用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小
go

英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小   [複製鏈接]

男仔,主動,樂觀,好思考,反應快。

他適合那一所小學?

請大家可以給予一些意見作參考,謝謝你們。

英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小
   6    0    0    0

eba 發表於 18-2-25 14:52

他適合那一所小學?

三間都係好嘢,揀間近屋企啦!

他適合那一所小學?

三間都得,揀媽媽鐘意嗰間。其實英華同港同教學法好唔同,有冇了解過先。

男校定男女校?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

全部收到信?

他適合那一所小學?
我也有同樣疑問
除了考慮地點, 英華和保羅男上堂模式是否依舊很傳統, 小朋友要坐得定上堂舉手答問題?

noming 發表於 18-2-26 10:07
我也有同樣疑問
除了考慮地點, 英華和保羅男上堂模式是否依舊很傳統, 小朋友要坐得定上堂舉手答 ...

港同活動教學,學生真係愉快學習,我朋友兩個仔女讀得好開心,三間最谷應該係st Paul

我都投港同, 呢間應該入咗最唔會後悔

haihaimom 發表於 18-2-25 16:38
三間都得,揀媽媽鐘意嗰間。其實英華同港同教學法好唔同,有冇了解過先。
...

都唔一定,港同未必適合分數先決或好chur成績嘅家長。成績表冇分數冇排名,得個類似grade的東西,例如 A ,究竟小朋友係87分定100呢?又例如有啲小朋友寧願做十張工作紙都唔想做一個project,十張工作紙可能用兩個鐘頭完成,但一個project分分鐘要用一日,又例如覺得測考太少啲小朋友會唔識字,冇話活動教學一定好,傳統教學一定唔好,我自己就一定適合傳統教學,我自己快手快腳又好記性,做完功課溫完書就可以玩。要我用一日做project, no way,我係唔會愉快嘅,相反我仔就會揀做project,佢做嘅project無論originality and creativity有時都會嚇我一跳。

IYY    發表於 18-2-26 17:45

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

真人真事,聽過朋友幫個女傳統k轉活動k,個女唔鐘意,話無測驗無考試都唔知學過乜
所以真係人人不同

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但我自己buy一條龍活動教學多啲,因為我覺得小學階段學習過程比結果重要,但如果要升中就不得不講結果。

Charlotte_mom 發表於 18-2-26 15:51
真人真事,聽過朋友幫個女傳統k轉活動k,個女唔鐘意,話無測驗無考試都唔知學過乜
所以真係人人不同
...

聽講有女生參加同學生日會,建議同學玩默書? 這些真的是傳統教學的理想學生

回覆 猴子爸 的帖子

真係人人唔同,就好似有 d 小朋友覺得作文係苦差,有 d 就作文作到不斷加紙。有 d 鍾意上堂互動,有 d 鍾意坐係度靜靜聽書。生日會玩默書都唔係未聽過

搵一間近自己屋企.

如果3 間學校都收了仔仔, 又不介意交通問題, 請揀一間適合仔仔性格同發展的。 3 間都係好學校, 好多人想入去讀, 入到邊間都係叻仔。

他適合那一所小學?

如果一個學生具備這些條件,只要他持續努力,去任何一間學校都會有好成績。家長不如先瞭解自己喜歡那間學校。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

好羨慕有些家庭想搬就搬。
如果唔搬,好難想像住甚麼地方又可考慮英華(深水埗),又可考慮港同(柴灣),仲有SPB 咁吊腳既位置。
:wave:

回覆樓主

https://topick.hket.com/article/2018986/?r=mcsdfb
港大同學會書院中六生 數理科突出獲牛津有條件取錄
‹ 上一主題|下一主題