用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴AM vs 德望PM
go

劍鳴AM vs 德望PM [複製鏈接]

係劍鳴讀緊PN, 可原校升上。學校整體都好好,女兒返學都好開心又學到野。
德望而家收左下午班,擔心斷龍問題,學校風格好唔同,加上下午班時間冇咁理想。
你地覺得應該點揀?值唔值得轉校?
   1    0    0    0

vicky8385 發表於 18-2-25 00:15
係劍鳴讀緊PN, 可原校升上。學校整體都好好,女兒返學都好開心又學到野。
德望而家收左下午班,擔心斷龍問 ...

既然現校所有野都合乎理想,噤就無轉校既需要。

升小學邊間有優勢?

德望 有龍,不過只是 六成。 協恩就斷

你要諗諗小學有無target直資定津貼學校?自己住嘅校網如何?
如打算考直資,德小係咪係你心儀的
如心儀都係德小,咁掉轉諗佢其實都比左6-7成位德幼生,入德幼機會已經比其他人高

德幼K2暑假已經會通知你收唔收你升德小,Take 左offer K3果年就唔比大抽獎

好多野都一環扣一環,如果純睇學習環境,語境,又要留意小朋友嘅適應能力
比較下有咩德幼比到,KM比唔到...
(如有錯請糾正)

Hi! 我女女今個星期六in Km pn, 想問下份問卷得一行位填,是否簡而精便可,需要加紙作答嗎?有面試心得分享嗎?女女7 月尾出世,km也是收大B嗎?謝謝你!

面試係爸爸陪入去,父母子女多交流會有幫助,表現開心活潑肯參與都足夠啦,PN太細個喇。問卷我負責,填左一至兩行,冇加紙,個人認為有重點就得。而家一班同學仔太約有50%2月前出世,40%6月前,7/8月係少D既。

vicky8385 發表於 18-2-25 10:07
面試係爸爸陪入去,父母子女多交流會有幫助,表現開心活潑肯參與都足夠啦,PN太細個喇。問卷我負責,填左一 ...

謝謝你!

都好兩難,
朋友讀德幼,可能因為龍校,所以幼稚園不會學太深,好似六、七成一直升,所以個心都十五、十六,成日覺得個女唔夠人嚟。

我仔都讀K M,各方面都平均,不太膽心,但他日要出公海搏鬥!

小朋友入到邊間學校都係缘份,樓主手上有甘多好牌,唔愁吖!

回覆樓主:

德望

回覆 vicky8385 的帖子

朋友個囡囡同你經歷差吾多
佢既意見係德望教學資源一定較多, 吾知其他龍校係點, 係德望中小學k學生有互動, 中小學生會去k果邊活動幫手, k既又會參加中小學既活會。km除左成日比出面人話成日轉老師, 無疑係一間非常好語景同開心既學校, 但讀完3年k始终都會四散, 留係度目的都係想升間好既小學,除非你介意讀女校。所以早起步對小朋友成長亦較快。小朋友生活模式時間好易調,所以問題不大, 只係你想吾想佢返完學下午去外補或興趣班。

返下午, 就上午學野! 不是問題
我女讀pm 都不錯!
冬天時你就明白 讀下午班的好處。
平日上午去公園,我覺得身體會健康點

我囡當初都有這兩間offer, 最後選了GH, 沒有後悔. GH教德育好好, 我囡由開學至今都好鍾意返學及學習, 對做功課好自律, 好有責任心

QQfishs 發表於 18-2-27 11:11
回覆 vicky8385 的帖子

朋友個囡囡同你經歷差吾多

劍鳴真係好好既學校...有學術又活動教學....小朋友好開心返學...上年pn用家都唔聽見有轉老師情況...

QQfishs    發表於 18-2-28 19:56
‹ 上一主題|下一主題