用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時 ...
樓主: 小時了了
go

學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 18-2-28 17:28
係貴,不過做人既嘢,d錢唔係花係學費和課外活動,就可能係食豪d、去多d旅行或買吓名牌。錢用黎栽培仔女, ...

但係實在太貴了, 普通衫要有唔同色迎合唔同角色, 屋企衫又話唔一樣, 做妹仔又一件, 做神仙又話唔同, 仲要個個神仙都唔同衫, 公主衫都九萬咁多樣, 結婚果套又唔一樣, 仲有咩大漢裝.........唔好話頭飾、服飾, 個假髮都成7000蚊, 仲有片子、髻、包大頭..................唔怪得九巴女車長要轉行揸巴士, 賺賺埋埋都唔夠置裝。

因為實在太貴, 一套普通衫都要4800蚊, 前排我問阿女:阿女呀, 你D衫好貴喎, 到你升咗中學有其他活動唔玩, 好嘥錢架, 不如著老師D算啦。
阿女即刻回答:媽咪, 我會一直學落去既!你買俾我啦。

Jane1983 發表於 18-2-28 13:48
係,所以做人好公道。要做得好就要努力,唔係使錢就得。
我覺得係7分努力3分天份

shadeslayer 發表於 18-2-28 13:02
注意係要熱左身才拉筋,「凍拉」不宜。
只要慢慢拉,其實唔會有大問題,尤其唔夠時間,等車之類的時間可以盡量用

MrBeast 發表於 18-2-28 17:59
我覺得係7分努力3分天份

除非嚴重先天不足,如生得太矮,否則努力係好緊要,用心亦會激發小宇宙,變成有天分。

不過體育要好叻,係成日要操住。朋友個仔的師兄游泳好勁,學界有攞牌,考完大學後個暑假週遊列國無操水,以為自己爛船實有三分釘,點知開學試水,連校隊後備都無。

little_yolky 發表於 18-2-28 17:47
但係實在太貴了, 普通衫要有唔同色迎合唔同角色, 屋企衫又話唔一樣, 做妹仔又一件, 做神仙又話唔同, 仲要 ...

又無想過要買咁多咁貴的gear,咁樣點得,幾多家庭願意吓吓使咁多錢買d着一兩次的頭飾和戲服

Jane1983 發表於 18-2-28 18:38

除非嚴重先天不足,如生得太矮,否則努力係好緊要,用心亦 ...
看michael chang,5尺9但成績都好好,體育另一possible好處是訓練在迹境中如何取勝,有時都要用下腦。

MrBeast 發表於 18-2-28 18:05
只要慢慢拉,其實唔會有大問題,尤其唔夠時間,等車之類的時間可以盡量用 ...

其實拉筋係高強度運動前和後先要。我唔知等車凍拉有乜好處。

little_yolky 發表於 18-2-28 15:47
一開始就咁chur, 好辛苦架。
我工作地點同屋企附近都係山路, 即係上斜落斜啦。其實我日日放工係行落山10分 ...

上落斜覺辛苦,可行慢D。

再唔係揾條平路三十分鐘急行,唔會辛苦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-2-28 19:24
看michael chang,5尺9但成績都好好,體育另一possible好處是訓練在迹境中如何取勝,有時都要用下腦。 ...

佢係難得。可惜英雄遲暮,近年髮綫後移又肥咗,男人又係運動員,好少keep得咁差。

shadeslayer 發表於 18-2-28 19:43

其實拉筋係高強度運動前和後先要。我唔知等車凍拉有乜 ...
我是當年行毅行先知拉筋的主要性,和原來係要花好多時間先拉得鬆,e加無做咁多運動但肌肉都好緊,緊咪要拉law,當為保健,等出問題時拉乜都無用

其實運動好處真的很多,單單增強身體抵抗力已經很好。大人細路一齊做,香港人成日話忙,其實每天運動可以用很小時間,堅持每天在家中跳幾分鐘繩,心肺功能已經有提升

littlelamma 發表於 18-3-1 06:24
其實運動好處真的很多,單單增強身體抵抗力已經很好。大人細路一齊做,香港人成日話忙,其實每天運動可以用 ...
小巴地鐵分段,早一個站落有時仲可以han 一兩蚊,尤其e加未熱,一舉兩得

....

somoon 發表於 18-3-1 07:44
你咁醒識拉筋既……我當年都有行毅行者但就無拉筋……ouch.... 好彩後生無受傷!
...
就是因為行完第一次勞損受傷,sadly 係 learnt from my mistake ,好彩睇開e生 refer 去有e德的physio,佢仲話我去比佢拉無任歡迎,好樂意收我五舊

little_yolky 發表於 18-2-27 16:11
我唔明點解, 我真係唔明點解。阿大暑假一個禮拜7日, 我安排咗5日有氧運動俾佢, 包括:游水、中國舞、粵劇基 ...
咁啱utube 看到
https://youtu.be/U3oI104STzs

in short, 除了之前大家建議的,可試下whole grain, eg 紅米、麥包、etc

littlelamma 發表於 18-3-1 06:24
其實運動好處真的很多,單單增強身體抵抗力已經很好。大人細路一齊做,香港人成日話忙,其實每天運動可以用 ...
屋企樓底邊有咁高可以跳繩? 而且跳繩會俾樓下投訴。

IloveJJ 發表於 18-3-2 10:29
條數唔一定咁計。
有人換車、買名牌袋、去旅行之餘,仍然有錢培育子女。
有人已經無買車、無買名牌、無去 ...

係ga,做人幾時都係睇餸食飯。做父母係要好好計劃家庭財政,所以我從來唔會同人講一定要考直私國際呀、出國留學、名師補習或者做Ftm等,因為呢d唔係重點。為栽培仔女,搞到屋企經濟緊張,家嘈屋閉,完全唔值得。太吃緊,就不如讀官津、零補習、平學體藝,教得好一樣會出頭。

little_yolky 發表於 18-3-1 14:40
屋企樓底邊有咁高可以跳繩? 而且跳繩會俾樓下投訴。
阿女尼排運動堂玩跳繩, 同佢一齊去公園跳.發現自已好弱弱.... 最多跳到30下就唔惦, 不是因為CLICK繩, 是唔夠氣

little_yolky    發表於 18-3-2 14:34

crysta2l 發表於 18-3-2 14:19
阿女尼排運動堂玩跳繩, 同佢一齊去公園跳.發現自已好弱弱.... 最多跳到30下就唔惦, 不是因為CLICK繩, 是唔 ...
是要好多體力,尤其rocky 咁
‹ 上一主題|下一主題