定功課, 計劃叩邊幾間, 預早打聽定幾時出表格, 有無限制, 幾時考筆試等等,  ...

所以我常常見到叫人考好d呈三搏叩門。190人爭3個叩門位。 B1A搏輸左果班空群出動叩叩叩叩。。。。 B1C2A果d邊有機會呢。

LJ3981 發表於 18-3-2 11:44
所以我常常見到叫人考好d呈三搏叩門。190人爭3個叩門位。 B1A搏輸左果班空群出動叩叩叩叩。。。。 B1C2A果 ...

B1C2A唔會去叩B1A/B啊, 大家目標唔同, 而且, 邊緣人揀學校會相對保守, 叩既一般都係B1A或B1A/B跌落B2多。邊緣人派去B2A, 最多都只會叩B1C而已。

又有一部份係B1A先攞直資位然後出嚟叩官津的。

sauwai00 發表於 18-3-1 21:25
魚與熊掌, 一定要揀了, 揀個機會大的。

little_yolky 發表於 18-3-2 12:03
魚與熊掌, 一定要揀了, 揀個機會大的。
其實兩間機會應該好微,不過都想試吓,九華可能機會大D, 但又想試叩華英或迦密其中一間先。

sauwai00 發表於 18-3-2 12:30
其實兩間機會應該好微,不過都想試吓,九華可能機會大D, 但又想試叩華英或迦密其中一間先。 ...
去簡介會, 迦密要筆試三粒鐘...............

little_yolky 發表於 18-3-2 14:28
仲要揀人去筆試,睇無4A都機會微......

little_yolky 發表於 18-3-2 14:28
咁三粒鐘叩完九華或去第二間熱門中學可能已經冇位>.<唔該曬你! 唔好意思成日都問你嘢,你又不厭其煩答我哋問題,你真好人!

sauwai00 發表於 18-3-2 15:31
咁三粒鐘叩完九華或去第二間熱門中學可能已經冇位>.<唔該曬你! 唔好意思成日都問你嘢,你又不厭其煩答我 ...
九華駛唔駛即刻筆/面試? 定可以先交表? 反正迦密都應該screen過先考試, 叫老公兵分兩路交表得唔得?

回覆樓主:

little_yolky 發表於 18-3-2 15:37
九華駛唔駛即刻筆/面試? 定可以先交表? 反正迦密都應該screen過先考試, 叫老公兵分兩路交表得唔得? ...
迦密都應該screen過先考試咁仲好,可以交表等通知,然後去其他中學交表或考(如果有得即考嘅話)

sauwai00 發表於 18-3-2 17:00
迦密都應該screen過先考試咁仲好,可以交表等通知,然後去其他中學交表或考(如果有得即考嘅話) ...
我無聽到要screen過, 不過樓上JM話聽到screen過而已。但一般都要考筆試, 所以我諗只可以叩2-3間。
‹ 上一主題|下一主題