用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我諗我有抑鬱
go

[其他] 我諗我有抑鬱 [複製鏈接]

我個女3.5歲,整體學習遲緩,現quit 左k1, 上緊密集,佢脾氣好差,成日喊,發脾氣,朝日起身刷牙喊,換衫喊,知道番學喊,食飯喊,沖涼喊。我就黎痴缐。剛才她又因為沖涼發癲,我終於爆發,忍不住吾住狂打佢pat pat, 又好大聲鬧佢,我自己都失控狂喊。

我知我吾應該咁做,但我真係好辛苦呀,成日要忍受佢d 脾氣,我仲有個兩歲既仔,我好驚影響到佢。

我腦裏面經常有個畫面,就係攬住在個女跳樓,好想死左去。請問大家有咩機構可以幫我舒緩壓力,同埋用咩方法攪個女d 情緒。我同老公講,佢話我係大人黎吾可以咁,根本幫吾到我。
   0    0    0    0

你老公唔明你都會有壓力、會攰、會氣餒。「你係大人嚟」?「人就係會有情緒」。你老公咁講一定很傷你心。佢有沒有和你一起照顧女女呀?你一個對面真不容易呀。女女上堂果到有無教你點同女女溝通呀?用啱方法一定會有幫助ga.加油

回覆樓主

樓主加油~呢到好多同路人~
最初係會好辛苦,經過訓練,慢慢會進步
有冇排s位?

ilovecat1234 發表於 18-2-24 20:57
我個女3.5歲,整體學習遲緩,現quit 左k1, 上緊密集,佢脾氣好差,成日喊,發脾氣,朝日起身刷牙喊,換衫喊 ...

訓練中心有無社工?可以同社工傾傾嗎?
要照顧好自己,才照顧到小朋友呀

ilovecat1234 發表於 18-2-24 20:57
我個女3.5歲,整體學習遲緩,現quit 左k1, 上緊密集,佢脾氣好差,成日喊,發脾氣,朝日起身刷牙喊,換衫喊 ...

小朋友表達唔到,唯有絾、發脾四。
唯有寄望上training course 可以幫佢學會表達,情緒會好啲。
當然,你都要俾時間,唔會一下子就脫胎換骨。
有時自己唔在覺,太急太想佢同其他小朋友一樣,反而令佢情緒激動⋯一個解唔開嘅loop.
要教好佢,首先自己要放鬆一下心情,唔好同人比較。自然見到係「佢有進步」,而不是「佢仲未跟得上」
一個吵鬧環境幫唔到手,反而令人更不安。

回覆樓主:

我女細時差不多,佢以家8歲,都係好容易發皮氣同喊。你可以係協康睇吓有無靜觀課程,係你上的,都幾有用。你試吓揾半日叫你老公湊個女,你帶個仔去街街,等佢知道個女喊時,你有幾無助,有幾影響情緒。

idak 發表於 18-2-28 04:59
我女細時差不多,佢以家8歲,都係好容易發皮氣同喊。你可以係協康睇吓有無靜觀課程,係你上的,都幾有用。 ...

謝謝你的建議!

回覆 ilovecat1234 的帖子

你自己可以上堂學下點樣教佢,又可以參加一啲家長互助組織,媽媽加油,佢哋好需要你。

ilovecat1234 發表於 18-2-28 07:59
謝謝你的建議!

唔洗客氣!我之前都係得到E度d JM安慰及提意,人幫我我幫人。有乜問題可以係度問,可能回覆會遲小小,因平時凑女都忙到嘔,比一般小朋友更要有耐性。好似沖涼咁,我女細時都會喊,我會比佢帶一樣玩具,及事前講明幾點要沖完,講咗沖完就即刻著衫,第一次可能喊得好勁,但第二、三次會好d,之後就會喊少咗。

問題在你囡囡的身上,請個工人姐姐幫輕你先。既然她已經密集訓練,是否這些訓練是否適合。你找協康會社工問意見。

回覆樓主

樓主你好,我個仔都是3歲幾,來緊都會quit K1 上密集呀。

佢大半年前都好似你個女咁,訓醒一開眼不停尖叫喊Lur 地直到訓覺!我都試過失控打佢...

俾信心自己,不要怕左佢。有一次我仔lur 地40分鐘我由佢,其他路人經過指指點點我唔理,我要教好我個仔!

經過一輪漠視佢負面行為,讚佢正面行為及ABA, 佢控制情緒已經好好多了。

努力!

回覆樓主

樓主,我好明白你依家嘅狀態!
有一個機構叫努力試,黎緊九月會開一個課程俾家長上嘅,大約八堂左右,我曾經讀過,幫助好大,係一個好好嘅課程。
可能你依家覺得好絕望,作為同路人都經歷過,一定要講出黎,加油呀

Del.

Tarttatt 發表於 18-6-22 10:28
樓主,我好明白你依家嘅狀態!
有一個機構叫努力試,黎緊九月會開一個課程俾家長上嘅,大約八堂左右,我曾 ...

課程叫咩名?

MCEsc 發表於 18-6-14 14:01
樓主你好,我個仔都是3歲幾,來緊都會quit K1 上密集呀。

佢大半年前都好似你個女咁,訓醒一開眼不停尖叫 ...

冇錯,唔好理佢嘅行為,等佢靜落黎先傾,佢癲時你一定要平靜(至少表面係),唔好佢癲你又癲,再加埋密集班應該會有改善

我完全明樓主感受,果陣直頭每朝擘大眼都心諗又黎,我當時比個仔喊到我要睇醫生

回覆樓主

我好明白的,我的心情也一樣,我仔2歲幾時常常發脾氣,沖涼發晒癲,好難湊,雖然現在好咗好多,但自己情緒有時都不穩,有時想自己死咗去無眼睇!但又諗吓如果死咗,老公阿仔會好慘!
‹ 上一主題|下一主題