用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英64大學4.5萬講師罷工
go

英64大學4.5萬講師罷工 [複製鏈接]

劍橋大學學生遊行,支持教師罷工。

英國牛津、劍橋等六十四間大學約四萬五千名講師於周四起罷工,抗議當局更改退休金制度,變相削減講師退休後的福利。英國大學及學院工會(UCU)表示,罷工行動將持續至下月,料影響超過一百萬名大學生。

不滿當局改退休金制度

UCU指今次行動只是第一波,將於未來四周罷工十四日,令有關大學合共損失五十七萬五千個教學小時。UCU總幹事亨特(Sally Hunt)指摘,大學當局拒絕與工會談判,造成今次亂局。UCU警告若未能於三月二日前達成協議,罷工將持續至夏季的考試時段。

英國大學組織(UUK)解釋,退休金成本於過去三年增加三分之一,大學退休方案已錄得六十一億英鎊赤字。數萬名大學生則發起網上聯署,要求在學習受到罷工影響時可獲得賠償。教育大臣夏軒仕此前表示,受影響學生有權向校方索取賠償,取回部分學費。

是次罷工影響十七萬名中國留學生,一名在曼徹斯特大學就讀的華生表示,本學期將因罷工而缺課三分之一,只能自學,猶如把昂貴學費倒落海,估計每名中國學生損失最高可達三千英鎊。

0    0    0    0

回覆樓主:

中(国)大學既老師教授絕對唔會罷工,既然英國大學講師罷工會對中(国)學生做成損失,點解中(国)人唔返中(国)讀大學呢?咁樣好唔愛(国)喎!XD

like_travel    發表於 18-2-24 15:55

好彩我間 U 唔搞罷工,避過一劫。 我朋友就陰功,一個就完全冇曬幾個禮拜嘅堂,一個就最後兩個禮拜完全冇堂。

1998Ruby1998 發表於 18-2-24 18:01
好彩我間 U 唔搞罷工,避過一劫。 我朋友就陰功,一個就完全冇曬幾個禮拜嘅堂,一個就最後兩個禮拜 ...

嘩!咁啲學生真係好慘喎,試要唔要照考?功課呢?咁會唔會影響畢業?畢唔到?延遲?降grade? 我作為家長都會肉痛啲學費㗎。

Ruby1219 發表於 18-2-24 18:24
嘩!咁啲學生真係好慘喎,試要唔要照考?功課呢?咁會唔會影響畢業?畢唔到?延遲?降grade? 我作為家長都 ...

今次只是第一階段,上次電視新聞話如無共識有可能至夏天,我孩子今個星期上少2日,下週3天……,如果今年last year d 學生唔知影響如何

回覆 Ruby1219 的帖子

我教授話新入職嘅教授 pension 會被減 40%,所以先咁多罷工。我部門多「老人家」所以相對冇影響。LSE 一樣好彩唔洗罷工。

唔清楚其他大學各個 Department 做法(因為罷工唔罷工可以係 Department 內部決定/講師個人意願),朋友話 Warwick Maths 罷工,考試照考,syllabus 一樣。Leicester Biology 同 RHUL Psychology 也一樣遭遇。基本上係一切照舊,但係冇人教書,自求多福。如果係 Year 1、2 還好,Year 3 就真係冇陰功。 3 年嘅努力危在旦夕。

回覆樓主:

我贊成大學講師既行動,亦支持大學生遊行,爭取應有權益係應該,大學生支持講師們爭取權益更加應該。

阿囡話唔係個個lecturer 都罷工,似乎對佢影響唔大。

回覆樓主:

我女果間,雖然話會罷工,但只係無堂上的時候唔係學校同唔開會,巴士配合唔入大學車站,但仍會上堂

回覆 LULU-MAK 的帖子

我 Warwick 朋友好陰功,今早係課室等左 10 分鐘先發覺個 tutor 唔黎。佢原本今堂係講考試技巧+Study Buddy 配對。

1998Ruby1998 發表於 18-2-26 21:12
回覆 LULU-MAK 的帖子

我 Warwick 朋友好陰功,今早係課室等左 10 分鐘先發覺個 tutor 唔黎。佢原本今堂係 ...

阿女話收到其中一個tutor話要罷工,聽日既堂唔上,要取消,唔駛返,個tutor平時上堂無錄定音,無得聽返以前教過d乜,即係唔駛返,好彩呢科係elective唔駛exam
‹ 上一主題|下一主題