用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 希望聽聽大家的意見: LH vs Think 如何選擇 ...
樓主: onpui
go

希望聽聽大家的意見: LH vs Think 如何選擇   [複製鏈接]

hkiwi 發表於 18-2-25 15:28
請問是LH那分校?謝謝
請問不同分校是否有不同呢?

Luikm 發表於 18-2-25 17:29
請問是九龍塘think 嗎? 我依家有 think and York pn offer? 大家覺得邊間好D?thx!
...
我不是九龍塘Think, 不過九龍塘分校和我分校是同一校長的.  

KumamonJ 發表於 18-2-26 09:45
恭喜樓主,我也是Think Pn用家,我也有幫小朋友考名幼,但全部也只是waiting offer, 在無選擇下我會繼續Thi ...
無錯, 真的很難選擇, 其實Think 的師資和語景, 係不錯的.  我不知道現實情況, 不過上次我到LH面試, 我留意到LH 的native teacher 很多都是中國人的面孔, 可能他們希望小朋友較易接受.  相反, Think 用家一定知道Think 是很多外籍老師的.  至於課程深度, 我明白現在很多人一定覺得如果課程深小朋友又吸收到係最好, 不過返3小時學, 好多時都要靠家長幫手, 如果在我家小孩已經適應了N班生活的時候, 究竟, 一家學校的名氣會對佢將來有幾大的幫助?  我就是不肯定這一點.  如果小一是單看小朋友的實力, 我願意和他留原校, 就跟他一起去準備這個挑戰, 如果名氣是另一個重要因素, 就不同了. 正如我經常在這裡看到, 某些名幼也同樣很多0 offer, 所以諗唔通, 也怕自己諗住自己花D時間教係一個天真的想法.......

回覆 happygirl1284 的帖子

多謝你的分析和分享, 很喜歡和其他家長這種的討論方式. 我個人覺得小一是重要, 不過即使是名幼也沒有一定的擔保, 但是我會把小朋友的感受列入考慮

onpui 發表於 18-2-26 11:54
回覆 happygirl1284 的帖子

多謝你的分析和分享, 很喜歡和其他家長這種的討論方式. 我個人覺得小一是重要, ...

同意名幼都有機會0 offer. 但除名氣,名幼本身的課程或教學方法一定有過人之處,所以我都忍痛放棄龍幼offer。
另外,LH除左車程遠還有什麼令你卻步的地方呢?你擔心太谷小朋友讀得不開心?在Think讀得開心不代表轉到LH就不開心。不過我不是用家不能評論太多,要靠用家們再給意見了

onpui 發表於 18-2-26 11:42
無錯, 真的很難選擇, 其實Think 的師資和語景, 係不錯的.  我不知道現實情況, 不過上次我到LH面試, 我留意 ...

你小朋友平常對新環境會不會好排斥?

如果你想轉校,可以諗下,小朋友適應力未必如大人想像低,留在朗思 k1 都係要適應新老師及同學。怕谷,小朋友唔知乜叫谷,谷變成辛苦係大人嘅諗法。

Result oriented 就㨂 LH, 入直私數據好啲。

利申:Think 用家

happygirl1284 發表於 18-2-26 13:12

同意名幼都有機會0 offer. 但除名氣,名幼本身的課程 ...
因為我對Think 基本上沒有什麼不滿意的, 加上Think 相對LH 多D活動, 其實我幾喜歡Think K1 K2 可以選擇英粵受課到K3才轉英普.  LH我是英粵班, 這是我的1st choice 來的, 因為我認為小朋友如果在上課時可以自如地表達自己, 對佢自信心培訓更好, 到了K3, 如果普通話環節比較著重, 就方便適應小學的普教中吧..至於LH谷, 其實我認識兩位LH PN 的家長, 佢地話暫時唔覺得谷, 因為無功課. 因為我唔認識LH 高班朋友, 唔知有幾谷同何謂谷喇.. 如果話課程深, 我都接受的.  因為我家小朋友是一月B, 現在N班的課程, 對他來說也相對易應付.  

回覆樓主:

基本上Think的家長都冇乜邊個唔滿意,我也是其中一個。講唔到小朋友具體學左幾多野,但佢返左學明顯表達能力,自信心同中英文能力都好左好多。我都煩惱緊K1 去留,要研究下對另一間學校的信心同我地對小朋友長遠期望先。身邊朋友通常一聽到有第二個offer就話嘩恭喜晒!放下心頭大石喇~梗係揀xxx喇。。。。其實我想講我真係好鐘意Think就算冇offer都唔覺得灰哈哈

maymui 發表於 18-2-26 18:07
基本上Think的家長都冇乜邊個唔滿意,我也是其中一個。講唔到小朋友具體學左幾多野,但佢返左學明顯表達能 ...
其實我都有同感, 記得選擇N時, 我唔想小朋友花太多時間在travel 上, 主力報區內幼稚園, Think 是我在6個offer 中的最後決擇來的. 所以一開始我已經喜歡呢間學校.  最難忘時初開學老師每日打電話去話我知小朋友進度, 老師仲好記得我囝同佢講過o既野, 再好開心咁話返比我知, 我真係好欣賞學校, 到後來的學校旅行, 家長講座, Messy play, 等都比我好好的印象.   Think 教o既野唔深, 不過好闊, 佢o既教育令我小朋友有自信, 同埋開心左, 記得每次學校有活動, 見到學校的小朋友在露天操場跑來跑去好開心, 佢地個個身手好好, 跑跑跳跳好醒目, 所以我都係K1 留在Think 都無問題的.  不過後來有朋友叫我考慮清楚, 話LH 比Think 更好, 更說到如果唔撰, 我一定會後悔, 所以真係好想了解LH多D.  平日上堂係咪活動教學, 我又特別想知LH 的小朋友一般有咩特質, 我想知自己小朋友係咪真係適合.   上一次學校旅行, 有一個家長提到舊年差不多所有Think 的學生都有直資或私小offer 的, 只係唔係個個考到First Tier 小學.  

回覆樓主

利申冇讀過think不作比較,現在LH PN班,K1會轉校。

LH係間好好的學校,著重家校合作,每星期至兩星期有大量上堂照片,教學透明。

我地冇特別去訓練學校字咭,亦冇係掛出黎比佢日日望,反而佢會覺得學校字咭好好玩,主動要同我地去讀。

問我個人就一定會揀LH,我地轉校只係私人原因

目標入名小唔使諗一定係LH
校長自己都講think每年LN都有好多小朋友轉走
但如果唔一定要入一線名小,think 絕對係一間happy school

koollee 發表於 18-2-27 14:45
利申冇讀過think不作比較,現在LH PN班,K1會轉校。

LH係間好好的學校,著重家校合作,每星期至兩星期有大 ...
多謝LH用家給予意見參考😊請問LH 上課模式是否活動教學? 介不介意舉出例子解釋一下。

bkjojo 發表於 18-2-27 16:20
目標入名小唔使諗一定係LH
校長自己都講think每年LN都有好多小朋友轉走
但如果唔一定要入 ...
我唔一定要入一缐名小的。如果大抽獎入到好學校我也不介意。有私小Offer當然較安心。其實都唔明點解咁多人K1 轉走.... 明明讀得好地地。

㨂think,除非考到龍幼

onpui 發表於 18-2-27 17:36
我唔一定要入一缐名小的。如果大抽獎入到好學校我也不介意。有私小Offer當然較安心。其實都唔明點解咁多人K ...

因為很多考到名幼龍幼都會走。Think是不錯,但論名氣、學術或升小有更多學校比它更優勝。適應問題我不太擔心,小朋友其實適應力比大人仲強,同埋k1時又大個左,應該唔會好大問題。我自己就唔會因爲怕讀讀下轉環境而放棄更好的offer(在我而言LH是更好的offer)

monodad 發表於 18-2-27 18:02
㨂think,除非考到龍幼
點解你會選擇Think?

回覆樓主:

說實話,兩間差别不大,那一動不如一静,孩子在熟悉的環境中,會自信和開心得多。

onpui 發表於 18-2-28 08:37
點解你會選擇Think?

個人認為有龍校backup 去考直私或者大抽獎係升小上上之策,Think話晒都有小學backup,而且當妳有時間,不妨參考下各私幼嘅升小結果,以LH為例,400幾位學生有幾多個考到妳心目中理想嘅直私小學,考到嘅比例係幾多?而且假如認為讀LH就無需外補嘅話就係一個美麗的誤會,試睇下外面嘅面試班、gapsk、Cambridge 、trinity、eye level 等等,最多係邊類型嘅幼稚園學生最踴躍參加,就明白其實讀所謂名私嘅小朋友並非只靠學校支援,而另一個原因係當妳見到其他同學積極出去外補準備考小一時,妳自己唔會獨善其身咩都唔做,因為會怕將來考得唔理想而後悔。最後,Think嘅英文語境絕對唔差,我亦見過唔少think嘅小朋友喺各大直私小學嘅offer group,並唔覺得Think嘅升小成績差。

monodad 發表於 18-2-28 10:07
個人認為有龍校backup 去考直私或者大抽獎係升小上上之策,Think話晒都有小學backup,而且當妳有時間,不 ...

回覆樓主

其實think真係一間好好既學校,班主仼,NET和ee們都好nice,佢哋真係好清楚我個女既進度,可以由開學直到現在既進展都一清二楚,think真係有心辦教育的,我真係好唔捨得呢間學校
其實如果佢個名響d,考小一成績好d,未必會有咁多人K1轉走
‹ 上一主題|下一主題