用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一叩門
go

請教一叩門 [複製鏈接]

想請教各位 仔仔剛收到直資位已注册簽咗放棄抽獎 請問到7月仲可叩門心儀官校嗎?
   1    0    0    0

cycymykykm 發表於 18-2-26 02:10
想請教各位 仔仔剛收到直資位已注册簽咗放棄抽獎 請問到7月仲可叩門心儀官校嗎? ...

叩門權利在你手,但人地收吾收係另一回事!

回覆樓主:

可以呀!記得考好個呈三同final,因為有d學校要求4A先可叩門,同埋留意你target叩門嘅學校係咪只比自行階段有面試既學生

咁要繼續努力幾個月,考好呈三,畢業試。繼續提高學術,面試能力,提高叩門成功機會。
如果只係打算到時試下無妨,唔繼續努力,我覺得叩熱門學校機會不大。除非小朋友好叻。不過如果咁超班,又一心想入自行學校,不如放棄直資學位,等自行結果,機會更大。

cycymykykm 發表於 18-2-26 02:10
想請教各位 仔仔剛收到直資位已注册簽咗放棄抽獎 請問到7月仲可叩門心儀官校嗎? ...

去年我都係攞住直資去叩門,叩門成功後直資退回所有學費及暑期班費,只收了$800註冊費。不用猶豫,去叩吧!盡力無憾!

b3410 發表於 18-2-26 08:48
咁要繼續努力幾個月,考好呈三,畢業試。繼續提高學術,面試能力,提高叩門成功機會。
如果只係打算到時試 ...

同意,所以呈三都唔可以鬆懈。

Hellomimi112 發表於 18-2-26 10:54
去年我都係攞住直資去叩門,叩門成功後直資退回所有學費及暑期班費,只收了$800註冊費。不用猶豫,去叩吧 ...

想請問去直資攞返文件需時耐唔耐 ?

咁如果叩門成功取錄, 咁係註冊日直接去叩門學校註冊, 還是要先返去直資拎返註冊證先可以去叩門學校註冊? 照道理直資收咗的註冊證都已交咗比教育局喎.

os_ecu 發表於 18-2-26 11:41
想請問去直資攞返文件需時耐唔耐 ?

我7月14日晚收叩門學校電話,叫我7月18号一大早直接去註冊後去考PRE S1。咁我7月15号一早打電話去直資中學話想取回註冊證,佢哋要求有書面通知放棄學位,咁我預備好放位信即去取回註冊證,大約20分鐘內可攪掂連同之前開的支票取回。

chanwendy 發表於 18-2-26 11:52
咁如果叩門成功取錄, 咁係註冊日直接去叩門學校註冊, 還是要先返去直資拎返註冊證先可以去叩門學校註冊? 照 ...

根據經驗,放榜日去叩門,跟住是註冊日,所有學校要註冊哂所有學生confirm咗人數,先到開始call叩門成功學生註冊(因小兒叩門的學校在自行時已面試不用再考核,只需放榜日入叩門申請)。如果需要進行叩門考試的,會在入表叩門後盡快進行考核,成功者會到巳註冊的學校(無論資助或直資)取回派位証再去叩門學校註冊。
‹ 上一主題|下一主題