用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國A LEVEL BOARDING - 新手問題
go

英國A LEVEL BOARDING - 新手問題 [複製鏈接]

我在美制學校讀,對英國認識係零,求教各位家長.
1. 英國中學係幾年制? 好似ESF咁Y7 TO Y13 7年計?或是6年制的?
2. 打算女兒係12年制IB 的 IS讀完G7,G8開始過去.  
3.  我唔知點樣睇學校入手.  我女唔係好叻,普普通通, 英文幾好, 數學麻麻.寄宿都唔係為入物野頂尖大學踏腳,純粹想入間pastoral care好D, disciplined, 學習氣氛好D, 同學友善D的, 學術希望有中間程度, 中上 (而佢又考到)就更好啦.
4.  應選女校或男女校呢? 點解?
5. 由於冇idea, 暫時純粹check 2017 A level 私校及寄宿學校排名, 非常自動篩選排名最前的若干學校略過唔考慮, 因聽聞好難考到.

請大家比D意見. 無言感激.
   5    0    0    0

elmostoney 發表於 18-2-21 20:17
1. 英國中學係幾年制? 好似ESF咁Y7 TO Y13 7年計?或是6年制 ...

朋友嗰女 :

中3至中5
Burgess Hill School for Girls

中6至中7
Chigwell School 

之後回港中大N展,應該今年畢業。

上述兩間,應該Ok !

回覆樓主:

下述3間學校,係我呢幾年睇書、報紙和網上睇到,相信係好學校,有質素,不妨一試 !

Lavington School 

Victoria College

Moreton Hall School

回覆樓主:

Moreton Hall 
Weston Rhyn, Oswestry, Shropshire, SY11 3EW, United Kingdom 
The Royal Geographical Society (RGS) recently announced the highest achieving UK IGCSE Geography candidate in the June 2015 session as Moreton Hall pupil,  Selina Schoelles.  Selina scored an impressive 97% across all three Geography papers, one of her 12 A*s at GCSE. 

英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書Victoria College
Le Mont Millais
St Helier
Jersey
JE1 4HT
Le Mont Millais
St Helier
Jersey
JE1 4HT

Telephone: 01534 638200
Facsimile: 01534 638216

Email:[email protected]

英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書院唸高中

陳志邦博士, 洋名 Dominic, 生於香港, 長於香港, 年幼時就讀蘇浙幼稚園及小學共八年, 因此能說流利的普通話。十四歲時有幸到英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書院唸高中, 渡過了非常愉快的四年寄宿生活, 在1989 年獲得英女皇親自頒發女皇數學金章獎, 其後在劍橋大學修讀工程系, 隸屬三一學院, 八年內獲頒學士,碩士及博士學位, 經過十二年英倫的留學及工作生活,於1997 年 1 月回到香港, 見證了香港回歸祖國。

Lavington School, 
Market Lavington, Devizes, 
Wiltshire, 
SN10 4EB Lavington School 
有香港學生揚威國際公開試,簡稱英國會考嘅普通中學教育文憑考試(GCSE)前日放榜,16歲港生霍奕璋(Deavin)取得13A*佳績,成為GCSE狀元。Deavin5歲就同父母、家姐到英國迪韋齊斯(Devizes)生活,迪韋齊斯唔算多港人聚居,Deavin讀嘅中學Lavington School亦得佢一個香港學生。 
[email protected]  

The Spring, Market Lavington, Devizes 

Moreton Hall School

elmostoney 發表於 18-2-21 20:17
1. 英國中學係幾年制? 好似ESF咁Y7 TO Y13 7年計?或是6年制 ...

我識人完成12制year 8, 去英國year 10

回覆樓主:

貨比三間揾agent,戓留學展會清楚D

回覆樓主

我都覺得應該去 agent 度問下,agent 有測試做,你便大約知你女兒的水平可以apply哪類學校。你以為她水平普普通通,或許不是呢。

回覆樓主

話說回來,我當年情況和你差不多,女兒成績普通,去留學絕不是想入什麼頂尖大學,結果她考到一間頗難考排名很不錯的寄宿學校,當時很開心,但入到去才知慘,讀到佢氣咳,因為可能她原本不是太夠水平的。

所以,有時d嘢,真的很難說....

其實沒有對或錯,有些孩子在標青的同學帶動下會令自己的程度有所提升,但有些則會自卑而自暴自棄!作為家長也只可以密切留意而多加引導。

LiHing 發表於 18-2-22 15:20
話說回來,我當年情況和你差不多,女兒成績普通,去留學絕不是想入什麼頂尖大學,結果她考到一間頗難考排名 ...
LiHing,

後來你女兒如何呢?

其實我個女英文冇問題, 寫同睇都好.  係中文同數學差, 最重要係學習態度散漫.

elmostoney 發表於 18-2-26 11:54
LiHing,

後來你女兒如何呢?

如Peter_pan 所講,我女兒屬於前者,因學習氣氛良好,她也跟隨同學很努力去讀書,態度是好的,但她的資質事實上是很一般,所以不能跟她香港來的同學一樣,數理或音樂很出色那類,雖然在香港她的英文很不錯,但跟英國本地英文好的同學比,也還是差一點,畢竟喜歡閱讀或喜歡英文跟考試是兩件事。

多謝 LiHing的分享.

女兒有理科都不濟, 仲要讀ib, 所以我想到高中她大概也不適合ib了.  她最大的問題是,覺得自己唔得就放棄, 回到家除了做好功課外, 即使知自己數學唔掂, 老師已開到口叫佢加強, 比extra 練習或出去補習都唔做. 佢好鍾意同同學玩, 但物野課外活動都唔參加, 所以我先想佢去過下群體生活, 亦希望大圍溫習讀書會感染下佢, 等佢唔好咁HEA.

而且份人好亂, 唔organized, 冇物discipline....唉!一言難盡.  我覺得自己還算比幾多自由佢的媽媽, 佢連樂器都冇學, 我諗係時下負擔得起的家庭都屬異數. 唔係我唔想佢學, 但佢夠膽真係唔練, 學一年都只係識睇幾個音, 死未? 佢只會認真做學校交下來的事, 所以我才想送她出國,

雖然你個女讀得辛苦, 但後來ok嗎? 她中學畢業未?後來跟得上嗎?可PM我你女兒讀那間學校嗎?

我個女正正係自暴自棄形,佢數唔好, 就只係想pass,但pass都要用功架.佢而家未到fail,所以唔理.但再落去就要上學校加強班,我諗要到上加強班佢先會認真正視   老師話佢成日甩甩漏漏, 連老師都唔敢比野佢, 驚比左佢一去冇回頭. 佢自己又唔諗辦法改善, 我提議的方法佢又唔用. 有時返到屋企搵唔到功課簿就話人整唔見佢, 第二日返學校就發現自己漏左係學校, 每兩三個月必發生一次.  間房七國咁亂. 我試過唔執幾日, 佢夠膽真係由佢.

所以我對寄宿真係有點期望的.

回覆樓主

我個case同你差唔多,唯一有少少唔同就係我個女在香港讀local學校,所以我明白你所講那種異數,我亦都算唔係好嚴那種媽媽,只要係合理嘅,大多數我都會答應。

去咗寄宿學校,情況的確有好轉,但返到香港又故態復萌,好似你個case一樣,例如學樂器咁,佢都真係夠膽死一啲都唔練,結果去到英國,發現所有香港去嘅同學,樂器冇八級都七級,先至覺得自己好肉酸。

我冇諗過樂器要必修, 因我自己細個有學, 我冇點考試, 唔知自己算幾級, 我小時候都唔鍾意練, 但好鍾意古典音樂, 而家偶然都會自己彈下,就算而家都會去聽concert. 所以我覺得music appreciation同學樂器係冇關的. 再加上見好多朋友同佢地d仔女, 學到八級後,, 好多成世都唔再掂個琴, 仲講到好憎, 令我覺得學來為張cert 實在冇意思, 所以我唔迫. 當然更重要係, 佢唔比我迫!以前我都曾以"將來你大d, 見到身邊其他同學都accomplished, 你會比較", 但佢唔聽, 亦睇唔到咁長遠, 反正佢讀國際學校, 係體藝上, 學校唔催逼, 好多同學都未必有所長, 就由佢了.對其他課外活動, 我都只能以同樣態度面對, 否則先被激死的一定係我.

如果佢係學校認真d, 已是上上大吉, 返到香港差d, 我都收貨啦. 我反而擔心佢覺得我地係認為佢唔掂先送佢出國.  佢最大問題之一, 係鍾意的就比心機做, 唔鍾意的, 即使係學校學科, hea住來做, 總之pass就算. 最弊係再咁落去唔知 pass 唔 pass到.  我求的是態度轉變, 冇諗過佢要變超人.

LiHing, 又或者我應該問, 重來你會唔會送你個女去?

elmostoney 發表於 18-2-28 11:08
LiHing, 又或者我應該問, 重來你會唔會送你個女去?

其實這個問題,我有問過自己很多次,我覺得如果佢留喺香港,可能,只係可能,佢成績上會比較穩陣,因為她讀傳統頗「谷」的學校,為咗不想自己太比下去,只是應付學校minimum的功課和考試測驗,我相信出來公開試的成績,不會太差,但在英國那邊,無疑能訓練到她的獨立能力,因為好多野冇得拖,一定要依時依候做好佢,例如,夠鐘就要瞓覺,不能把功課拖到半夜三間才開始做,又例如,無論你幾懶,都要依時依候洗衫,如果唔係會冇衫着。
不過話說回來,鍾意就去做唔鍾意就hea做,這個也很正常吧!
‹ 上一主題|下一主題