用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如派位唔理想,想叩返已放棄的直資…… ...
樓主: sauwai00
go

如派位唔理想,想叩返已放棄的直資……  

b3410 發表於 18-2-28 10:02
你依家好似專家吖其實我一輪ABCD都睇到亂嗮。
我都同意,如果直資如果唔係好鐘意,冇勉強。自行/派位 ...
咁啱JM又係九龍城啫

sauwai00 發表於 18-2-28 09:45
唔該曬乙二之後果D排序4月再諗,排得唔好唔知會look去邊?
你如果只係務求入B1, 甚至英中, 可以考慮下丘佐榮, 係一間好好既學校, 不過校園細D, 地方隔涉D, 但DSE成績過去唔錯, 校園氣氛都好warm。另外, 仲有一間銀禧, 成績都相當唔錯, 近期都熱門, 唔好放得太後。因為你乙二已經排咗WFN, 所以旅港呢D就唔好博了。九龍城男仔到最後, 都會填陳喇做止蝕線的。不過你揀得華英, 如果派入陳喇, 諗你都要去叩門了。

little_yolky 發表於 18-2-28 11:56
你如果只係務求入B1, 甚至英中, 可以考慮下丘佐榮, 係一間好好既學校, 不過校園細D, 地方隔涉D, 但DSE成績 ...
好多謝你嘅建議請問銀禧放乙三可以嗎?(我又怕銀禧到乙三已經冇位)
丘佐榮放乙三,乙四填陳喇止蝕可能可以嗎?

謝謝little_yolky及b3410回覆,
感謝little_yolky提點 #2, 3, 你點醒了我

現有offer, A校是BAND 2A至1C 校

- 決定唔注冊A校, 因簽承諾函,簽了=放棄政府自行及派位
- B校是直資BAND  1C
- C校是在自行中所選的政府BAND  1B,會去面試, 學校有記錄
- 如B校又無OFFER, 便參加派位
- 最後派位不好, 放榜後再叩C校

老師認同我選擇 政府網內BAND  1B的學校

sauwai00 發表於 18-2-28 13:13
好多謝你嘅建議請問銀禧放乙三可以嗎?(我又怕銀禧到乙三已經冇位)
丘佐榮放乙三,乙四填陳喇止 ...
舊年開始銀禧都受歡迎, 以前放乙五都得, 因為出咗個榜眼, 多人注意咗。如果乙三丘佐榮, 我諗已經止到蝕了。阿仔成績入咗陳喇, 我諗你堅去叩門。有無諗住博下D他區位?

Cherry_Mama 發表於 18-2-28 13:39
謝謝little_yolky及b3410回覆,
感謝little_yolky提點 #2, 3, 你點醒了我
叫阿仔唔好煩惱, 專心搞好個呈三同畢業試, 真係要叩門都要有渣拿。反正你哋兩個都鐘意B校, 有offer自然好, 最多放榜叩C校, 如果都滿意唔駛叩, 直頭可以將餘下時間培養阿仔適應中學生活添。

little_yolky 發表於 18-2-28 14:10
舊年開始銀禧都受歡迎, 以前放乙五都得, 因為出咗個榜眼, 多人注意咗。如果乙三丘佐榮, 我諗已經止到蝕了。 ...
未有乙部其區位數目資料,我諗應該得好少位唔敢博。如果有多餘時間會試吓叩門其他有冇就算。(想叩本區先)

little_yolky 發表於 18-2-28 14:14
叫阿仔唔好煩惱, 專心搞好個呈三同畢業試, 真係要叩門都要有渣拿。反正你哋兩個都鐘意B校, 有offer自然好,  ...
明白, 下星期考試了, 謝謝你

Cherry_Mama 發表於 18-2-28 16:44
明白, 下星期考試了, 謝謝你
加油!

sauwai00 發表於 18-2-26 09:01
DBS, SPC or 顏寶鈴.

畀個參考九龍城b1尾b2頭個案你。

去年有spc, yw 全有audition有in, 最後waiting。
SSC 有in, waiting.

派位b2.

叩門
第1日:NLP 唔收,培基收
第2日:wfn, bhjs全日考試,唔收
2星期後:SSC call waiting

叩門位少,唔係話想去就有得去。要快者得。

MacMacMa 發表於 18-2-28 22:37

銀禧放乙三,機會微乎其微....(以上年家長feedback)
上年乙二已經有人唔得

MacMacMa 發表於 18-2-28 22:37

銀禧放乙三,機會微乎其微....(以上年家長feedback)
上年有聽過家長有咁feedback。呢兩年(尤其去年)家長好少feedback D數據, 搞到大家都要估得好辛苦, 以前大家都好樂意提供數字的。我聽過舊年銀禧都好受歡迎, 所以多咗人揀。

nicolemummy 發表於 18-3-1 08:12

去年有spc, yw 全有audition有in, 最後waiting。
但你個例子係B1尾B2頭, 好大可能最後係B2學生, 但樓主小朋友應該係穩陣B1, 情況好唔同。

不過你講得啱, 叩門位少, 唔容易。

bettyay 發表於 18-3-1 08:15
上年乙二已經有人唔得
其實我發現上年開始好少家長俾資料, 我都有見有人話乙二唔得, 但就再沒有更多info了。其實乙二唔得有好多可能性, 最緊要有無其他JM報料有同學仔超過乙二得。因為舊年好少報料, 所以根本好難估計這個乙二唔得係屬於咩情況。

sauwai00 發表於 18-2-26 12:37
謝謝各位回復,雖然有機會有得面試,希望面試成功被取錄,但又想吓抽獎津校如果唔理想可以叩返直資(如果取 ...

風險好大!
通常叩門位得3幾個
又有百幾個像樓主的家長坐在操場等叫名。去完一間等二間又有百幾人去叫果一兩個位
得左梗係好,唔得就後悔莫及
班主任講的說話只可以參考不能100%落注。輸左係你輸,班主任只會說一句good luck.

MacMacMa 發表於 18-2-27 09:13
贊成。
同組別學校,band 頭中尾,其實分別不大。
最重要係學生自己質素,係唔係積極向上。
同組別學校band頭中尾分別當然好大。我唔知係咪你果區分別唔大, 但我學校區同住址區, 分別就好大了, 不論B1/B2。這個並不關乎家長既虛榮心。如果家長沒有仔細參詳, 以為人哋既堅持只因虛榮, 那麼吃虧既只係自己。
B1頭中尾既DSE成績同入U率已經有明顯差異, 如果係數據穩定, 呢個代表咩呢? 就係代表學校師資好。另外, 唔同B1學校既風格亦不同, 有D谷D, 有D自由D, 有D多功課D, 有D多活動D, 一定要配合自己小朋友既特質選擇。

至於B2學校既分別就更大了, DSE成績分別好大不在話, B2頭大部份班別係英文教學, B2尾英文班已經好少了。再加上B2頭學校一般都會比較谷的。

所以, 升中選校除咗要上網參考資料, 仲要分析數據的準確度, 背後既意思, 才不會被誤導。

LJ3981 發表於 18-3-1 09:10
風險好大!
通常叩門位得3幾個
又有百幾個像樓主的家長坐在操場等叫名。去完一間等二間又有百幾人去叫果一 ...
但係如果根據樓主小朋友成績同校網, DBS / SPC收既話當然去讀, 但如果只有NPL, 就倒不如試校網內既津校會好D。況且, 如果樓主唔太貪心, 小朋友呈三後又表現沒有失準, 應該會派入B1校的。到時手執一間B1校再去叩門, 心會定好多。

王家爸爸 發表於 18-2-27 16:34
九龍城區二線學校考級八,其實叩DBS、SPC都有難度;好過DBS、SPC嘅就更難。當然如果考試叻,可以試下考LSC ...
隨時前面七個都係女仔。

nicolemummy 發表於 18-3-1 08:12

請問叩門面試後, 會幾時知收唔收架?   謝謝