用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果邊緣人選基崇好嗎?
樓主: 水星媽媽
go

請問如果邊緣人選基崇好嗎?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-2-27 21:54
基崇 DSE 成績好似好過 CSK 一截。我唔知 CSK,但係我認識基崇老師同神父,佢地都好扶持學生,培養自信,一 ...
基崇DSE成績都唔係好, 不過CSK又唔見得好就是了。但學校氛圍就無得比, 基崇係好好多。

利申我既仔女讀緊中學, 唔會同樓主爭

CSK 好似會 shortlist 100 人進行 interview , 我囝當年都有分in...

咁講啦DSE係好睇學生本人, 如果只睇學校教咩肯定名校死先(因為名校D老師唔多教書既)... 我成日講BAND 1A 既學校有90%入大學, 你係入唔到果10%咁代表咩? BAND2學校有30%入U, 你係其中1個就夠啦.....

hugub 發表於 18-2-28 11:18

CSK 好似會 shortlist 100 人進行 interview , 我囝當年都有 ...

今年CSK話全In, 不過聖類斯short list 150人

hugub 發表於 18-2-28 11:18

CSK 好似會 shortlist 100 人進行 interview , 我囝當年都有 ...

其實我都鐘意基崇可以做到小班。請問你知道基崇有沒有管弦樂團?

想請教, 基祟申請減免學費難嗎?

pocoyo123 發表於 18-2-28 22:13

我諗直資學費減免如果文件齊全,唔會太困難的,因為唔係私立學校,係直資。
(PS: 我個人想法,本人亦沒有經驗喔)

pocoyo123 發表於 18-2-28 22:13

填表申請: http://www.ttca.edu.hk/wp-content/uploads/2017/10/Application-for-Fee-Remission_18-19.pdf

wongkaka    發表於 18-3-1 02:25

水星媽媽 發表於 18-2-28 21:50
其實我都鐘意基崇可以做到小班。請問你知道基崇有沒有管弦樂團?
我地冇參加唔太肯定, 但印象中好似有

hugub 發表於 18-3-1 09:51
我地冇參加唔太肯定, 但印象中好似有

謝謝

水星媽媽 發表於 18-2-28 21:50
我喺學校網頁音樂科的版面搵到呢段:
Each student is given music training class on Flute, Clarinet, Saxophone, Horn, Percussion, etc. Students with superb music talents will be chosen to join Music School Teams like Orchestra, School Choir, Recorder Ensemble etc.

咁學校應該有管弦樂團, 但係要點樣先可以入到就唔知喇.  如果入到去中一先學 Flute / Clarinet, 咁有冇機會入樂團呢?

水星媽媽 發表於 18-2-28 21:47
今年CSK話全In, 不過聖類斯short list 150人
聖類斯...我見我表弟同佢d同學我...我覺得選中學真係要搵間讀完6年唔後悔既, 我冇後悔當日選左TTCA.... 我阿姨早2日同我傾仲鬧緊聖類斯

題外課TTCA校内設施真係, 個演講廳似戲院好舒服... 我囡在一間有古跡既學校讀緊, 一個字舊...佢尋日去校内圖書館温書佢話d櫈坐得佢好辛苦...

hugub 發表於 18-3-1 10:12
聖類斯...我見我表弟同佢d同學我...我覺得選中學真係要搵間讀完6年唔後悔既, 我冇後悔當日選左TTC ...
我想問吓個泳池喺邊架? 開放日冇機會經過, 係咪一入校園右手邊嗰座?
游泳堂係男女分開上定一齊上架, 一年四季都上嗎?

chanwendy 發表於 18-3-1 10:15
我想問吓個泳池喺邊架? 開放日冇機會經過, 係咪一入校園右手邊嗰座?
游泳堂係男女分開上定一齊上架, 一年四 ...
泳池在學校旁邊, 地下校務處對出.... 男女梗係分開上啦..我只記得游水堂冬天都要上

因為無寫申請資格, 怕是要跟政府資助資格一樣, 咁我就唔合啦

水星媽媽 發表於 18-2-24 13:12
請問如果邊緣人選基崇好嗎?定係等自行呢?
自行選左聖類斯同陳瑞祺有機會嗎?
誠心求教,thanks!
如果學費唔係問題, 個人認為基崇各方面 (包括DSE成績) 都比聖類斯同陳喇好

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hugub 發表於 18-3-1 10:12
聖類斯...我見我表弟同佢d同學我...我覺得選中學真係要搵間讀完6年唔後悔既, 我冇後悔當日選左TTC ...
好奇一問,聖類斯點差法?

pocoyo123 發表於 18-3-1 13:46
因為無寫申請資格, 怕是要跟政府資助資格一樣, 咁我就唔合啦
http://www.ttca.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/1718_Remission-Application-Form.pdf
p.5有資料

bobbob 發表於 18-3-1 14:04
上面講左小小....

bobbob 發表於 18-3-1 14:04
簡單D講, 聖類斯既辦學團體, 唔會著重提升成績, 只會著重較好學生既德育.

如果你著重成績, 咁要諗諗日後好大機會要食自己
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hugub 發表於 18-3-1 14:09
上面講左小小....
ic..咁除咗選修科政策問題,其他學校政策、老師教學同學校風氣仲有冇咩問題?
‹ 上一主題|下一主題