用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 屯門區兼收I位, 早訓E位, 學前津貼
go

[學校] 屯門區兼收I位, 早訓E位, 學前津貼 [複製鏈接]

大家好,
我的BB 是超早產亦做過手術, 早前經醫生評估後轉介了排以下3個 服務, 因為有發展遲緩的問題. 另外在醫院亦有多項覆診,

1) 幼稚園兼收 I 位
2) 日期教育及訓練中心 E位
3) 學習訓練津貼 (即未派到 I 位及 E 位前的津貼)

我本身住屯門區, 因為不知道用什麼途徑可以查到校內的兼收導師如何, 所以希望有經驗的家長或者小朋友都返緊這一類學校的家長可以比小小意見, . E位同津貼位基本上可以選擇的不太多, 大致都有個方向點選,
主要是幼稚園I位方面最擔心自己選得唔好比BB, BB 現在更正差不多一歲, (出生15.5月了) 現在好細粒, 好好動好希望找到有愛心及耐性的學校給他,

感激

0    0    0    0

回覆樓主:

請問你是不是在CAC(政府)評估?
如果是,社工轉介時,應該會提供埋一堆資料俾你參考。

如大小肌唔好,唔好揀I位,無PT和OT訓練堂,只有評估。

回覆 funghon 的帖子

是經CAC 的社工有比一份資料我. 但是內容只是學校名同會兼收幾多名學生,
而我想知道是學校的資源同兼收老師有沒有愛心, 口碑方面

回覆 legolas625 的帖子

我BB 而家只有15個月大, 暫時沒有特別話佢的大小肌有問題,
而家定期一星期一次醫院PT,  OT 就大約3個月一次.

4個月前見左CAC 評估後, 我已經排緊E位同I位,

其實我理想是想BB可以先返E位, 直到2-3歲再看他的進度決定入I位定常規幼稚園

回覆 venus102 的帖子

返E位可以同時返主流幼稚園。
如果體力支持唔到同一日又返E位訓練+幼稚園上課,常見會幫小朋友同學校請假去做訓練;
始終先打好健康同基礎,返到學校就更容易吸收到老師教嘅內容。

回覆 Letter_lalaland 的帖子

明白了,  謝謝

回覆樓主

bb哪方面遲緩?
建議e位做住先,到e位PT,OT評估完再睇下大小肌,專注各方面能力係點
其實O位服務都好全面,至少T會比i位多
可以考慮O位

回覆 LunarBel 的帖子

CAC 評出黎是2個月delay, 即更正8個月時評他是6個月,醫生特別講因為小朋友只有8個月, 所以2個月delay已經要正視, 佢份評語係我小朋友是整體delay.   所以轉介排I及E
現在看來E係比較適合,不過突然想到如果我排到I位先,E位是否都繼續排,即兩者分開排?

如果排到l位先但唔要,等E又得唔得?因為我申請緊社會福利署學津,也有PT, OT

另外請問O位是什麼

thx

venus102 發表於 18-2-25 01:22

CAC 評出黎是2個月delay, 即更正8個月時評他是6個月,醫生特別講因為小朋友只有8個月 ...

排到i位時你可再決定留e位定去i位,當年我都係咁

o位係到校服務,不過應該唔係間間幼稚園都有

venus102 發表於 18-2-25 01:22

CAC 評出黎是2個月delay, 即更正8個月時評他是6個月,醫生特別講因為小朋友只有8個月 ...

據我所知,學習津貼係排緊I or E 既時候,才可用呢個服務。

LunarBel 發表於 18-2-25 14:55
排到i位時你可再決定留e位定去i位,當年我都係咁

o位係到校服務,不過應該唔係間間幼稚園都有
到校服務要問清楚,尤其有啲根本唔齊腳。 聽過有感統需要但成年冇OT 。出年又話開多一倍,都時又大執位。

不過如果同兼收比,又真係去到校好。

協康同耀能夠穩陣

多謝曬您地各位的意見呀

回覆樓主

各位:我個仔現在5.5歲排e位,可否申請到校服務或學前津貼呢?是怎樣申請呢?

點解 九月入咗S 位而家又排E位?
你阿仔黎緊9月足6歳未?

如讀緊S位冇得申請到校服務;

主流幼稚園亦唔係間間有到校服務,直接問學校主任最快;

社署會向輪候資助學前康復服務的兒童的監護人發信,邀請他們申請學習訓練津貼項目。申請人可把填妥的申請表連同所需文件的副本,寄回或交回社署康復及醫務社會服務科。

社會福利署 康復及醫務社會服務科
電話        :   2892 5573

‹ 上一主題|下一主題