用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果邊緣人選基崇好嗎?
樓主: 水星媽媽
go

請問如果邊緣人選基崇好嗎?  

Michelle_Hung 發表於 18-3-21 18:06
回覆 snake666 的帖子

可能無咁快,今日基崇派表俾崇小家長再報名,因為崇小成績頭70%係可以直入基崇,佢 ...

Michelle, 謝謝您的資料!

我想問下崇小再報名幾時截止?
需唔需要再interview?

water55 發表於 18-3-11 12:25
我註冊左個間直資話10/4或之前交資料上去!交左就無得轉
我兒子也幸運地在第二輪申請中入了基崇,註冊信中提到基崇將會在4月19日把學生名單交上教育局。

snake666 發表於 18-3-10 20:09
多謝你嘅回覆!

我仔係1st round waiting list, 咁要等到3月21号後先至有機會la !
我想請問您兒子第一輪申請基崇的申請編號是否用1117XXXX開頭?

Michelle_Hung 發表於 18-3-21 18:06

可能無咁快,今日基崇派表俾崇小家長再報名,因為崇小成績頭70%係可以直入基崇,佢 ...
頭70%未好多😱

好似27/3 deadline, 唔會 interview 學生,因為成績排頭 70% 正常程序係你肯讀就收唔需要面試,但今次翻兜話會見家長,要家長承諾必定入讀先收,廢事啲人見換校長就襯高興報名,收完佢最後又唔讀。崇小應該有大約80人係有資格直升,但每年都係得二十幾三十人入基崇,今年可能會多咗人揀佢

但係簡介會時話只預留30個位比崇小咋喎, 而家小學有第二輪報名, 咁咪可能拎咗部份公海位, 咁而家WAITING 緊的, 咪冇咩機會WAIT 到囉?

70%中你估有幾多係B1生, 佢地又有幾多選擇呢?
我估計(心理遊戲) 中游份子/ B1尾早前Ta
ke offer 了, 今期take offer的應暫時考吾到更好但又好易離場的B1生
我識的祟小生已拿了更好offer (直資) ,不是最top, 暫時放棄又談何容易?
小朋友未考呈三, 後來追上, 成績可以又坐B1位, 你走吾走? 除非所屬校網B1位吾夠啦!
轉名牌校長, 可能係好事 (邊個可以保證?), 你認識張校長嗎?  
見家長確保子女入讀? 呢個吾係講"信"字遊戲, 留得住咩?

可能我的分析吾係全面, 但吾好制造恐慌啦!
有冇學位 ~ 隨緣啦!

CheungAA 發表於 18-3-22 10:16
70%中你估有幾多係B1生, 佢地又幾多選擇呢?
我識的祟小生已拿了更好offer (直資) ,不是最top, 暫 ...
我唔清楚崇小有幾多BAND1生, 不過之前有人講過部份崇小家長因為轉校長, 又想上基崇, 直覺上覺得唔係兩三個咁少囉, 我都有同學仔係WAITING, 我都好想佢WAIT 到.

chanwendy , 問下自己, 如你小朋友呈三追上B1, 你走吾走? 呢個世界好現實架!

CheungAA 發表於 18-3-22 10:36
chanwendy , 問下自己, 如你小朋友呈三追上B1, 你走吾走?  呢個世界好現實架! ...
呢個問題我地傾咗喎, 亞女決定係唔走喎.

chanwendy 發表於 18-3-22 11:22
呢個問題我地傾咗喎, 亞女決定係唔走喎.
轉校長真係咁大影响? 除非好似d 大企咁, 有新大佬泥, 好快又帶晒自己班低入泥, 否則, 應唔係咁易同咁快见成效....

回覆 CheungAA 的帖子

你會唔會太高估咗崇小? 我作為崇小家長,好清楚崇小學生有幾多 band 1/band 2 甚致 band 3. 崇小嘅細路其實好叻,但學校唔太操練,學生rank order 唔夠出面爭係事實。考到好直資當然有,無著落或拎住個雞肋 offer 嘅都唔少。佢地今日開始呈三,就係考到27/3。估會有人報名先等呈三成績出再作打算。轉校長後有報了沙崇(基本上佢地自行應該無問題)都積極考慮基崇,唔係話無可能,家長有好多其他考慮,唔係盲目追求 banding,加上有部份學生一早打算過幾年就走,都搵間開開心心過幾年就算。好多崇小學生特別國際部係拎外國 passport, 隨時走人。不過我都會叫佢地唔好傻,就算轉校長,學生同學校都唔可能短期內改變好大。
其實我一路都講,今年影響唔會太大,最多有十個八個轉軚 (每班2-3個絕對正常丫),都無講過學位短缺,只是想講個時間性出來,讓等緊嘅家長唔好日日望住信箱好擔心咁

回覆樓主:

Michelle, 謝謝你令等待中的非崇小生有更清晰嘅資訊!

又要捱多個星期,等call waiting list

twhkleung 發表於 18-3-22 12:13
轉校長真係咁大影响? 除非好似d 大企咁, 有新大佬泥, 好快又帶晒自己班低入泥, 否則, 應唔係咁易同咁快见成 ...
我地決定唔走同轉校長冇關喎.  只係我女未來五年有一啲計劃想實行, 而比較下, 基崇有啲嘢可以配合到我女呢方面的計劃啫.  

twhkleung    發表於 18-3-22 12:46

咁即係waiting 的最快都要4月初先有機會

Michelle_Hung, 謝謝你的資訊

是否雞肋, 每人定義不同. 跟據祟小朋友口述得知, 部份家長只是用公開試成績作為選校指標而基祟這方面直至上年跟部份直資互相比較下確是弱項. 所以, 佢認識的部份祟小生已棄讀而佢地已獲其他直資offer, Rank Order 應吾差.

儘管有班人已打算數年後出國 (就算官津校也是如此景況, 出國也是太普遍),  不過如佢地打算在基祟開心hea 讀的, 結果只係會留班比多年學費 (可能有班人有資助吾介意比啦), 因基祟都係跟DSE框架, 課程及要求教學.  但如求學心態如此, 就算X拔校長過檔都無助學校升呢. 再講, 開心hea 讀, 績表"滿缸紅", 有passport出國都搵吾到好學校呀

LokNa 發表於 18-3-22 00:54
我想請問您兒子第一輪申請基崇的申請編號是否用1117XXXX開頭?

LokNa

我仔的申請編號係 R0118xxxx

snake666 發表於 18-3-22 14:30
LokNa

我仔的申請編號係 R0118xxxx
那我請問 貴子弟是否在第一輪已經申請或許是第二輪?

Michelle_Hung 發表於 18-3-22 12:14
回覆 CheungAA 的帖子

你會唔會太高估咗崇小? 我作為崇小家長,好清楚崇小學生有幾多 band 1/band 2 甚致  ...
你千祈唔好將你對崇小學生既認識去小一版分享, 唔係實俾人插死你......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanwendy 發表於 18-3-22 09:59
但係簡介會時話只預留30個位比崇小咋喎, 而家小學有第二輪報名, 咁咪可能拎咗部份公海位, 咁而家WAITING 緊 ...

頭70%唔等於全部會直升嘛,可能,依以往數據,頭70%就係30個會直升,我估乍~~