用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果邊緣人選基崇好嗎?
go

請問如果邊緣人選基崇好嗎?  

請問如果邊緣人選基崇好嗎?定係等自行呢?
自行選左聖類斯同陳瑞祺有機會嗎?
誠心求教,thanks!

你邊個校綱?玩得自行就要預埋統一, 因為唔知邊個有機會中, 全部要等7月放榜。基崇又是否你喜愛?要不要offer真是好睇你覺得適合與否?

呢個遊戲痛苦在此, 有直資收可以鳴金收兵, 輕鬆等開學,津校就要等7月, 如果到時不理想, 就要去叩門。

我會選直資, 不會等津位, 如果亞仔有直資收, 我會去注冊, 可惜是亞仔至今一個offer都無,

大件仔 發表於 18-2-24 13:57
你邊個校綱?玩得自行就要預埋統一, 因為唔知邊個有機會中, 全部要等7月放榜。基崇又是否你喜愛?要不要offer ...

真係好難決擇,我校網葵青區,基崇交通都方便,但其實比較鐘意自行果兩間多啲,但係統一呢兩間又不是自己校網

自行申請的兩間應該都有機會 反正是心水學校不妨等等

Bbkingdombb 發表於 18-2-24 18:13
自行申請的兩間應該都有機會 反正是心水學校不妨等等

回覆 水星媽媽 的帖子

之前已註冊了嗎?小朋友自己喜歡呢?另基崇要畀6年學費,如果三間我覺得聖類斯最好!
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

water55 發表於 18-2-24 20:58
回覆 水星媽媽 的帖子

之前已註冊了嗎?小朋友自己喜歡呢?另基崇要畀6年學費,如果三間我覺得聖類斯最好 ...

但怕自行入唔到聖類斯,到時直資又放棄咗,兩頭唔到岸

回覆 水星媽媽 的帖子

係好煩,一係到時叩自行
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

water55 發表於 18-2-24 21:49
回覆 水星媽媽 的帖子

係好煩,一係到時叩自行

怕競爭仲大><

成績好就易叩門, 我朋友早幾年叩門, B2仔派位碌左去B3尾, 見佢叩門連B3頭都叩唔到, 幾煩, 最後係要識人事先搵到間B2學位。

大件仔 發表於 18-2-24 23:56
成績好就易叩門, 我朋友早幾年叩門, B2仔派位碌左去B3尾, 見佢叩門連B3頭都叩唔到, 幾煩, 最後係要識人事先 ...

係呀,所以我都無寄望叩門

我仔幾年前都係CSK及崇直要取捨, 我最後選左崇真因為我覺得邊縁人成積選直資比較隱陣d , 崇真始終係英中 ... 直資在F.4選科比較有彈性 .... 津貼學校就計F.3成績名次去决定選科的先後次序, 選擇又比較少, 反而直資 BLK 1 及 BLK 2 係比較有彈性

St.Louis中四選科選擇小 , 我表弟上年dse 3科選修科竟然有2科考level 1 ....其實學校見F.5成積未達標係咪可以提議下學生drop一科去補住其他2科呢, sorry 冇

個人覺得St.Louis 及 CSK 成積已下滑至BAND 2 水平

hugub 發表於 18-2-27 10:08
我仔幾年前都係CSK及崇直要取捨, 我最後選左崇真因為我覺得邊縁人成積選直資比較隱陣d , 崇真始終係英中 .. ...

真係好多謝你意見呀,好有參考價值, thanks!

hugub, 請問基崇宗教要唔要考試?
另網頁寫學生可以在幾樣樂器中選一學習, 係自選定係學校編定學邊樣?

chanwendy 發表於 18-2-27 12:06
hugub, 請問基崇宗教要唔要考試?
另網頁寫學生可以在幾樣樂器中選一學習, 係自選定係學校編定學邊樣? ...
有宗教考試, 樂器應該自定...我仔之前係在外面學二胡, 試過中一考試音樂科要帶返去拉, 個老師聽過之後冇再要求帶二胡考試

hugub 發表於 18-2-27 12:19
有宗教考試, 樂器應該自定...我仔之前係在外面學二胡, 試過中一考試音樂科要帶返去拉, 個老師聽過之後冇再 ...
原來宗教都要考試

水星媽媽 發表於 18-2-27 11:20
真係好多謝你意見呀,好有參考價值, thanks!
Just for your information. 陳喇响我哋九龍城網, 成績已經B2咗好耐了。如果唔介意俾六年錢, 不如去基崇, 整體學校氣氛好好, 校風好好, 尤其邊緣人, 我唔會揀陳喇, 因為睇佢DSE成績, 基本上唔可以幫到你小朋友增值。利申:我個係女女, 而且唔同屆, 唔會同你爭學額, 只以事論事。

wongkaka    發表於 18-2-28 11:24
小時了了    發表於 18-2-27 21:23

little_yolky 發表於 18-2-27 17:56
Just for your information. 陳喇响我哋九龍城網, 成績已經B2咗好耐了。如果唔介意俾六年錢, 不如去基崇,  ...

Thanks !

基崇 DSE 成績好似好過 CSK 一截。我唔知 CSK,但係我認識基崇老師同神父,佢地都好扶持學生,培養自信,一定唔怕學壞。我覺得先入基崇,然後如果呈三考得好的話,就去試下叩門。

1998Ruby1998 發表於 18-2-27 21:54
基崇 DSE 成績好似好過 CSK 一截。我唔知 CSK,但係我認識基崇老師同神父,佢地都好扶持學生,培養自信,一 ...

都係好意見