用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如派位唔理想,想叩返已放棄的直資…… ...
go

如派位唔理想,想叩返已放棄的直資……  

如派位唔理想,想叩返放棄過的直資,請問係註冊限期前先放棄還是註冊咗先通知放棄?

邊間?好似好少直資肯再收返。

b3410 發表於 18-2-26 08:50
邊間?好似好少直資肯再收返。
DBS, SPC or 顏寶鈴.

b3410    發表於 18-2-26 11:49

醒目開學勳章 王國長老

MacMacMa 發表於 18-2-26 10:36
輸打贏要....收你嗰間都未必好...

咁又未必,英華女都出名主動call自行生(自行收左但最後收生唔見人)
唔通英華女唔掂咩!

要睇自己有冇實力!

王家爸爸    發表於 18-2-26 11:40

Charlotte_mom 發表於 18-2-26 10:55
咁又未必,英華女都出名主動call自行生(自行收左但最後收生唔見人)
唔通英華女唔掂咩!
...

全中

MacMacMa 發表於 18-2-26 10:36
輸打贏要....收你嗰間都未必好...

在家長嚟講, 其實輸打贏要係無乜問題。
學校最緊要收 “好” 學生,應該唔會倒自己米

davywm    發表於 18-3-1 10:44
王家爸爸    發表於 18-2-26 11:40

IloveJJ 發表於 18-2-26 11:42
原來DBS都係?
見前輩有D舊post好似有人返叩成功,但我唔肯定DBS放棄過學位有冇得叩門?

SPC, NPL都試過收返出了offer 但無註冊的同學,但成績都好的,所以到尾要視乎實力

謝謝各位回復,雖然有機會有得面試,希望面試成功被取錄,但又想吓抽獎津校如果唔理想可以叩返直資(如果取錄的話),都想試吓叩其他津校。(班主任話以阿仔仔成績&表現好難叩唔到band one學校),但我又驚萬一叩唔到較心儀津校,又讀唔到好的直資? 雖然接受到讀唔係心儀的band one 學校。 唉!都係到直資肯定取錄再諗! 再次謝謝各位回復

sauwai00 發表於 18-2-26 12:37
謝謝各位回復,雖然有機會有得面試,希望面試成功被取錄,但又想吓抽獎津校如果唔理想可以叩返直資(如果取 ...
其實大家都會咁心大心細

好好休息,唔好諗太複雜 ,到時有真正的選擇要面對,自然會做出合適決定。

回覆 MacMacMa 的帖子

好難講。同自行唔同,直資報名唔受限制,當初冇報,或者報咗但冇面試機會。誠意或者水準都打折扣。

sauwai00 發表於 18-2-26 12:37
謝謝各位回復,雖然有機會有得面試,希望面試成功被取錄,但又想吓抽獎津校如果唔理想可以叩返直資(如果取 ...
其實如果間直資真係好勉強,還是放棄,努力自行加派位,叩門吧。可能就算放榜後叩門都叩到更加好的學校。

如果間直資都喜歡,想讀,就開開心心take offer, plan 下復活節旅行好過。

MacMacMa 發表於 18-2-27 08:12

最弊放榜當日, 大把”好學生”去叩門, 如果去叩門啲學生大 ...
好睇學校,幾年前SPC返叩,收返既機會大啲。