用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仔仔4歲發現右邊中度弱聽,但佢又話聽到野 ...
go

[聽/語障] 仔仔4歲發現右邊中度弱聽,但佢又話聽到野 [複製鏈接]

醫生話可以唔駛做住手術等半年再睇下,佢好似塞住左隻耳,聽唔到一半野但因為左邊無事所以小朋友平日不覺得有問題,我個仔發音唔準同埋遲左9個月講野
   0    0    0    0

回覆樓主:

我女右耳失聰,左耳無事,顧問醫生甘形容一邊100,一邊0,好嗰邊唔會突然變差,差嗰邊唔會自己變好,要做野係要兩邊都有事,所以無野可以做。有一年上課程遇到一個導師,佢分享腦有腫瘤,手術後聽力係一邊,佢形容佢係聽到聲音但無方向感,因我地有20-30人,我地要講野就要舉手提佢,邊個講野,嗰刻我更了解我女點解有時聽唔到我叫,但面對我時我輕聲說話佢係聽到(我問佢答,叫佢重覆我話語)。

醫生有冇講是邊類型弱聽?如果係因中耳炎等耳腔積水引起的弱聽,是可以做手術後恢復的
但如果是神經性的弱聽其實中度一般都不會做手術
小朋友需要睇返聽力學家評估要唔要戴耳機
如果只要單邊 小朋友係聽到嘅,只係辨別聲音來源會有困難,同埋係聽障側講說話會聽得比較差
家長同小朋友互動記得坐喺去正常耳仔果面~
另外都要睇下有冇言語治療需要,6歲前是治療黃金期啊

denwwm 發表於 18-4-17 17:15
醫生有冇講是邊類型弱聽?如果係因中耳炎等耳腔積水引起的弱聽,是可以做手術後恢復的
但如果是神經性的弱 ...
知唔知道弱聽會唔會年紀愈大愈差嗎? 似近視咁樣會加深嗎?

Normanlo1908 發表於 18-2-21 20:35
醫生話可以唔駛做住手術等半年再睇下,佢好似塞住左隻耳,聽唔到一半野但因為左邊無事所以小朋友平日不覺得 ...
想問樓主小朋友有冇做手術?

Pollyowen 發表於 19-3-11 10:10
知唔知道弱聽會唔會年紀愈大愈差嗎? 似近視咁樣會加深嗎?

個個小朋友情況不同,要睇病因。
若病因不明,就要定期跟進。

有些小朋友的聽力會一直下跌,有些會平穩,有些會反覆變動。
‹ 上一主題|下一主題