用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀Pharmacy, 英國 定澳洲好D?
go

[其他] 讀Pharmacy, 英國 定澳洲好D?

計埋出路,因女兒諗住畢業後在當地搵工

apricot 發表於 18-2-23 01:31

澳洲就無謂喇! 連最出名嘅Sydney U 2019年药劑都係收HKDSE best five 19分就知乜事,澳洲药劑師飽和,難搵實習位,位少要高成績先有實習位,不然就留班或被迫轉讀其他科,移民又分低,即使比你搵到實習或工作一定要去到山卡啦咁偏僻嘅地方,而且小型葯房已被大型嘅drug warehouse 沖擊緊,因為人哋多嘢揀又薄利多銷,只需要一個半個药劑師坐鎮,細舖药房生意好難做。

apricot 發表於 18-2-23 01:31
加拿大;不過香港以外讀Pharmacy生回港要考牌難過關所以多在香港讀

英國药劑師亦飽和...如果不是英國人,亦揾唔到實習機會...當然有d 大學有包一年實習的course ....想留英工作,耍揾到份高人工的工先有資格.

elbar 發表於 18-2-23 09:02
加拿大;不過香港以外讀Pharmacy生回港要考牌難過關所以多在香港讀
...

我在加拿大升學講座,問了幾間大學代表,答案都係藥劑學祗收加拿大本土生,不收國際學生 !

db7mu23 發表於 18-2-23 11:17
我在加拿大升學講座,問了幾間大學代表,答案都係藥劑學祗收加拿大本土生,不收國際學生 !
...

所以最好係香港讀完Pharmacy後累積一定經驗申請移民後再修讀相關課程

elbar 發表於 18-2-23 11:30
所以最好係香港讀完累積一定經驗申請移民後再修讀相關課程

db7mu23 發表於 18-2-23 11:17
...

加拿大唔只Pharmacy, 係一般比較專業嘅學科大學都唔收海外生。

ricetaster 發表於 18-2-23 11:35
加拿大唔只Pharmacy, 係一般比較專業嘅學科大學都唔收海外生。

係呀 !

其中Thompson River University 代表話10多年冇加學費,基本上收1個學生,加拿大政府就補貼1個學生。

醫生、牙醫、藥劑師、律師都唔收國際生,呢D補貼更多。

無謂幫人訓練成才,之後嗰人才回國工作,浪漫了加拿大本身資源。

ricetaster 發表於 18-2-23 11:35

工程,建築… 唔會

db7mu23 發表於 18-2-23 12:47
係呀 !

其中Thompson River University 代表話10多年冇加學費,基本上收1個學生,加拿大政府就補貼1個學 ...

咁又無美國咁醒,你俾得起高昂學費而有本事考入如物理治療,職業治療相關研究院課程都可入讀

回覆 elbar 的帖子

香港藥劑師也飽和,同埋一定入唔到,要求太高分

回覆 wloi 的帖子

即係唔好考慮冇包實習果D大學?現在兩間英大有CO, 不過都冇包實習,
有實習果間未in, 只有好少位,應該好難入

ricetaster 發表於 18-2-23 06:36

澳洲就無謂喇! 連最出名嘅Sydney U 2019年药劑都係收HK ...
多謝意見!亞囡都prefer 去UK, 不過聽聞難搵實習,澳易D,但見上面有人講都飽和

apricot 發表於 18-2-23 19:08
多謝意見!亞囡都prefer 去UK, 不過聽聞難搵實習,澳易D,但見上面有人講都飽和 ...

回港考牌都係不易過

兩個都麻煩,因為難搵實習,返黎香港考牌未必容易,而且依家香港本土畢業都因為市場飽和搵唔到工。之前鏗鏘集之類嘅節目已經講過香港市場好飽和。

女女有冇其他想讀嘅科目?

apricot 發表於 18-2-23 19:08
多謝意見!亞囡都prefer 去UK, 不過聽聞難搵實習,澳易D,但見上面有人講都飽和 ...

會否考慮 職業/物理/言語 治療;澳洲都有需求

apricot 發表於 18-2-23 19:04
回覆 wloi 的帖子

即係唔好考慮冇包實習果D大學?現在兩間英大有CO, 不過都冇包實習,

如果無英國護照只可揀有包實習的....不過初畢業的....人工唔會達到英國immigration 訂的最低工資...所以都應該留唔到英國
我細女都好想讀 pharmacy, ,..不過同在英國讀藥劑的師姐+香港現職藥劑師傾過...知道畢業差不多= 失業....現實少少去想之後..........宜家都唔打算報....

亞囡一心只想讀Pharm, 其他冇興趣,亦諗住唔會回港考牌

wloi 發表於 18-2-23 21:57
如果無英國護照只可揀有包實習的....不過初畢業的....人工唔會達到英國immigration 訂的最低工資...所以都 ...
我地冇英國護照,但冇包實習嘅大學有出offer 俾佢喎