用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿中學
樓主: wylee815
go

藍田聖保祿中學

回覆樓主

以教育局呈分試成績首150名排行

回覆樓主:

請問聖傑靈是否難入過藍田聖保祿,因我女有得見聖保祿,都算早見,但聖傑靈冇得見。

吉蒂媽 發表於 18-3-20 14:31
請問聖傑靈是否難入過藍田聖保祿,因我女有得見聖保祿,都算早見,但聖傑靈冇得見。
...
你囡囡屬band 幾? 我估大家都睇RO排名,St Paul in 259人,St cat in 150人。當然有機會只有St paul 無 St cat...

pattoby 發表於 18-3-20 15:21
你囡囡屬band 幾? 我估大家都睇RO排名,St Paul in 259人,St cat in 150人。當然有機會只有St paul 無 St  ...

band 1, 因佢話有個同學考得差過佢都幾多,但都有得見,如果無便算了。

吉蒂媽 發表於 18-3-20 15:58
band 1, 因佢話有個同學考得差過佢都幾多,但都有得見,如果無便算了。

而家好多學校不單止睇成績,亦都要運動好叻,我囡囡嗰班由2年級一直去到6年级嘅男同學,排名係级2,今年自行皇仁,都冇得去interview,另外一個级4都冇得interview,因為他們零運動,相反,同班同學考20幾,就有得interview,所以真係要成績及運動並存!

camylaw 發表於 18-3-21 07:22
而家好多學校不單止睇成績,亦都要運動好叻,我囡囡嗰班由2年級一直去到6年级嘅男同學,排名係级2,今年自 ...

有無機會張表格遗失了

回覆 吉蒂媽 的帖子

現在好多學校唔單止睇成績, 課外活動都好重要

St Cat 揀150人in係100%睇RO,會唔會你女個同學視藝音樂高分,所以RO比你女前?

lsy9255 發表於 18-3-19 18:31
以教育局呈分試成績首150名排行
我意思係,我見分兩日平日上課時間面試,而且不是跟姓氏排,是否第一日面試的同學RO比第二日的前?

山海兒女 發表於 18-3-21 09:31
我意思係,我見分兩日平日上課時間面試,而且不是跟姓氏排,是否第一日面試的同學RO比第二日的前? ...
好難知道每間學校點安排

每間小學都會講比學生知道呈分名次, 會唔會操行無咁好?

camylaw 發表於 18-3-21 07:22
而家好多學校不單止睇成績,亦都要運動好叻,我囡囡嗰班由2年級一直去到6年级嘅男同學,排名係级2,今年自 ...
皇仁是由申請者中,選出成绩次弟最高的200人面試,这位男同學雖然是级二,但可能不是一線小學,成绩次弟跟其他学生相比,未能在这200人面試名單內而已!
兒子不但没有運動專長,甚至運動超弱,也是自行入的,所以肯定跟運動無関!

当然,皇仁也有數个特異功能学位,给運動或音樂卓越的学生,但成绩要求也不低的。

醒目開學勳章

TLHE 發表於 18-3-22 00:07
皇仁是由申請者中,選出成绩次弟最高的200人面試,这位男同學雖然是级二,但可能不是一線小學,成绩次弟跟 ...
但佢話有得in(考2x)同無得in(考第2同4)嘅係同校喎。。

bobbob 發表於 18-3-22 00:52
但佢話有得in(考2x)同無得in(考第2同4)嘅係同校喎。。

冇錯,真係同班同學,不過考20幾嘅同學打乒乓球好叻,喺學界係攞冠軍的!

camylaw 發表於 18-3-22 06:03
冇錯,真係同班同學,不過考20幾嘅同學打乒乓球好叻,喺學界係攞冠軍的!
...
对,这就是原因。
考2X的同學是以特異功能入選面試名單,成绩要求会低些。當然,要学界冠軍or全港冠軍,而且成绩也要band 1 才会有机会。

考级2及级4的同學,以成绩排並未入申請者的頭200名內。一

聖傑靈今年幾多位IN >?

cat2007 發表於 18-3-23 13:56
聖傑靈今年幾多位IN >?
http://www.scsg.edu.hk/update/20180313_DP_Interview_List.pdf

咁聖保祿又難吾難入呢?我女有得in,喺地區一線尾小学就讀,5,6年级都系考级一、二,亦有宗教分,吾知有冇機會呢?因為聖保祿系官塘,藍田區最top嘅B1A女校,好成績的女仔,吾計跨區,大部分都會揀佢。

YuemYuen 發表於 18-3-25 02:12
咁聖保祿又難吾難入呢?我女有得in,喺地區一線尾小学就讀,5,6年级都系考级一、二,亦有宗教分,吾知有冇 ...

deleted

Vickymouse 發表於 18-3-25 08:15
你又冇問下個女面試表現如何? 有冇信心? 朗讀英文有冇唔識?..........级一, 二係有入咗嘅! 但唔係噤前 都 ...
阿女話有一個英文字吾識讀,其他中英文对答佢認為自己0K,所以我都好難評估佢表現掂吾掂?至於評佢系B1A校,我纯参考明報每年出果本全港中学排名榜咋!