用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三開始放手, 家長唔再check 功課?
go

小三開始放手, 家長唔再check 功課?

小三係咪可以放手? 但試過一放手, 老師又話我唔跟功課? 大家有咩好建議? 謝謝

mypineapple 發表於 18-2-24 08:26
小三係咪可以放手? 但試過一放手, 老師又話我唔跟功課? 大家有咩好建議? 謝謝
...
我從小一開學二個月後已經沒有幫阿仔跟功課和執書包。小二第二學段開始放手讓他自己温默書。
小一時我有同班主任傾過,俾些心理準備老師。
剛開始時可能有些甩漏。 老師很贊成 我放手畀朋友做自己的事。

回覆樓主:

好看學校做法;有D每次寫红字在手册及要簽名,就好煩家長,要家長合作

回覆樓主:

兩個仔小二下學期我已不check功課,訓練佢自己負責任,大的剛升中,好順利自己搞掂,細的小二,一步一步放手測默,三至六年級我只跟考試。佢兩個成績都好好的。

每個小朋友&學校不同,如平時上堂吸收到,可早放手,如平時上堂不明白,做功課又唔識又多改正,家長可幫手check一check, 目的係了解佢是否明白,再一步一步放手。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回覆樓主

謝謝大家。
我會努力!

好,一步一步放手

我簽手冊時,只看看她們有沒有做完功課,有空的就會問爲什麽?如果不會,我就會教。否則,就直接飛。
但我會留意老師批改之後的功課,如果有錯需要改,我會問,她們是否明白。如果之後再次犯同樣錯,我會讓她們自己寫在走廊的白板上,這樣她們會走出走入的時候,加深印象。

睇小朋友能力同功課量, 老師要求等...

我大的3-4年班我才冇對功課內容, 只看齊唔齊, 同返來錯幾多. 因為佢是一個冒失的人, 初小我要肯定佢錯的不多, 回來才不用改得太厲害 , 否則好多改等於重新做一次.. 一日功課量double...但佢即時亦唔知錯咩. 如果我即時見可以教到他.  不過看看下, 其實佢問題出在漏做/交較多, 錯的(唔識的) 反而較少, 所以慢慢冇細睇了, 錯咩罰咩佢自己知就可以了.

細的小一比較認真, 我見錯的同漏的都較少, 可能P2都可以由佢自己做.

回覆樓主:

睇小朋友情况。Check功課,可以係由小朋友自己負責任,做好晒,你幫佢望吓。咁唔等於越俎代庖,令佢依賴晒家長。

如果小朋友功課做到錯晒,佢上堂唔明,你發現問題,即時教識佢。日日清,佢聽日上堂跟得番,對佢學習係好有幫助。

回覆樓主:

我仔也是小三,初初只係check佢又冇做漏,但學期初好多錯誤,尤其數學,等於重做一次咁滯,所以被免數學多改正,我只是check 數學,其他科錯得少我冇理佢。

...

係咪你或版友問過類似問題?

我家係昇小後就無檢查功課,只看手冊簽名。因手冊有一欄打勾勾,細路DECLARE 做左果樣功課,佢就打勾。我哋就看係未勾哂簽名。

唔會查係咪做哂,或功課對錯質量。

我意見係越早放越好,因最終都係佢自己要負責。初小仲當你係BB,愈高班學校包容越少。

記得我個自小一下學期我已慢慢不看或對功課,自己執書包,起初日日老師寫手册欠交被罸,功課成日B至C,家長要忍耐,经過半年,明顯有進步。

...
記著越早教懂小朋友自我管理及責任,對佢成長越有好處,將來升中後都會更容易適應。

我小一下學期開始沒有跟佢執書包或check 功課, 初時經常欠交欠帶, 做錯功課, 慢慢佢會自己改善呢種情況, 我唯一要跟係考試測驗默書溫習