用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 葉氏/香兒/熊熊
go

[音樂] 葉氏/香兒/熊熊

兒童合唱團呢幾間有什麼分別?上網見要面試,會否好難入?

Ivyangel 發表於 18-2-25 19:05
我推薦童聲,香兒都好好但好難入。

請教童聲有什麼過人之處?因為對音樂冇咩認識

b@by 發表於 18-5-8 00:34
請教童聲有什麼過人之處?因為對音樂冇咩認識

童聲是由香兒的前總監創立的。

幼兒班著重唱得開心,對唱歌技巧亦重點陪訓,小小年紀亦教如何企,運氣和樂理。

預備班一年最少有兩次公開表演。所唱的曲目比學校唱的深,家長在表演前要預左陪記歌詞。對小朋友自信心建立有幫助。

近排港台的Harry哥哥好鄰居的學生都是入團多年的學生。可以看看唱歌模式是不是合您要求。

jenniferK 發表於 18-5-8 17:19

童聲是由香兒的前總監創立的。

小朋友較內斂怕羞,在家都幾鐘意唱歌,但好可能係出面會粒聲唔出。童聲較遠,熊熊較多分校,其他似乎都較"chur",老師多會留意主動表演的小朋友,怕佢會被忽略

回覆 b@by 的帖子

在決定前可以先試堂看看那一間小朋友比較合適,童聲是可以試的。
上課時的關注度不覺得有偏重某些學生,對小朋友在唱歌技巧上不會太急進。只要小朋友喜歡唱歌的話,不是父母要求的一批,一開口唱就HAPPY到不得了,怕差的小朋友一上台都不一樣。只要小朋友上得開心就不會怕羞,唱歌同時練自信心的。

如果你講演出機會的話,每一個學生預備班都是機會一樣的。不會挑那一些有得出場那些不可以。高階班別就不清楚。如果指是個別企出來唱一兩句的話,可能會選比較大膽和淡定的同學。不過真係一兩句,我小朋友沒有被選上亦冇所謂,一班咁多同學仔。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

Website address pls!

jenniferK 發表於 18-5-9 10:39
回覆 b@by 的帖子

在決定前可以先試堂看看那一間小朋友比較合適,童聲是可以試的。

我試左童聲,感覺幾好,我仔係堂上粒聲都冇出。隔左一排,我同佢係屋企唱返試堂果首歌,又改歌詞,佢好鐘意好開心,而家仲成日唱果首歌,唔知關唔關事,其實果首歌本身佢都聽過9萬幾次。唯一問題係遠,我要個幾鐘先帶佢去到。我仲諗緊join唔join因為都要長遠咁返

b@by 發表於 18-5-26 14:12
我試左童聲,感覺幾好,我仔係堂上粒聲都冇出。隔左一排,我同佢係屋企唱返試堂果首歌,又改歌詞,佢好鐘 ...

開心就好了。慢慢考慮。

孩子年紀少交通費時確實是問題,但當年紀淵漸大了,影響會變小。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

jenniferK 發表於 18-6-6 11:00
開心就好了。慢慢考慮。

孩子年紀少交通費時確實是問題,但當年紀淵漸大了,影響會變小。

我join左童聲喇,希望仔仔學得開心啦

b@by 發表於 18-6-10 11:49
我join左童聲喇,希望仔仔學得開心啦

歡迎,希望小朋友繼續學得開心。
培理家長group
得閒入黎傾下