用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 溫習中文
go

溫習中文

朋友建議我上早慧,但我覺得太遠,有冇可能可以自己選出題材教,大家有咩心得

回覆樓主

我小朋友上左未夠半年,感覺都良好。早慧都有自己一套模式去教,以S5為例 課文練習內容你有時間都是可以自己做到的,當然就要好多時間。而且是否教得其所亦好視乎家長時間及中文底子。

伴讀,出街見字教字當然是方法,但覺得要多d 時間至見效。我期望去早慧打好個頭,往後佢睇書,學習中文都較容易。

樓主,有興趣可以上早慧去望佢地d 教材,佢地放曬出黎比人睇,仲有部份是可以買的,看完再考慮點做。

Natalie116 發表於 18-2-24 00:09
朋友建議我上早慧,但我覺得太遠,有冇可能可以自己選出題材教,大家有咩心得
...

點解建議你上早彗? 要花錢及時間, 不如多看中文課外書。

assado 發表於 18-2-24 11:06
點解建議你上早彗? 要花錢及時間, 不如多看中文課外書。

我早排都因為ek家長推薦而去左早慧試堂,結果我女讀、聽、說都係第四級最高分,係寫差少少(幼稚園剛開始教寫字)。老師問我係咪學校中文教得好深,事實係我地每日伴讀日子有功。

我睇過套課程,覺得如果家長有耐性肯自己教,每日有伴讀朗讀,訓練下寫字作句,我相信效果唔差得過出去上堂。早慧教讀字係播卡通,尼點我個人唔係幾buy,因為無左互動性。

pekovian 發表於 18-2-25 00:29

我早排都因為ek家長推薦而去左早慧試堂,結果我女讀、聽、 ...

請問第四級是 K1 or K2? Thanks

Chocolatefree 發表於 18-2-25 10:14
請問第四級是 K1 or K2? Thanks

評估會根據小朋友年級,K2課程應是S5
第四級係佢做評估既分數,分數有一至四級

pekovian 發表於 18-2-25 10:28
評估會根據小朋友年級,K2課程應是S5
第四級係佢做評估既分數,分數有一至四級
...

Thanks pekovian! 你覺得早慧值得報讀嗎?( for K1~ K3 )

星星的後裔 發表於 18-2-24 08:46
我小朋友上左未夠半年,感覺都良好。早慧都有自己一套模式去教,以S5為例 課文練習內容你有時間都是可以自 ...

八卦問,其實係俾已認到字嘅小朋友上,定係未認到嘅都可以上呢?佢地會否有方法讓小朋友由未認到字到認到嗎?

Chocolatefree 發表於 18-2-25 14:36
Thanks pekovian! 你覺得早慧值得報讀嗎?( for K1~ K3 )

我覺得視乎家長有無時間教,坊間都有類似練習賣,幼稚園階段可靠大量閱讀來打好基礎,每日飯後20-30分鐘,坐車時間、假期,都可以隨心所欲睇書,去圖書館,寫寫字(網上有得查筆順印字帖),又可當親子活動。

早慧都幾多人一班,好似最多十幾人,雖然佢地話會按比例增加老師,但我覺得一班太多小朋友都始終唔係咁理想。

swarovski2011 發表於 18-2-25 15:33
八卦問,其實係俾已認到字嘅小朋友上,定係未認到嘅都可以上呢?佢地會否有方法讓小朋友由未認到字到認到 ...

未認到變認到常用字。

本身幼稚園是淺,所以早慧對佢的改進較明顯。可能對於本身谷的名幼幫助可能較細或要跳班。我地K2 讀S5級,無同佢溫書情況下評估是8X分,希望算是跟到進度。

Natalie116 發表於 18-2-24 00:09
...

我小朋友都讀緊早慧,我覺得好好,最重要係帶動到小朋友對中文嘅興趣

星星的後裔 發表於 18-2-25 18:23
未認到變認到常用字。

本身幼稚園是淺,所以早慧對佢的改進較明顯。可能對於本身谷的名幼幫助可能較細或 ...

由幾歲開始上呀?

swarovski2011 發表於 18-2-25 20:29
由幾歲開始上呀?

4.5歲

不如自己伴讀有趣的書吧!其實認字要由短期記憶至中期記憶,即要按cycle 去認和記才有效。

星星的後裔 發表於 18-2-25 23:11
4.5歲

Thanks

回覆樓主

我有早慧S5及S6嘅課程,佢哋真係寫得很好,有一套學習方法,不過其實絕對唔需要咁貴出去學,只要你肯花錢買套漢字500,在家教孩子已經有呢個效果,因為漢字500和早慧有相似,都係通過相似嘅文章,積累漢字

回覆樓主

我見好多dgjs的小學生都去上早慧,反而St Mary未見過,dgjs中文唔夠?

其實早慧做得最好嘅地方係會令到小朋友好開心同好鍾意上佢地嘅堂,呢點對引起學習興建好關鍵。跟住佢地嘅課程一路讀上去,中文底子應該有一定能力,當然如果父母有心有力又有系統性咁恆常伴讀,都會有一定效果,但中文除咗認字之外實在仲有太多嘢要學,如果可以有個地方俾佢又鍾意上堂又學到嘢,我嘅時間應該可以再教下佢其他知識。

monodad 發表於 18-2-27 17:14
其實早慧做得最好嘅地方係會令到小朋友好開心同好鍾意上佢地嘅堂,呢點對引起學習興建好關鍵。跟住佢地嘅課 ...

因為有卡通看和有糖食

回覆 的帖子

s5,s6 等於 基礎漢字邊個級數?