用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時 ...
樓主: 小時了了
go

學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-2-28 09:22
拉筋好似話會易長高D, 同埋無咁易受傷。我近年成日無端端落樓梯腳踭關節會突然無力, 試過响巴士上層跣咗三 ...
大人減輕關節磨shuen,少些機會摟親,之前 御physio 講的

bobbob 發表於 18-2-28 09:59
我先前減肥要做齊所有拉筋動作(由頭到腳)先做30分鐘帶氧運動,好work,身體仲好咗 ...

注意係要熱左身才拉筋,「凍拉」不宜。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 18-2-28 09:57
打波1個月都8千幾,教練係國家隊?

可能每星期時數多,一星期十小時以上唔出奇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-2-28 09:18

高强度運動先重要,Fat loss zone 唔使。
又唔可以怪哂教練,人地教左就自己堂前後拉,otherwise 一堂花一半時間拉肯定比人投訴

bobbob 發表於 18-2-28 12:21
咁你女都操得好勁下

算認真,但唔算操到勁。知道有同齡或細d,係一星期10個鐘的。我唔係唔捨得佢辛苦或者孤寒錢,係怕太細操得勁,會burn out。

我好buy體藝全人發展,但一定要佢真心鍾意。咁多時間和資源放落去,長年累月,學乜嘢都會有d小成,千祈唔好勉强,大把嘢可以學。

shadeslayer 發表於 18-2-28 13:01
出色要天分加努力

係,所以做人好公道。要做得好就要努力,唔係使錢就得。

Jane1983 發表於 18-2-28 13:44
算認真,但唔算操到勁。知道有同齡或細d,係一星期10個鐘的。我唔係唔捨得佢辛苦或者孤寒錢,係怕太細操得 ...
唔mind $真是比教練操好過自,自己難免傷感情

shadeslayer 發表於 18-2-28 13:02
注意係要熱左身才拉筋,「凍拉」不宜。
大家咁專業, 長知識了.

想問多少少, 拉筋係咪每日拉都OK? 大約每次應該拉幾耐?

小時了了 發表於 18-2-28 15:22
大家咁專業, 長知識了.

想問多少少, 拉筋係咪每日拉都OK? 大約每次應該拉幾耐?
我阿女麻當年日日一早拉筋(緊係唔係一字馬果D), 佢堅持運動, 活到98歲。佢暫時咁多兄弟姊妹算佢最長命了, 其他都只係95歲就過身。

回覆 Jane1983 的帖子

On the other hand, 同甘共苦又是另一種體會

little_yolky 發表於 18-2-28 15:27
我阿女麻當年日日一早拉筋(緊係唔係一字馬果D), 佢堅持運動, 活到98歲。佢暫時咁多兄弟姊妹算佢最長命了,  ...
我阿婆也差不多長命,佢後生耕田和食得好清淡,多數魚和菜,ie balanced diet + regular exercise

shadeslayer 發表於 18-2-28 09:29

先每日急步平路行30分鐘,行一個月,睇下有無改善先。 ...
一開始就咁chur, 好辛苦架。
我工作地點同屋企附近都係山路, 即係上斜落斜啦。其實我日日放工係行落山10分鐘去火車站的。記得兩年前, 我懶衰咁想學人做運動, 咁放工返屋企就由火車站行返屋企, 大概20分鐘, 大部份係斜路, 有明斜有暗斜。原本幾日都無乜嘢, 幾好, 點知有一日, 唔知點解無端端行到半路突然身體發冷, 係咁標汗, 好想嘔, 已經一直有飲住茶, 但似乎都係中暑, 其實果日都唔算好熱, 嚇到我唔敢再行了。

little_yolky 發表於 18-2-28 15:47
一開始就咁chur, 好辛苦架。
我工作地點同屋企附近都係山路, 即係上斜落斜啦。其實我日日放工係行落山10分 ...
唔好yim我chum氣,chk 下,若冇大問題,食番多d水 再試過。我有一近親,all c 唔出以為只是便泌,好彩另一親友捉佢去睇e生,已經3期腸癌,不過都e到。唔好誤會我唔係咒你,但e加好多慢性都市病都年輕化

MrBeast 發表於 18-2-28 15:31
回覆 Jane1983 的帖子

On the other hand, 同甘共苦又是另一種體會

我和我老公有時都會同佢一齊打,算係全家的共同興趣。其實我球感幾好,係怕曬又唔够氣。

Jane1983 發表於 18-2-28 08:38
燒錢已經唔唸,我女打波一個月8千幾。因為佢唔使補習,所以果邊慳番都無咁傷。

識有個富裕d的朋友,使好 ...
俾我就實在唔捨得, 阿女要件蠎袍, 要11,000, 一tick過著到退休, 我都唔捨得買俾佢。ECA真係倒錢落海。

little_yolky 發表於 18-2-28 16:56
俾我就實在唔捨得, 阿女要件蠎袍, 要11,000, 一tick過著到退休, 我都唔捨得買俾佢。ECA真係倒錢落海。:igiv ...

係貴,不過做人既嘢,d錢唔係花係學費和課外活動,就可能係食豪d、去多d旅行或買吓名牌。錢用黎栽培仔女,對我來講有意思過换新車和買名牌袋。

little_yolky 發表於 18-2-28 16:56
俾我就實在唔捨得, 阿女要件蠎袍, 要11,000, 一tick過著到退休, 我都唔捨得買俾佢。ECA真係倒錢落海。:igiv ...

你對手咁巧,整到d鳳冠咁靚,唔使出去買,已經慳番唔少錢。

Jane1983 發表於 18-2-28 16:20
我和我老公有時都會同佢一齊打,算係全家的共同興趣。其實我球感幾好,係怕曬又唔够氣。
...
if its what im thinking, recommend 2 movies:
battle of the sexes
borg vs mcenroe

前者預備要解釋lesbian,後者拍得悶少少但尾個場經典賽都幾緊張

Jane1983 發表於 18-2-28 17:32
你對手咁巧,整到d鳳冠咁靚,唔使出去買,已經慳番唔少錢。
什至教細路做,賣出去幫補下。有個朋友讀書唔叻,但係utube 教學做d手練仔之類,都賺到少少$
‹ 上一主題|下一主題