用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學vs英華小學
樓主: lingdohmoto
go

民生小學vs英華小學   [複製鏈接]

novelle 發表於 18-2-23 13:47
咁英華書院都幫了不少學生增值。從來覺得間中出狀元並不代表什麼...
英華一向無供應detailed statistics, 可否講多點關於将band 2-3 生送入大學,以正視聽。

Soundervolt 發表於 18-2-23 13:15

林護、曾記等學校唔係耐唔中出一兩個狀元,係整體成績 ...
或者咁講,一間官津中學,週期係六年,只要某一年成績好,就會吸引更多家長去選擇。而依一批新收中一學生,就會係六年後成績返影出黎。如果成績更好,又會吸引更多家長。
英華小學前身係一間寶校,轉直資後要收全部英小學生(只要符合升書院資格),而書院收外來人數亦唔算多(相對其他學校),亦即係講書院生源全靠小學,變相英華週期變左12年。依家考 DSE 果批仲係大抽獎入概,亦解釋左點解有親生仔之說。

如果真係要比,亦要係一個相對對等平台去比,有人話係一個藉口,美麗的慌言。係唔係就自行決定。

新英小學生好勁,尢其近幾年,幾年後DSE 應該比民生好!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,我都係講緊係咪apple to apple
呢個比較,既然唔係對等,就無謂响考慮小一入邊間時討論

但親生仔係咪一定會做得更好?
provide that 書院無太大改動,policy無變,就係生源+小學部嘅問題,而生源好明顯應該係優秀嘅,小學部改革亦算明顯,咁合理期望係:成績應該會有進步
恐龍家

回覆 Soundervolt 的帖子

你要拎公屋、劏房出來講,咁可否比較下深水埗公屋劏房多定係灣仔九龍城多?深水埗品流複雜啲,定係灣仔九龍城品流複雜啲?華仁在灣仔本區多年和英華由九龍塘搬去深水埗情況有別,華仁一向會考高考成績彪炳,我不相信佢本身的文化和教育系統會比LSPS/SJPS差,而突然成績下滑這麼多,有可能是學校不適應DSE的課程,成績下滑導致生源變差,生源差了而系統不變情況下成績又再變差,導致每況愈下,最後先搞到不轉直資可能會永不翻身,實是狗急跳牆之舉。本人並不相信什麼教"好"學生不是教"好學生"的言論,如果SPCC/DGS能全收B3學生都出到而家一半咁好成績,我就信教"好"學生是可行的了。

還有就是很多家長一味要追求最好的學校,入到SJPS/LSPS都要跳船去QC的家長大有人在,其實有實力跳去QC的學生留在SJC/LSC我想信成績也會很好,本人覺得SJC/LSC不比QC差,甚至更全面,只是現今香港家長經常以人望高處、更上一層樓為左右銘,就好似比間UC Berkeley佢仔女讀都覺得糟蹋咗佢仔女一樣,係都要跳去Harvard讀先會心息。

積奇百事 發表於 18-2-23 15:20
或者咁講,一間官津中學,週期係六年,只要某一年成績好,就會吸引更多家長去選擇。而依一批新收中一學生, ...

明白,但要一間本來收成績普通學生嘅中學,彿然要搞一年好成績唔係咁易,我當年拒絕林護之後都有留意下佢地係持續性嘅進步,並非一朝登頂(而且要收兩間聯繫小學嘅學生)。如果學校只靠偶然一屆成績去吸引到高質學生,成績亦好快打回原型,家長始終好現實,會用腳去投票。

英華係一間好學校,特別係小學部近年進步十分顯著,中學部毫無疑問會收到一班好學生,十二年時間週期理應有相當充足嘅時間去令當年基全嘅學生進步。究竟升小一時被挑選過嘅「親生仔」會唔會令到最後DSE成績突飛猛進,好快就有分曉。

Soundervolt 發表於 18-2-23 16:13
明白,但要一間本來收成績普通學生嘅中學,彿然要搞一年好成績唔係咁易,我當年拒絕林護之後都有留意下佢 ...
大家都明白凡事並非一朝登頂,所以我講係週期。每年換少少。都要等到下個週期先會有機會見到另一次進步。

英華親生仔係龍係蛇,我真係唔知道。大家等多兩年先再評論吧。

但有一樣野想講,直資概出現,令整個環境改變,亦慢慢開始浮現。

積奇百事 發表於 18-2-23 16:31
大家都明白凡事並非一朝登頂,所以我講係週期。每年換少少。都要等到下個週期先會有機會見到另一次進步。

...
直資概出現,令整個環境改變,亦慢慢開始浮現。

願聞其詳。

WinnieCatCat 發表於 18-2-23 12:07
英華個case有d慘既,當年接龍的是基全(如果是基榮甚至太子協和可能好好多),同聖馬可最初跟聖巴西流接龍 ...

點解學校要貪戀EMI呢個虛名 (唔係針對個別學校)?

培正N年嚟都係中中, 所以從來唔擔心政策轉變, 加上升中時亦盡量收回小學部學生, 外人想入只有靠運氣. 當中更有大部份係由幼稚園一讀15年既學生, 但成績一樣出色

基全當年三級合共只有80個男生, 每年平均計也只有~30人. 對比英華書院一級180人, 只佔~20%, 對書院既影響其實唔係想像中咁大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IYY 發表於 18-2-23 16:55
傳統名校轉直資, 可保住招牌.

新派直資, 能成功的, 暫時不多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-23 17:09

培正N年嚟都係中中, 所以從來唔擔心政策轉變, 加上升中 ...
有理!但是開始未成直資前是一間派位津校,學生質素和現正沒有可比性。

回覆樓主

講開培正,我又講兩句。培正係由幼稚園已開始㨂左一些家境環境唔錯既同學,幼稚園申請入學係有問家長教育程度,目測大部分係中產。去到小學仲俾成4千幾學費,相信都係肯在教育下本錢的家庭。
:wave:

hkpapa852 發表於 18-2-23 17:09

培正N年嚟都係中中, 所以從來唔擔心政策轉變, 加上升中 ...

我都好欣賞培正咖,多年來堅持做中中,但b1中中就只有培正一間,現實係香港家長都是prefer英中。英華同培正不同的是傳統上英華是英中,要為教育理想接受做中中很難的。N年前仲未有EMI政策,迦密校長就是支持母語教學主動做中中,但收生成績即刻大跌,好似仲收到band4-5的學生,最後拿拿臨做返英文中學,估唔到多年後成為九龍城網b1a。基全那20%學生,計人數唔算多,但已足以令英華要落車開中文班了!當然,英華可選擇只斷龍唔轉直資,我本身亦對名校轉直資有點反感。但英華開返小學時理念上是想做一條龍,咁又想結龍又要保住EMI,轉直資便是唯一選擇

係人心流向問題,家長無論點講都好,但對腳係最誠實概。十幾年前,直資先岩岩開始,果時叫你去考直資,你可能諗都無諗過,就算有人幫你填埋表,可能你都懶得去交。果時考直資概人數少好多,而直資可以選擇概人亦相對少。經過十二年概週期,有部份一條龍直資概成績表演得唔錯。開始引起其他家長注意,加上出生率上升,競爭開始激烈,大家亦明白到一鳥在手,勝過百鳥在林概道理。無人可以估計到六年後小朋友係龍定係蛇。所以大部份人都會揾一個進可攻退可守概方法。如果小朋友成績特出概,咪出去闖,更上一層樓,有信心概話,連直資學位都可以唔要,去官津校面試都仲得。萬一小朋友成績一般,只要符合升中要求,就可平平穩穩升上中學。
因為直資成績及競爭激烈因素,所以近幾年投考直資概人數亦不斷提升。相對直資可選生源質素亦有所提升,大部份一條龍直資學生都會升上直資中學。只要學校管理不變,十二年後依批直資有可能會再升級。加上部份二線直資亦吸走部份生源,咁有部份學校生源就會慢慢流失,整個教學環境亦會出現好大改變。我明白依刻大部份出名 BAND 1A 概學校都係官津校,而直資所收概唔一定係叻仔,但我相信校長老師見小朋友多過我食飯,係有得選擇概情況下,佢地自然會有方法選到佢地應為最好概小朋友,而成績亦話俾大家知事實情況。就好似之前網友所講,凡事唔會一步登天,要一個過程同時間才會變得更好。

作為家長,除左要睇住依刻入大學實際情況,亦要預計將來概變化,雖然將來係好難估計,但小朋友係自己概,只好盡量為佢做得幾多得幾多,要細心分析,認清實際情況,唔好假手於人。

simoncwl 發表於 18-2-23 15:40
回覆 Soundervolt 的帖子

你要拎公屋、劏房出來講,咁可否比較下深水埗公屋劏房多定係灣仔九龍城多?深水 ...

派位全憑運氣,如果40網咁差,荔枝角天主教、協和呢尐派位津校又點解可以好成績? 莫非EDB特別眷顧佢地,特別派尐優質學生俾佢地乎?

DSE初期唔單只港華,好多學校都要去適應,尤其眾B1a男校,為何只有港華會如斯田地?港華例子正正道出閣下所講既強網,只要經營不善,教育系統唔可以與時並進,就算本身幾有資源,生源幾好,學校招牌過往幾響亮,都可以有下滑,被家長及學生用腳投票既一日。
SPCC係直資之前都曾經係津校,佢既名聲都係從冇得揀學生既年代去建立,仲有其他一眾B1a直屬或一條龍津校,SMCC、MCS、MPS、SJPS……佢地小學部都會收到十分參次既學生,唔使睇什麼親生仔、游瓶仔、養仔、契仔.....今時今日成績仍然屹立不倒。所以我相信學校質素always come first.

其他家長點諗我唔清楚,不過我亦可以好肯定話俾閣下知LSPS近年都冇人跳船去QC。

有$有能力,我都揀最top直g la,強者越強,但從社會角度,最好ls, mcs, smc 能不變provide 上游機會

WinnieCatCat 發表於 18-2-23 19:33
我都好欣賞培正咖,多年來堅持做中中,但b1中中就只有培正一間,現實係香港家長都是prefer英中。英華同培 ...

一條龍學校要保持英中資格,要求係低一截。
街外學生收生要有至少85%屬全港top 40%既學生,但龍小只需75%學生要達全港top 40%。

拉勻計,只要街外全收全港top 40%學生,就算小學部全部人直升,其實只需要有6x%-70%學生屬全港top 40%就夠。

當年就算基全無一個學生屬全港top 40%,只要街外收番嚟個150人都係全港top 40%,就根本唔會對英中資格有任何影響。

轉直資既決定,只係反映辦學團體無信心攪好間小學而影響中學做唔到EMI。

hkpapa852 發表於 18-2-24 11:18
一條龍學校要保持英中資格,要求係低一截。
街外學生收生要有至少85%屬全港top 40%既學生,但龍小只需75% ...

原來一條龍只需75%學生是全港top 40%,我真係依家才知道。按你的說法,港華如轉做一條龍,是否可不用同華小斷關係也可保EMI?

WinnieCatCat 發表於 18-2-24 11:47
原來一條龍只需75%學生是全港top 40%,我真係依家才知道。按你的說法,港華如轉做一條龍,是否可不用同華 ...

港華只有離開灣仔區先有幫助。

hkpapa852 發表於 18-2-24 11:58
港華只有離開灣仔區先有幫助。

因灣仔太強,好難有75%是top 40%?
‹ 上一主題|下一主題