用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 社交差
go

社交差

呀仔同我獨處時,好乖好聽話,但當面對同學或朋友出來聚會,佢一定同人發生爭執,因佢太在意小朋友講既說話,當人地講佢,佢就會好嬲好嬲,大聲鬧返人,同埋佢一唔開心,就會嬲到聚會完結,邊個氹佢都冇用,我同佢講過好多次唔洗咁介意人地講既野,但佢話自己都控制唔到會嬲,同埋佢天生想法負面,我真係唔知應該點教佢

醒目開學勳章 貢獻勳章

想法問題:多d分享正念/樂觀嘅想法,係可以傳染架!慢慢嚟啦!

孩子有無兄弟姐妹?如果有,應該少d相處問題
恐龍家

回覆 邪留丸ha 的帖子

他幾多歲?通常處理憤怒情緒,若叫他不嬲,很困難,他做不到的,就算當時不發出來亦只是壓抑。
最好是先確認(acknowledge)他的感受。例如:"你聽到他這麼說你,你很難過。你不喜歡被人這樣批評。" (之類之類,若他自己能夠講到出來更好。)
然後,給他足夠時間去發嬲。我會說:"好啦,你坐埋一邊嬲下先啦。嬲完先再同人玩啦。"
如果他未嬲夠,夾硬要他唔嬲,可能會積埋係心裏面架。嬲夠先同人玩可能會開心些。

唔開心時,乜都聽唔入耳的。等他離開現場,心情愉快時,才慢慢和他分析,講道理。找出他對別人話他的反應為何那麼大。

我對我兩個仔和我自己都是用這方法,幾work架。有時我會問阿仔:"嬲完未呀?",未就俾佢繼續冷靜下。有時我嬲我仔,我話佢知:"我現在好嬲你,你唔好同我講野住!",佢會走來問我:"媽媽,妳嬲完未?"。我要等自己嬲夠先同佢講野
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 邪留丸ha 的帖子

介紹這本書給你: 生氣的阿瑟https://youtu.be/Tq_Bxelc6Ak

for every one criticism, three positives must be given.

多謝大家意見,我小朋友就黎7歲,獨子,其實班中小朋友都覺得佢好叻,有些隨和啲既小朋友會好擁護佢(但佢自己成日話冇朋友,人地對佢好,佢又唔知),但遇著同佢一樣咁自我同有主見既小朋友就會黎料,已經成日開解佢,有時可以同佢傾幾個鐘都未傾完,真係唔知佢幾時先開竅