用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學vs英華小學
樓主: lingdohmoto
go

民生小學vs英華小學   [複製鏈接]

WinnieCatCat 發表於 18-2-24 11:59
因灣仔太強,好難有75%是top 40%?

係港華太弱,吸引唔到區內叻學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

WinnieCatCat 發表於 18-2-24 11:47
原來一條龍只需75%學生是全港top 40%,我真係依家才知道。按你的說法,港華如轉做一條龍,是否可不用同華 ...

其實港華明顯只係想 教.好學生,所以根本唔會考慮任何結龍方案。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-24 12:26
其實港華明顯只係想 教.好學生,所以根本唔會考慮任何結龍方案。

'好学生', 都不用港華教啦, 家長都會自動波教好。

WinnieCatCat 發表於 18-2-24 11:47
原來一條龍只需75%學生是全港top 40%,我真係依家才知道。按你的說法,港華如轉做一條龍,是否可不用同華 ...

其實要減低龍小對中學部既影響方法好簡單,只要將中小學人數差距拉濶。
SPCC,DBS同SPC,中學部學位都近乎係小學部既一倍

hkpapa852 發表於 18-2-24 12:44
其實要減低龍小對中學部既影響方法好簡單,只要將中小學人數差距拉濶。
SPCC,DBS同SPC,中學部學位都近乎 ...

或定高可直升入中學部的成績門檻, 如GH.

Soundervolt 發表於 18-2-24 02:34

派位全憑運氣,如果40網咁差,荔枝角天主教、協和呢尐 ...

其實你拎荔天長協來講根本多更是搵嘢來講,荔協長天升中我都有睇過,你求其去觀塘搵一間一線津校派位都係差唔多,咁係咪佢地生源同灣仔九龍城都有得比呢?你係都要話全世界一樣,就唔會有轉網升跌banding呢回事啦。

港華點解會搞成咁,你都同都係花生友估佢點解會跌咁多,真實情況有待港華家長出來講先有信服力,不過好多EK家長係經常走出來話港華DSE唔掂,其實唔多唔少都係有做成佢每下愈況的其中一個原因。本人真心希望佢之後能重振雄風,而不是在這裡踩多幾腳。你話LSPS冇人去QC,你係LS家長,你提出的數據我當然相信,不過SJPS有人想跳QC係千真萬確,HK01都有影到,有link自己睇

https://www.hk01.com/sns/article/145888

SPCC, DGS未轉直資前當然都是好學校,只不過唔會好似而家咁貨源歸邊,佢地有幾個Band2、3生入到去讀, I really doubt.

simoncwl 發表於 18-2-25 10:19
其實你拎荔天長協來講根本多更是搵嘢來講,荔協長天升中我都有睇過,你求其去觀塘搵一間一線津校派位都係 ...

LSPS 無人去QC ,是否代表所有人都視LSC 為首選?「無人去」是無人考到QC 定無人想去QC ?

SJPS 有人想跳去QC ,是否就代表不喜歡SJC?

唔知「數據」有無得睇?

其實你拎荔天長協來講根本多更是搵嘢來講,荔協長天升中我都有睇過,你求其去觀塘搵一間一線津校派位都係 ...

唔好遊花園去第二區,講完觀塘又會講上水......你解釋咗深水埗嗰兩間津貼小學成績好嘅原因先啦。其實EDB將每一區都好巧妙安排人口階層分佈,就算11區校網亦包括山頂及西環觀龍等地區,香港無論邊一區都有好學而又有能力嘅好學生,並不一定跟家庭背景有關,如果閣下覺得生源高低就等同家庭背景高低掛鈎,呢種思維就等同邊個有錢有資源就邊個贏?讀書有好成績並非咁簡單。

港華DSE成績下滑連佢地喺申請轉直資嘅資詢文件都有講,係公開既事實,唔需要去揣測。

又有幾多人由SJPS轉去QC?一兩個人都可以代表整個現象?我都識人由DGS、LS轉去SPCC,唔通咁又可以有代表性?

一間學校辦得好就當然會產生歸邊效應,不過歸邊前都會經過不少困難既時期,並非一朝一夕可以做到,唔應該單單睇佢地今日嘅成果去妒忌呢啲學校既成就。而且貴校今時今日都唔會收從外來嘅B2/3學生去想將佢地變成B1成績啩?

Soundervolt 發表於 18-2-25 11:19

唔好遊花園去第二區,講完觀塘又會講上水......你解釋 ...

你喜歡就好,同你講幾多版我都冇問題,只係我冇貴校家長咁高水準,與其在此浪費時間,我不如多花時間陪我三個小朋友好過。

利申:我不是英華小學家長

咁我可以話你知,我認識幾一兩個港華家長,係上年前仲以為港華好勁,又係俾外界低估。不過今年已經諗緊過兩年送小朋友去外國。

同港華同系既九華,可能DSE一開始衰得太甘,所以一早作好應對,第三屆既DSE開始成績已回升。反觀港華,頭四屆DSE成績一直反覆下跌,但兩三年前籌咗成億都無投攞去改善教學(只用嚟改善硬件),似乎管理層危機意識不足。加上佢一直只將問題轉移去小學部學生水平,亦看似仲未肯認衰。

到底港華上年既DSE成績係終極一跌,定係低處未算低呢?我都係繼續買花生睇戲。

....

hkpapa852 發表於 18-2-25 11:39
咁我可以話你知,我認識幾一兩個港華家長,係上年前仲以為港華好勁,又係俾外界低估。不過今年已經諗緊過 ...

諗過兩年出國係小朋友成績都差?

Soundervolt 發表於 18-2-25 11:19

其實唔少傳統津校都會面對同一個問題,有能力負擔既家長部分會志不在港升學,而成績好既亦會選擇轉船,再加上灣仔網本身生源都競爭激烈,學校本身又有傳統風格束縛,真正原因外人未必完全理解既~

回覆樓主:

直私既興起的確影響了不少津校既生源
‹ 上一主題|下一主題