用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果邊緣人選基崇好嗎?
樓主: 水星媽媽
go

請問如果邊緣人選基崇好嗎?  

GaryKi 發表於 18-3-10 15:57
回覆 car817ho 的帖子

今天收到信,收左

恭喜!請問你係2nd round interview 收左?定係1st round waiting 之後收左?

幾時註册?

GaryKi 發表於 18-3-10 15:57
回覆 car817ho 的帖子

今天收到信,收左

恭喜曬

snake666 發表於 18-3-10 16:44
恭喜!請問你係2nd round interview 收左?定係1st round waiting 之後收左?

幾時註册?
2nd round 收,3月21日前註冊

paulalover 發表於 18-3-10 15:46
似乎登埋學校全張通告出來唔係幾好

謝謝提醒

大件仔 發表於 18-3-10 14:09
家長聽完後可否報料上來,我暫時不是基崇註冊生,只得一個waiting ,但都想知道下之後學校有什麼轉變。

其 ...

沙崇係沙田區继曾肇添、呂明才之後就係沙崇喇,沙田Band 1A至B好熱門及DSE好嘅好學校。我為阿女升中中學,直資首選匯基(東九),津校首選沙崇
沙崇係Band 1A至B,基崇Band 1C至2

GaryKi 發表於 18-3-10 17:10
2nd round 收,3月21日前註冊

多謝你嘅回覆!

我仔係1st round waiting list, 咁要等到3月21号後先至有機會la !

我都係等緊waiting, 信裡說4月前通知, 是否過了4月無通知就一定無機? 定係學校過左4月後如有人取消學位, 都會再CALL WAITING?

大件仔 發表於 18-3-10 22:12
我都係等緊waiting, 信裡說4月前通知, 是否過了4月無通知就一定無機? 定係學校過左4月後如有人取消學位, 都 ...

我諗4月中後應該唔會再有人取消註冊。

四月中後所有直資都出曬offer, 而且直資中學會將已註冊嘅學生資料送上教育局, 所以到時應該唔會再有人取消註冊, 唔會再call waiting list

咁樣是否4月後就要一直等到放榜音樂椅才再奏?

叩門是要再申請還是學校會從新再call waiting ?

大件仔 發表於 18-3-11 11:55
咁樣是否4月後就要一直等到放榜音樂椅才再奏?

叩門是要再申請還是學校會從新再call waiting ? ...

4月前有offer嘅都已經簽承諾書, 冇offer嘅就參加大抽獎等7月派位, 所以4月後音樂椅應該會停一停, 直至7月。

我問過另一間直資,佢話四月後學校會出reject letter.
不過唔知基崇嘅做法係咪一樣?

我註冊左個間直資話10/4或之前交資料上去!交左就無得轉
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

回覆 大件仔 的帖子

星期五打過去問,佢地話月尾至會考慮waiting,現在沒有出waiting offer

water55 發表於 18-3-11 12:25
我註冊左個間直資話10/4或之前交資料上去!交左就無得轉

hi, water 55,

我同你一樣已註冊聖道xx, 基崇係 waiting,
如果3月尾收到崇真offer, 就會趕得切轉啦。

snake666 發表於 18-3-11 12:33
hi, water 55,

我同你一樣已註冊聖xxx, 基崇係 waiting,

係呀

醒目開學勳章

我報左二間直資都WAITING LIST, 唔通真係註定等大抽獎?
;-)

My daughter is waiting for three school's offer la.

回覆樓主:

今日係second round interview最後註冊, 希望學校快啲call waiting list 啦!

等到好心急呀!

回覆 snake666 的帖子

可能無咁快,今日基崇派表俾崇小家長再報名,因為崇小成績頭70%係可以直入基崇,佢應該要睇埋崇小哩轉翻兜有幾多人先知仲有幾多位

坦白講,如果我坐穩B1生, 我有好多選擇.

水星媽媽 發表於 18-2-24 13:12
請問如果邊緣人選基崇好嗎?定係等自行呢?
自行選左聖類斯同陳瑞祺有機會嗎?
誠心求教,thanks!

邊緣人是band 1尾, band 2 頭?
我仔之前九龍城網, 陳瑞祺喇沙只算band 2. 我無諗過比佢讀. 基崇第二輪申請收左之後就註冊. 唔等派位.
葵涌跨網統一入陳瑞祺值得嗎? 因陳瑞祺多數係九龍城學生入報, 葵涌網成績有機會跌band.
基祟語境好, 我而家覺得我仔英文好過我.津校應該做唔到.