用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如派位唔理想,想叩返已放棄的直資…… ...
樓主: sauwai00
go

如派位唔理想,想叩返已放棄的直資……   [複製鏈接]

kennyklt 發表於 18-2-27 18:57
回覆 sauwai00 的帖子

有冇做audition?
冇,可能阿仔冇考級。

emibaby 發表於 18-2-27 17:28
咁經濟唔係問題就緊係註冊咗先,到時再諗叩邊間
經濟唔係問題我都仲意直資多D,但其他我屋企人(包括我老公)比較仲津校,因為佢哋比較慳覺得讀到書去邊都讀到,唔需要俾錢讀書(平時阿仔讀書D嘢佢哋都唔理只要知道考試結果)>.<

sauwai00 發表於 18-2-27 19:06
經濟唔係問題我都仲意直資多D,但其他我屋企人(包括我老公)比較仲津校,因為佢哋比較慳覺得讀到書去邊都 ...

講真既,若果真係只從讀到書邊度都得,真係無必要交學費去讀如DBS既中學~~~

fatman69 發表於 18-2-27 16:02

sauwai00 發表於 18-2-27 17:03
咁真係希望DBS或SPC面試成功註冊先唔洗煩

我以為你已經比DBS或SPC收左?

fatman69 發表於 18-2-27 19:56
我以為你已經比DBS或SPC收左?
唔係收咗,只係有得in 得閒諗定收唔收之後點安排?

little_yolky 發表於 18-2-27 17:44
我哋舊年都有個咁情況, 不過對方係級二, 一早注冊直資, 然後叩上智, 得咗。 ...

註冊邊間直資先?若用DGS或HYS同上智比就有D距離了,叩入BPS或MCS就差不多!

sauwai00 發表於 18-2-27 18:57
咁如果直資唔收,统一填表真係要保守D啦!

你自行仲有兩間,個仔咁叻,應該入到好校。

sauwai00 發表於 18-2-27 20:00
唔係收咗,只係有得in 得閒諗定收唔收之後點安排?

若DB真係收你仔,你要好好珍惜,將來他的人際網絡是終生受用的,你放棄大把人多謝你!

Charlotte_mom 發表於 18-2-27 17:24
8,舊年識人從無報政府派位(只考直資一早落搭),派位後叩喇沙,得左
無咩心得,考卷鬥高分
...
喇沙會學校都係睇筆試成績,正如你所講鬥高分。

早晨,

我仔仔將是2018中一生,我也15,16中,有1間2A~1B的直資A學校,明天最後1天要註冊,但心儀的1C直資B學校,2號才公佈第2輪面試名單

我都好貪心,17號有自行1B校網外政府C學校,參加面試。

而且政府校網內計劃會選1B校,老師都認同我的選擇

如明註冊A,政府C不用考嗎?

問了亞仔,他不知,他覺得面試表現A比B較好。他也較喜歡B和C

請求大家賜教,謝謝各位家長。

sauwai00 發表於 18-2-27 18:57
咁如果直資唔收,统一填表真係要保守D啦!
你九龍城區, 乙一都仲可以博, 只要乙二打後唔好填B1A咪得。好多B1校。

Cherry_Mama 發表於 18-2-28 08:43
早晨,

我仔仔將是2018中一生,我也15,16中,有1間2A~1B的直資A學校,明天最後1天要註冊,但心儀的1C直資 ...
我估你講現有offer係B2A-1C?
1. 如果好唔鐘意A校, 就唔好注冊, 等B校同自行。
2. 如果A校都OK, 咁注冊, 等B校。B校有offer, 就退A注B。但C仍要去面試。放榜後叩C。
3. 如B校無offer, 手執A, C仍要面試, 放榜叩C。
4. 如唔注冊A校, 最後B校又無, 就照去自行大抽奬吧。反正都唔鐘意A校了。

fatman69 發表於 18-2-27 20:01
註冊邊間直資先?若用DGS或HYS同上智比就有D距離了,叩入BPS或MCS就差不多!
...

好似話係聖提。正常如果入到DGS / HY, 除非無錢, 都唔駛再叩門了吧, 真係得閑過頭咩。而且MCS好似無叩門位。

little_yolky 發表於 18-2-28 08:56
你九龍城區, 乙一都仲可以博, 只要乙二打後唔好填B1A咪得。好多B1校。
諗住乙一華英,乙二 黃芴南(可能已經冇位),請問乙二有冇其他保守選擇?

sauwai00 發表於 18-2-28 09:21
諗住乙一華英,乙二 黃芴南(可能已經冇位),請問乙二有冇其他保守選擇?
我覺得都OK。

little_yolky 發表於 18-2-28 09:23
我覺得都OK。
唔該曬乙二之後果D排序4月再諗,排得唔好唔知會look去邊?

little_yolky 發表於 18-2-28 09:00
我估你講現有offer係B2A-1C?
1. 如果好唔鐘意A校, 就唔好注冊, 等B校同自行。
2. 如果A校都OK, 咁注冊, 等 ...
你依家好似專家吖其實我一輪ABCD都睇到亂嗮。
我都同意,如果直資如果唔係好鐘意,冇勉強。自行/派位/叩門還有更多機會。

我自己就會分幾個level,
level A 直資首選,入到即刻收爐慶祝。
level B直資都好,入到take offer, 不過會繼續自行,準備放榜後叩門(如果小朋友還堅持到)
叩唔到,或者小朋友唔想再搞咁多,就開開心心去讀。
level c 直資試水溫/練習,除非小朋友去面試後深深的愛上,否則暫時唔考慮take offer.

b3410 發表於 18-2-28 10:02
你依家好似專家吖其實我一輪ABCD都睇到亂嗮。
我都同意,如果直資如果唔係好鐘意,冇勉強。自行/派位 ...

回覆 sauwai00 的帖子

沒有兩邊等, 大多數一註冊直資就放棄大抽獎
‹ 上一主題|下一主題